Održana Međunarodna umjetnička kolonija Stipan Šabić

Sub, 25.08.2018 - 20:44 -- nikola.tumbas

Međunarodna umjetnička kolonija nazvana imenom Stipana Šabića, likovnog pedagoga i slikara, bila je od 20. do 25. kolovoza ishodište, u svom osmom sazivu, likovnim stvarateljima iz zemlje i inozemstva. Ove godine okupila je dvanaest akademskih slikara, a to su: Ernő Palkó iz Rumunjske, Zvezdana Jembrih, Ana Jakić Divković, Ana Divković i Nina Horvat iz Hrvatske, Jakov Bararon iz Austrije, Ankica Karačić iz Njemačke, Mustafa Faljić, Enis-Bato Hasandžiković i Almedina Cifrić iz Bosne i Hercegovine te Ana Fafulić i Larisa Đurić iz Srbije. Iako nisu bili prisutni, svoje su radove poslali Dubravko Mokrović i Ivica Mareković iz Hrvatske i Andrea Balló iz Mađarske, što ih također čini sudionicima kolonije.

Organizator kolonije je Hrvatska likovna udruga Croart iz Subotice u suradnji s poduzećem Elite Palić.

»Prošle godine smo započeli suradnju i na obostrano zadovoljstvo ona se nastavlja. Nadam se da smo položili ispit. Autori su ostavili dio sebe našem Stipi u spomen, u kombinaciji akademija iz raznih likovnih središta: Zagreba, Oradee u Rumunjskoj, Novoga Sada, Beograda, Sarajeva... Spoj tih akademija se ovdje nadopunjuje. Zadovoljni smo što je kolonija potvrdila vlastitu vitalnost i kakvoću, a trudit ćemo se tako i nastaviti«, kaže predsjednik HLU Croart Josip Horvat.

Koloniju je službeno zatvorio Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, a u prigodnom programu zatvaranja ove likovne manifesatcije na Paliću nastupio je i duo koji izvodi španjolsku i portugalsku glazbu – Antonija Piuković-Dulić (vokal) i Robert Đivanović (gitara), te učenici Muzičke škole u Subotici – Miloš Jovanović (harmonika) i Noémi Kucsera (gitara).

Izložba radova nastalih na ovoj koloniji bit će priređeni iduće godine u Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici. Održavanje kolonije financijski su poduprli Grad Subotica, Veleposlanstvo Hrvatske u Beogradu, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

S. Jurić

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search