Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Promovisana knjiga o Lajošu Vermešu

Pon, 14.05.2018 - 11:31 -- dejan.vukovic

Lajoš Vermeš je ostavio dubok trag u razvoju sporta na prostoru Subotice. Organizovao je Palićke sportske igre od 1880 do 1914 godine koje se smatraju pretečom Olimpijskih igara koje su pokrenute 1896 godine. Vermeš se bavio biciklizmom, gimnastikom, mačevanjem, boksom i rvanjem. Organizovao je i jedrenje na ledu na Palićkom jezeru kao i prva plivačka i veslačka takmičenja.      

Veliki doprinos razvuju sporta pružio je i u Mađarskoj gde je Sportski muzej iz Budimpešte izdao knjigu "Lajoš Vermeš 1860-1945 prvi mađarski sportski fotograf". Knjigu je u Subotici predstavio  Dr Sabo Lajoš direktor sportskog muzeja, koji je ujedno i urednik knjige ove knjige.  - Vermeš Lajoš je sigurno osoba koja je obeležila razvoj sporta. Arhiva slika Olimpijskog muzeja iz 19 veka se u velikoj meri odnosi na njega. Bio je preteča modernog sporta u 19 veku, posebno u biciklizmu ali je traga ostavio i u fotografiji. Opisivao je kako je imao sopstveni foto studio u Budimpešti i u Subotici. Jako su mu interesantne fotografije a napravio je mašinu sa kojom je slikao momente u izvođenju sportskih pokretima. Bio je osoba koja je iskoristila medije u svrhu reklamiranja sporta. Imamo veliki broja priloga sa palićkih takmičenja i sportskih dešavanja u Subotici odnosno o njegovom sopstvenom radu, što pokazuje da je znalački koristio svoj novinarski rad za promociju sporta.

Ovo je treća knjiga koja se odnosi na Lajoša Vermeša. - Misli smo da je jako malo ljudi koji su upoznati sa ovim fotografijama, i da će biti interesantno ovo sakupiti i objaviti. Ovo je jedan uži izbor fotografija gde smo se trudili da istaknemo njegov rad i Palićke igre. Važno je istaći da je i Međunarodne sportske organizacije polako prepoznaju Palićke igre kao preteču Olimpijskih igara.

Dr Sabo je istakao važnost fotografija koje se nalaze u knjizi, posebno one koje predstavljaju seriju fotografija o izvođenju skoka gde je pokazana i skica mašine sa kojom je on to uradio. - Te slike imaju veliku istorijski značaj jer pokazuju da je Lajoš Vermeš izuzetno brzo prihvatao i pratio svetske trendove. Kada se pojavila prva ovakva serija slika u Americi on je već to odmah preuzeo, kao i prve slike koje pokazuju nago telo sportiste.

Knjiga je izdata u Mađarskoj, Vermeš se prvenstveno veže za Suboticu i Palić, ali veliki deo svog života provodio i u Mađarskoj u Budimpešti. Bio je prvi predsednik MTK kao i generalni sekretar mađarskog atletskog kluba. Cena knjige je 3500 ft (oko 11 eura).

Po rečima Sabo Lajoša očekuje se da će biti još knjiga o Lajošu Vermešu pošto stalno pronalaze nove materijale. Treba očekivati da uskoro svetlo dana ugleda i jedna knjiga od 400 strana na srpskom jeziku koje je za štampu pripremio pokojni prof Dragutin Rajić.

Autor teksta: 
Fotograf: