Делегација парламента Гвинеје Бисао посетила Суботицу

Pon, 28.05.2018 - 09:13 -- nikola.tumbas

Председник парламента Гвинеје Бисао и председник Извршног комитета Афричке парламентарне уније, Сиприано Касама, данас је, заједно са својим сарадницима, посетио Суботицу. Висока делегација Парламента Гвинеје Бисао синоћ је допутовала у прву званичну посету Србији. У жељи да им се прикаже што већа разноликост и могућности наше земље, у програм је уврштена и посета нашем граду. Сиприана Касаму и његове сараднике у Градској кући дочекали су члан Градског већа задужен за област туризма, инвестиција и међународне сарадње, Срђан Самарџић, и председник Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа, Слободан Војиновић.

Након обиласка Велике већнице у Градској кући, делегација је обишла и суботичку Синагогу, а потом посетила предузеће „Агриа“, чија је основна делатност производња пољопривредних машина – пнеуматских и механичких сејачица, и Винарију „Звонко Богдан“.

Привреда Гвинеје Бисао је веома слаба. Португалци током петовековне власти нису готово ништа инвестирали у економију, а тек почетком осамдесетих година 20. века добијена је значајнија економска помоћ од стране бившег СССР-а, Алжира и Француске, која је углавном усмерена у развој риболова и пољопривреду. Кикирики је најважнија комерцијална култура, а уз њега и кокосаов орах и уљана репица. За исхрану становништва гаји се пиринач, кукуруз, просо, сирак и разно поврће.

У разговору са домаћинима, Сиприано Касама је рекао да је циљ њихове шестодневне посете успостављање економске сарадње између Гвинеје Бисао и Републике Србије, посебно у области пољопривреде која је најзаступљенија привредна активност у тој земљи. Национални интерес Гвинеје Бисао, нагласио је Касама, јесте повећање производње пиринча, односно смањење увоза ове житарице.

Висока делегација парламента Гвинеје Бисао састаће се у понедељак, 28. маја, у Новом Саду, са председником Покрајинске владе Игором Мировићем. У оквиру посете овом граду, делегација ће обићи Петроварадинску тврђаву и посетити компанију „Агропанонка“ и Сремске Карловце.

info: Subotica.rs

Autor teksta: 
Custom Search