Državno takmičenje iz Istorije održano u OŠ Miroslav Antić

Ned, 20.05.2018 - 21:01 -- dejan.vukovic

U Osnovnoj školi „Miroslav Antić“, na Paliću održano je Državno takmičenje učenika 7. i 8. razreda osnovnih škola Srbije iz istorije, na kome se nadmetalo 342 učenika od kojih 198 iz sedmih i 144 iz osmih razreda, iz 124 grada i 225 osnovnih škola iz naše zemlje.

Takmičenje je svečano otvorio predsednik Društva istoričara Srbije „Stojan Novaković“ prof. dr Momčilo Pavlović, a takmičarima, njihovim nastavnicima i roditeljima, gostima i organizatorima takmičenja obratili su se i direktorica OŠ „Miroslav Antić“, Marta Šipoš, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti GU Subotica, Jasmina Stevanović, i načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković.

Uz konstataciju da su svi učenici koji će danas odmeriti znanje već prešli više nivoa takmičenja i osetili radost učenja, Marta Šipoš je rekla da u njima „čuči“ sposobnost logičkog razmišljanja, dobra memorija i želja za savršenstvom i uspehom. – Vi, koji ste danas stigli do nas, vi ste već pobednici, hrabri, energični, strpljivi i nadasve jaki. Nadamo se da ćete za nekoliko godina postati mladi ljudi koji će nastaviti započeti posao i učiniti lepšim i boljim mesto u kome ćete živeti – kazala je Marta Šipoš.

Dragi Vučković je, obraćajući se prisutnima u ime Vlade Republike Srbije i kancelarije Severnobačkog upravnog okruga, rekao da se uvek raduje kada je među mladim ljudima i dobrim učenicima. - Najpre bih pozdravio roditelje, jer oni su deo naših ličnih istorija bez kojih ne bismo bili ono što jesmo. I zato vam hvala što brinete za svoju decu. Nisam nastavnik, ali danas sam se prvi put doživeo iskustvo sa kojim se oni svakodnevno susreću, a to je da vidim kako je to kad pričate, a sve vreme se čuje dečji žagor. Svi takmičari koji su danas stigli na Palić, zapravo su pobednici. Deco, znam da imate tremu, da je pred vama suočavanje sa situacijom kada ćete biti samo sa olovkom i sa znanjem, ali ne bojte se što izlazite na ispit pred same sebe. Ne bojte se, zato što nam je Živojin Mišić lepo rekao: ’Ko ne zna za strah, taj ide napred’ – naglasio je Vučković.

U ime subotičke lokalne samouprave, gradonačelnika Bogdana Labana i svoje ime, Jasmina Stevanović je takmičarima, njihovim nastavnicima i roditeljima, kao i svim gostima, poželela dobrodošlicu i lepe trenutke na Paliću i u Subotici. - Svim takmičarima želim puno sreće i uspeha i da danas pokažete ono najbolje što znate. Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Društvu istoričara Srbije ‘Stojan Novaković’ zahvaljujem se što su, posle jedne decenije, ponovo odabrali školu na Paliću da bude domaćin Državnog takmičenja iz istorije učenika osnovnih škola iz naše zemlje – istakla je Jasmina Stevanović.

Momčilo Pavlović je, proglašavajući takmičenje otvorenim, učenicima poručio da ne mogu svi da pobede, ali da je činjenica da su, s obzirom na to da se njihova imena nalaze na zvaničnim spiskovima, svi oni pobednici. - Ponesite uspomene iz ovog multietničkog mesta i nastavite da se takmičite, jer vi to radite iz strasti, vi to volite. Pobednici će se radovati, drugi će zaboraviti, ali će pamtiti Palić i Suboticu 2018. godine. Želim vam puno sreće i uspeha – rekao je Pavlović, izražavajući zahvalnost svima onima koji su pomogli da ovo takmičenje protekne na najbolji mogući način.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search