Otvoren filmski festival na Paliću

Sub, 14.07.2018 - 23:58 -- nikola.tumbas
Vatromet na palićkom filmskom festivalu 2018
Vatromet na palićkom filmskom festivalu 2018
Detalji sa koktela na Ženskom štrandu
Detalji sa koktela na Ženskom štrandu
Zapis Live prenosa otvaranja festivala
Zapis Live prenosa otvaranja festivala

Po dvadeset peti put otvoren Evropski filmski festival Palić. Mira Banjac predala "štafetu" Dušanu Kovačeviću.

U prilogu link na LIVE prenos otvaranja FB. - https://www.facebook.com/SuboticaLIVE/videos/10155666431348061/

***

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma (FEF) Palić proglasio je sinoć otvorenim novi predsednik Saveta FEF-a Dušan Kovačević, koji je neposredno pre toga na Letnjoj pozornici Palić primio dokument o osnivanju Festivala od dosadašnje predsednice Mire Banjac, dok je on njoj uručio prvi srebrnjak koji Festival dodeljuje povodom svog srebrnog jubileja.

Mnogobrojnoj publici i gostima prethodno su se obratili predsednik Pokrajinske Vlade Vojvodine Igor Mirović, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, kao i direktor Festivala Radoslav Zelenović.

Srećna je okolnost da je Palićki festival uvek imao dobre predsednike Saveta”, istakao je Zelenović, podsetivši da su tu dužnost obavljali Milena Dravić i Branislav Lečić. Kako je dodao, Mira Banjac predaje Dušku Kovačeviću dokument na osnovu kojeg će on raditi u naredne četiri godine.

Povodom jubileja, Zelenović je napomenuo da 25 godina u životu jednog festivala znači mnogo uloženog truda, ali i mnogo zadovoljstva kada se zna da se radi za divnu publiku.

Mira Banjac, pozdravljena burnim aplauzom, zahvalila je osnivačima i organizatorima Festivala na poverenju.

Srećni smo ako smo nekim delom doprineli da Festival opstane i napreduje. Naravno, sve se menja. Imamo novi Savet, a predsednik je čovek koji će sigurno biti kičma Festivala, čovek koji je odavno zadužio i filmsku i pozorišnu umetnost”, rekla je Mira Banjac i poželela Kovačeviću sreću i “dobar vetar u leđa”.

Akademik Dušan Kovačević je istakao da mu je izuzetna čast što je ovo pismo obaveza primio od svoje drage glumice i prijateljice, dodajući da je i Milena Dravić takođe naša velika glumca i prijateljica Palićkog festivala.

Činjenica je da je FEF iz godine u godinu sve uspešniji, veći i popularniji. Nadam se da ću naslediti Miru Banjac kako valja, pošto mi je već rekla neke tajne”, kazao je Kovačević.

info: Aleksandar Pavlić
 

Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Post date: Pon, 16.07.2018 - 23:27

Jubilarni dvadeset i peti Festival evropskog filma Palić otvoriće na fantastičnoj Letnjoj pozornici u subotu uveče Dušan Kovačević, koji će tom prilikom i formalno preuzeti dužnost predsednika Saveta Festivala od Mire Banjac.

Tom prilikom obratiće se i pokrajinski premijer Igor Mirović, kao i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Publika će biti u prilici da pogleda i slike iz porodičnog albuma Festivala od 1993. do 2017. godine i da pozdravi reditelja filma Styx Volfganga Fišera, gosta Festivala.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja, koja će početi u 21 čas, biće predstavljen Internacionalni žiri Festivala koji će raditi u sastavu: Ildiko Enjedi, mađarska rediteljka, francuski glumac Ibrahim Koma, litvanska...

detaljnije
Post date: Pet, 13.07.2018 - 19:57

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma (FEF) Palić otvoriće 14. jula italijanski film „Srećan kao Lazaro“ Alis Ročvočer, dobitnice nagrade za
najbolji scenario ove godine u Kanu, a na zatvaranju 20. jula biće prikazan kontroverzni rumunski film „Ne dodiruj me“ Adine Pintilije, dobitnice Zlatnog medveda u Berlinu, najavio je selektor Glavnog programa Nenad Dukić na današnjoj konferenciji za novinare 9. jula u Kombank dvorani u Beogradu.

Direktor FEF-a Radoslav Zelenović izjavio je da je pripremljen kvalitetan i zanimljiv festival i izrazio nadu da će ostati upamćen kao dobar
susret sa onim što je najznačajnije u evropskoj kinematografiji u ovom trenutku.

- Imamo više od sto filmova u 12 selekcija. Glavni program objavljujemo tek sada jer smo čekali da se...

detaljnije
Post date: Uto, 10.07.2018 - 18:51

Jubilarni 25. Festival evropskog filma Palić predstavlja izuzetne filmske naslove jedne od najznačajnijih programskih celina festivala “Paralele i sudari“. Ovaj takmičarski program posvećen je dugometražnim igranim i dokumentarnim filmovima iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope, ali i Centralne Evrope, koji se bave pitanjima tranzicije društva i sistema, međuetničkim odnosima, pitanjima identiteta i potreba za mirom i suživotom, tolerancijom u najširem smislu. Za ovogodišnji program koji se sastoji od 14 ostvarenja pobrinuo se selektorski tim koji čine filmski kritičar i stvaralac Nil Jang i programski direktor Festivala Miroslav Mogorović.

“Program ‘Paralele i sudari”, posvećen najboljim filmovima novije produkcije iz Centralne i Istočne Evrope,...

detaljnije
Post date: Pet, 06.07.2018 - 12:18

Festival evropskog filma Palić uoči svog jubilarnog 25. izdanja tradicionalno organizuje predfestivalski program koji počinje već 1. jula selekcijom “Best of Europe” u bioskopu Eurocinema, da bi se nastavio 7. jula atraktivnim “Palićkim pobednicima na Trgu” koji će biti prikazani na predivnom subotičkom Trgu Slobode.

U bioskopu Eurocinema u prizemlju Otvorenog univerziteta u Subotici, sa početkom u 19 časova, u okviru programa “Best of Europe” biće prikazani izuzetni evropski filmovi koji su obeležili prethodnu godinu. Program će otvoriti Bez ljubavi Andreja Zvjaginceva, starog znanca festivala sa Palića, drama rusko-francuske produkcije o paru koji je toliko okupiran svojim problemima i razvodom, da ni ne primećuje da je njihov dvanaestogodišnji sin nestao. Sledećeg dana biće...

detaljnije
Post date: Pon, 02.07.2018 - 21:11
Custom Search