Održano jubilarno takmičenje risara - deo I

Sub, 14.07.2018 - 16:57 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Gradonačelnik zvonom označio početak takmičenja risara
Gradonačelnik zvonom označio početak takmičenja risara
Nemanja Stevanović izjava za medije na takmičenju risara u Đurđinu
Nemanja Stevanović izjava za medije na takmičenju risara u Đurđinu
Senad Mahmutović izjava za medije na takmičenju risara u Đurđinu
Senad Mahmutović izjava za medije na takmičenju risara u Đurđinu
Bogdan Laban izjava za medije na takmičenju risara u Đurđinu
Bogdan Laban izjava za medije na takmičenju risara u Đurđinu
Andrija Anišić izjava za medije na takmičenju risara u Đurđinu
Andrija Anišić izjava za medije na takmičenju risara u Đurđinu

Jubilarno 50. „Takmičenje risara“ jedna od najatraktivnijih manifestacija u okviru „Dužijance”, održana je danas na njivi pored crkve Svetog Josipa Radnika, u Đurđinu.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Stevanović je kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u ranim jutarnjim satima stigao u Đurđin među žeteoce.

Manifestaciju su svojim prisustvom uveličali i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i doprivrede Vlade Republike Srbije, Senad Mahmutović i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

-Moje današnje prisustvo na ovoj manifestacijijasno pokazuje koliko predsednik Vučić pridaje značaj unapređenju položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbij. Trudimo se da on bude u skladu sa  najvišim evropskim, i međunarodnim standardima – naglasio je Stevanović.
Predsednik Srbije se, nastavio je Stevanović, na dnevnoj bazi interesuje kako ide realizacija projekata koje  smo dogovorili sa predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice.

Pozdravljajući prisutne u ime Vlade, Ministarstva i u svoje ime Senad Mahmutović se zahvalio organizatorima na uspešno organizovanoj manifestaciji i poželeo im da ova i godine pred nama budu berićetne.
-Meni je čast što danas mogu da budem prisutan na ovoj manifestaciji koja nanajbolji način predstavlja spoj očuvanja kulture i tradicije ovog kraja, nacionalne manjine u našoj zemlji i zahvalnosti na plodovima koje nam daje naša zemlja – rekao je Mahmutović.

Gradonačelnik Bogdan Laban najpre se zahvalio predstavnicima Vlade Republike Srbije i predsednika Republike Srbije i rekao da Grad Subotica uživa njihovu veliku podršku.
-Zajhvaljujući toj podršci pokrenuli smo sa mrtve tačke višedecenijske kapitalne nezavršene projekte, po kojima je Subotica bila poznata.  U naredne dve godine, upravo zahvaljujući podršci Vlade i predsednika Republike mi možemo da očekujemo da će se završiti „ipsilon krak“ i Narodno pozorište“ , kao i značajna ulaganja u Palić- podsetio je Bogdan Laban. On je rekao da i „Dužijanca“ uživa podršku Grada, Pokrajine i  Republike.
-Drago nam je da nam takmičenje risara daje mogućnost da se na trenutak vratimo u prošlost da se podsetimo kako se to nekada radilo, kako se odvijala žetva i da na najbolji način osetimo taj spoj prošlosti i sadašnjosti – rekao je Laban.
Predsednik Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, monsinjor dr Andrija Anišić idstakao je da se ove godine obeležavaju tri jubileja , 50 godina održavanja manifestacije Takmičenje risara i to u kontinuitetu, zatim pola veka od kada je održana prva takozvana  „gradska Dužijanca“ i 25 godina od objedinjavanja gradske i crkvene Dužijance.
-Sa zadovoljstvom smo konstatovali pre nekoliko dana kod gradonačelnika Bogdana Labana da je to jedinstvena manifestacija  koju dve takve institucije, Grad i Katolička crkva, rade zajednički i to već četvrt veka, na  šta smo posebno ponosni i zahvalni Gradu, Pokrajini i Republici na velikoj podršci – istakao je Anišić.

Domaćini ovogodišnjeg „Takmičenja risara“ su Stipan i Marija Kujundžić.

-Pripremila se dobra rakija, dočekuša, naše žene su napravile ručak, doručak kako ga ko naziva, debela slanina od mangulice, kiselomleko, domaći hleb,crni luk i crvena paprika – naveo je Stipan Kujundžić.
Risari su se, kao što i običaj nalaže, na njivi okupili već u šest časova ujutru, a poslepletenja užadi i dočeka gostiju koji su na njivu stigli na karucama, usledila je smotra risara i risarski ručak: na trpezi od slame postavljenoj na njivi služena je slanina, hleb, crniluk i kiselo mleko.
Čobanskim zvonom gradonačelnik je označio početak takmičenja, nakon čega su 22 žetelačka para starijih i šest parova mlađih kosaca odmerila snage.
Prema rečima domaćina Stipana Kujundžića ovogodišnji ris bio je težak ispit za mlade risare, a nije bilo lako ni onim iskusnijim , jer je žito poleglo i bilo je teško praviti otkose. Ipak, to nije smetalo Marinku Kujundžiću i Ruži Juhas da i ove godine budu najbolji risarski par na Takmičenju.

Organizator manifestacije „Takmičenje risara 2018“ je Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

info - www.subotica.rs

 

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

„Dužijanca“ - dar iz kojega se rađa i živi kultura zajedništva

 

...

detaljnije
Post date: Sub, 25.08.2018 - 11:47

U video prilogu, link sa FB-A,  možete pogledati celokupnu povorku i primopredaju kruha gradonačelniku Bogdanu Labanu kao i obraćanje potpredsednika Pokrajinske vlade, Mihalja Njilaša. (Dan posle od Live prenosa, FB prilog je bio pogledan 18.0000 puta a doseg je bio 84.000 ljudi - 232 deljenja doživeo do 13.08. u 19.00)

***

Na subotičkom Trgu slobode danas je održana centralna svečanost „Dužijance 2018”, tradicionalne manifestacije koja se po 108. put organizuje povodom završetka žetve i zahvalnosti Bogu na plodovima zemlje, a naročito na rodu pšenice. Ovogodišnji bandaš i bandašica, Subotičani Marko Križanović i Marija Piuković, predali su gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu...

detaljnije
Post date: Ned, 12.08.2018 - 22:57
Post date: Ned, 12.08.2018 - 20:14
Post date: Ned, 12.08.2018 - 11:21
Post date: Ned, 12.08.2018 - 10:33
Custom Search