Kako do najboljeg načina ostvarivanja prava nacionalnih manjina

Sre, 23.05.2018 - 10:51 -- nikola.tumbas
Obilazak Uslužnog centra
Obilazak Uslužnog centra
Hajnal Jenei
Hajnal Jenei
Branko Ružić
Branko Ružić
Početak sastanka
Početak sastanka
Slaven Bačić
Slaven Bačić
Suzana Kujundžić Ostojić
Suzana Kujundžić Ostojić
Branko Ružić po obilasku Uslužnog centra
Branko Ružić po obilasku Uslužnog centra
Bogdan Laban po obilasku Uslužnog centra
Bogdan Laban po obilasku Uslužnog centra

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić sastao se danas sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina sa sedištima u Subotici, sa kojima je razgovarao o uslovima za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Srbiji i predstojećim izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina. Nakon sastanka, Ružić je obišao Gerontološki centar u Subotici, a u nastavku posete obišao je i Gradsku upravu i sastao se sa gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom.

Obilazeći Uslužni centar u Subotici, Ružić je pohvalio napore subotičke Gradske uprave da olakša komunikaciju građana i privrednika sa Upravom i istakao da jedan od ciljeva reforme da obezbedi jednoobraznost u postupanju u svim lokalnim samoupravama. On je izjavio da je upravo ovakav način organizacije rada preteča jedinstvenog upravnog mesta na čemu Ministarstvo trenutno radi.

– Sa 50 miliona dinara podržaćemo kroz pilot projekat nekoliko opština da uspostave jedinstveno upravno mesto najpre za životni događaj, kupoprodaju polovnih automobila. Reč je zapravo o jednom šalteru na kome će građani moći da podnesu zahtev za sve poslove koji su vezani za ovu situciju u kojoj građani imaju posla sa državom. Kako ćemo se mi kao uprava organizovati da taj posao završimo naš je zadatak i sa time ne smemo opterećivati građane – rekao je Ružić.

Ministar je pohvalio što je lokalna samouprava u Subotici, koja je višenacionalna sredina, omogućila da se građani za izdavanje dokumenata mogu da obrate na sva tri jezika koji su u službenoj upotrebi u našem gradu.

Gradonačelnik Laban je izrazio zahvalnost Vladi Srbije i resornom Ministarstvu na podršci koju pružaju Subotici. On je podsetio da je Uslužni centar, uz pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), svečano otvoren za rad sa strankama 1.septembra 2004. godine i naglasio da subotička lokalna samouprava intenzivno radi na unapređenju svojih usluga i približavanju Gradske uprave građanima, prvenstveno što je moguće efikasnijeg i ažurnijeg izdavanja dokumenata.

- Grad Subotica dobitnik je specijalnog priznanja za najbolje rezultate u izdavanju elektronskih dozvola među gradskim upravama u Srbiji u 2016. godini, koje dodeljuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Nastojimo da i dalje radimo na poboljšanju uslova i unapređenju usluga i verujem da ćemo u tome uspeti – naglasio je gradonačelnik Laban.

Na sastanku sa predstavnicima mađarske, hrvatske, bunjevačke, nemačke manjine i jevrejskog saveza, koji je održan jutros u sedištu nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, ministar Ružić je najavio da će Vlada Srbije na sutrašnjoj sednici razmatrati čak tri zakona koja će u značajnoj meri dodatno unaprediti položaj nacionalnih manjina u Srbiji.

Ružić je objasnio da je reč o izmenama propisa koji uređuju funkcionisanje nacionalnih saveta, prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina, kao i službenu upotrebu jezika i podsetio da pripadnici nacionalnih manjina čine 13 odsto ukupnog stanovništva Srbije.

S obzirom na to da je ovo izborna godina za nacionalne savete, poručio je da je potrebno da nacionalni saveti preduzmu potrebne aktivnosti i mere kako bi svi pripadnici manjina bili obavešteni o upisu u Poseban birački spisak, a potom, kada se raspišu izbori, o postupku glasanja.

– Nacionalni saveti su tela preko kojih nacionalne manjine ostvaruju Ustavom zajamčenu samoupravu u utvrđenim oblastima društvenog života – obrazovanju, kulturi, informisanju, upotrebi jezika i pisma i zato je važno da se građani upoznaju i budu na vreme informisani o svim aktivnostima tokom ovog izbornog procesa – kazao je Ružić.

Ministar Ružić je podsetio predstavnike nacionalnih saveta nacionalnih manjina da se do 5. juna mogu prijaviti projekti koji imaju za cilj unapređenje informisanja na jezicima manjina. Ministarstvo je ove godine opredelilo 12 puta više sredstava za ove potrebe u odnosu na prošlu godinu.

info: subotica.rs

Autor teksta: 
Custom Search