Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Kome smetaju sadnice ispred škole?

Čet, 10.05.2018 - 15:17 -- darko.kovacevic

Nije prošlo ni dve nedelje kako su roditelji, učenici, prijatelji škole i nastavnici  objekta OŠ "Sečenji Ištvan" u Šabačkoj ulici posadili mlade sadnice drveća da bi ozelenili dvorište škole i učinili ga lepšim i prijatnijim, a vandali su bezobzirno i bez imalo stida polomili 19 zasađenih stabala!

Udruženi roditelji i nastavnici su preko Kluba za roditelje i nastavnike koji funkcioniše unutar škole zajedničkim snagama sa učenicima posadili ukupno 25 sadnica povodom Dana planete Zemlje kako bi ozelenili školsko dvorište, sredinu za rad učinili lepšom i prijatnijom i naučili decu zajedničkom, udruženom radu u korist zajednice. Škola je prijavila policiji ovaj vandalizam.

Problem u ovom školskom objektu povezan je sa nedostatkom ograde za koju se škola i roditelji bore već godinama, obraćanjem nadležnima i pisanjem peticije. Zbog nedostatka ograde učenici nisu bezbedni, jer u školsko dvorište ulaze psi-lutalice, tinejdžeri koji ometaju decu i nastavnike u njihovim školskim aktivnostima i građani koji zaprežnim vozilima neretko prolaze kroz školsko dvorište. Ograda je postojala i u više navrata obnavljana, ali je uvek iznova pokradena. Škola sarađuje sa policijom i komunalnom policijom, međutim, ostaje gorčina što one koji bezobzirno i divljački lome i povređuju danas zasađene sadnice, a sutra ne daj bože đake, ni roditelji, ni institucije obrazovanja a ni društvo nisu uspeli da nauče čuvanju prirode i dobara koja treba da budu od koristi narednim generacijama!

Direktor OŠ "Sečenji Ištvan", Vesna Weiss

*

Tisztelt újságírók!

Még két hete sincs, hogy iskolánk dolgozói, tanulói a szülőkkel karöltve a Sabac utcai épület udvarában facsemetéket ültettek, hogy az udvart szebbé és kellemesebbé tegyék de a vandálok 19 facsemetét félbetörtek.  A szülők és tanárok a Szülők Klubja keretében és azok a tanárok akik a Sabac utcai épületben dolgoznak együttes erővel a tanulókkal összesen 25 facsemetét ültettek el a Föld napja alkalmából, hogy szebbé és kellemesebbé tegyék a környezetüket  a közösség érdekében. Az iskola bejelentette a rendőrségen a vandalizmust. Ebben az épületben problémát okoz a kerítés hiánya amiért a szülők és az iskola évek óta harcol az illetékes intézményekben és a szülők peticiót is  írtak már, hogy megyorsítsák e probléma megoldását. A tanulók nincsenek biztonságban a kerítés hiánya miatt, mert az iskolaudvarba bemennek a kóborkutyák, fiatalok, akik zavarják a tanulókat és tanárokat az iskolai aktivitások alatt, és felnőttek is akik nem ritkán lovaskocsikkal haladnak át az iskola udvarán. Valamikor volt kerítés és több alkalmommal is fel lett újítva, de minden alkalommal újból és újból el lett tulajdonítva (ellopták az oszlopokat, a dróthálót). Az iskola együttműködik a rendőrséggel és a kommunális rendőrséggel, de sajnos keserűséggel tölt el bennünket, hogy azok akik most vadul eltördösték a frissen elültetett fákat a jövőben sem fognak ilyen tettektől visszariadni, és  sem a szülőknek, sem az intézménynek, sem  a közösségnek nem sikerült megtanítani őket arra hogyan óvják a természetet és azokat a javakat amelyek az elkövetkező generációkat szolgálnák.

A Széchenyi István Általános Iskola igazgatónője Weiss Vesna

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: