Festival Omladina (post festum)

Uto, 29.05.2018 - 13:22 -- darko.kovacevic

Pred oko 800 gledalaca, u subotu 26. maja na Stadionu malih sportova desila se 37. inkarnacija subotičkog Festivala Omladina, festivala mladih izvođača i autorske muzike. U 37. godini, festival je dovoljno odrastao da pokaže zrelost, bez obzira na mnogo skromniji budžet u odnosu na osamdesete godine prošlog veka.

U takmičarskom programu nastupali su kantautori i bendovi: The Coil (Subotica), Gospodin Gorki (Osijek, Hrvatska), Tonal (Skopje, Makedonija), Skadrilla (Beograd), Pourpur (Kruševac), Ki (Kumanovo, Makedonija) i Sirius (Subotica). Banjalučki Cornix je otkazao iz objektivnih razloga, pa smo ove godine imali sedam umesto osam takmičara. Za stilski raznovrsan i raznorodan program odabran je i adekvatan žiri: Branka Glavonjić - urednik i voditelj emisije BUNT na RTS-u, Dragutin Guta Jakovljević – gitarista grupe Galija, Andrej Pejović – frontmen grupe DZOO, Boris Čegar – profesor filozofije i član grupa Ana Never i Wooden Ambulance i Pavle Zvekić – učenik 2. razreda jazz odseka Muzičke škole u Subotici i pijanista benda Iz Principa. Žiri je izdvojio subotički bend "Sirius" i beogradsku "Skadrillu", ali je prvu nagradu i titulu pobednika festivala (potpuno zasluženo) odneo kumanovski "Ki". Pored skulpture koju je izradio Arpad Slančik, makedonci su dobili pozive za (bratski) Bedem Festival u Nikšiću, poziv za solistički nastup u Subotici i vaučer za muzičku opremu u "Mitros Musicu". "Skadrilla" je dobila poziv na RTS-ov Bunt rock fest, a beskompromisni metaličarski "Sirius" je barem javno pohvaljen - Sic transit gloria mundi.

Festival Omladina osnovan je 1961. sa idejom da afirmiše mlade kompozitore, aranžere i izvođače. Do kraja sedamdesetih godina prošlog veka, bio je to festival zabavne muzike i šlagera, da bi u osamdesete ušao okrećući se ka novim izvođačima i žanrovima popularne muzike. Muzički pravci i stilovi su se menjali, ali je suština ostala ista - Omladina postoji da nam pokaže nešto novo, ne samo zvukom, već i stavom, modom i senzibilitetom, ali i da okupi u Subotici mlade autore iz svih krajeva nekdašnje Jugoslavije.

Program je vodio stand-up komičar Srđan Olman, a nastupe su upotpunjavale arhivske fotografije, muzika i intervjui iz bogate festivalske baštine (i arhiva "Sva ta muzika"). Kao zvezde večeri nastupali su Viva Vops (Beograd) i Galija (Niš), ali se dalo primetiti da je publika ipak došla zbog takmičara.

Eto, ta srčanost organizatora i takmičara, te zrelost publike karakterišu 37. leto Festivala Omladina.

(fotografije: Monika Vojnić)

Ličnosti: 
Fotograf: 
Custom Search