Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Jasnija situacija oko sanacije pukotine na katedrali

Čet, 10.05.2018 - 12:06 -- nikola.tumbas
Mirko Štefković Katedrala je tu da ostane
Mirko Štefković Katedrala je tu da ostane
Petar Santrač o materijalu koji se utiskuje u tlo oko tornjeva katedrale
Petar Santrač o materijalu koji se utiskuje u tlo oko tornjeva katedrale
Zaustavljanje sleganja temelja subotičke katedrale
Zaustavljanje sleganja temelja subotičke katedrale

Na današnjoj press konferenciji, koja je privukla veliku pažnju medija, članovi radne grupe Mirko Štefković i Petar Santrač dali su sve informacije koje su bile potrebne da se saznanja oko radova na sanaciji tornjeva subotičke katedrale razbistre.

Ukratko: Trenutno su u toku radovi koji ojačavaju tlo temelja oko tornjeva da bi se usporilo sleganje istog na zanemarljivu vrednost (sleganje se prirodan proces koji je nezaustavljiv). Tokom ovih 100 godina, usled preopterećnja temeljnog tla, stvorena je pukotina od 15ak cm.

Po stabilizovanju temelja doći će do postavljanja prostorne skele koja će omogućiti da se srednji deo fasade katedrala sanira, pukotina praktično ukloni, a tornjevi da se povežu "prstenom" koji bi ih držao utegnute. (prsten neće biti vidljiv, jer će biti ugrađen u fasadu).

U prilozima je celokupno statičko objašnjenje prof Petra Santrača i odgovori na pitanja novinara, detalj oko vrste materijala na licu mesta,  i gde vlč. Mirko Štefković daje kratak sažetak priče oko tornjeva i donacije mađarske vlade spašavanju ovog kulturnog dobra.

 

Više o ovoj temi...

Početkom meseca ograda oko katedrale je proširena i ojačana. To je bila čigledna najava da se oko katedrale radi ozbiljan zahvat.

Ukratko, stiglo se do faze ojačavanja tla oko tornjeva katedrale koja se radi specijalnom tehnikom ubrizgavanja materije koja dovodi do očvršćavanja tla, na dubini od 10 - 11 metara pa postupno na više. (više u prilogu o tome)

Ovaj postupak rade zajedno ekipe stručnjaka iz Mađarske i Slovačke.

Namera je izvođača da na taj način zaustave naginjanje tornjeva i da se potom saniraju nastale pukotine, uz kasnije redovno praćenje vertikalnosti tornjeva koje će biti obezbećeno postavljenim klinometrima. (više u prilogu o tome)

Takođe kip bogorodice, visine tri metra, koji se nalazi na vrhu krova, će doživeti restauraciju i bolje...

detaljnije
Post date: Pet, 27.04.2018 - 17:42

Nekoliko komadića fasade je bilo otpalo, pa da ne bude problema...

Post date: Pet, 26.01.2018 - 16:54

Учвршћују се звоници који су недуго након изградње 1779. године почели да тону и црквени брод „поцепали“ на пола

До краја године треба да буде санирана пукотина на Катедрали Свете Терезије Авилске, која је настала пре више од века.

Крајем децембра почело је да се ради на обнови ове велике и значајне римокталичке цркве и како објашњава Бранислав Ћопић, власник пројкетног бироа „Супорт“ и члан координационог тима ангажованог на обнови катедрале, ово је први пут од изградње цркве 1779. године да  се ради на њеном конструкционом ојачању.

Два звоника почела су да тону и да постепено „вуку“ црквени брод сваки на своју страну, што је довело до тога да је храм пукао по средини. Ова конструкција...

detaljnije
Post date: Pet, 24.03.2017 - 23:07

Početak radova na sanaciji fasade.

Post date: Sre, 22.02.2017 - 13:52

Realizovana donacija R.Mađarske preko Nacionalnog saveta Mađara.

Sinoć je u crkvi sv.Terezije Avilske velečasni msgr.Stjepan Beretić, uz prisustvo predstavnika izvođača radova, firme ROTEL D.O.O., predstavio novo osvetljenje i način rasvetljavanja subotičke katedrale.

Gosti su bili predstavnici Nacionalnog saveta Mađara na čelu sa Jene Halnalom, gradske samouprave, Jene Maglai, Ilija Maravić, Oto Buš, kao i predsednik SVM-a Pastor Ištvan.

Stara električna instalacija je kompletno zamenjena sa petnaest hiljada metara nove, nije ostao ni jedan stari kabel - rekao je vlasnik Rotela Čifčak Šandor - a ugrađeno je 365 led sijalica sa sveukupnom potrošnjom od 9.2 KW kada sve radi.

 

Post date: Uto, 22.12.2015 - 11:36