Odgovor Slobodana Markovića na saopštenje Ilije Tatića

Kategorija: 

Za celinu informacije pogledati na kraju link kolekcije članaka...

 

***

OBESMIŠLJAVANJE, ZLOUPOTREBA I DEGRADACIJA KULTURE - Odgovor Slobodana Markovića na saopštenje Ilije Tatića

Iliji Tatiću, direktoru Otvorenog univerziteta u Subotici, Izvršnog producenta Međunarodnog festivala pozorišta za decu

KO VAS ŠTITI I ZBOG ČEGA ĆUTI?

Razumem Vašu ozlojeđenost i frustracije, ali ne razumem kako je čelni čovek institucije koja pretenduje da se smatra ozbiljnom mogao sebi da dozvoli da napiše onakvo saopštenje. Ne samo zbog njegove neprimerene dužine, već i zbog manjka objektivnih argumenata.

I pored najbolje volje, jedva sam uspeo da pročitam Vaše obraćanje, namerno ili slučajno upućeno isključivo meni. Ne znam iz kog razloga ne odgovarate i članovima Saveta u ostavci, koji su zajedno sa mnom napisali i potpisali demanti?

Iz Vašeg saopštenja se jedino jasno vidi da ste u ozbiljnim problemima. Pišete sve i svašta. Vaše odgovornosti nigde nema - za sve su Vam drugi krivi. Pritom, demantujete samoga sebe, a da to i ne primećujete. Mislim da je jedan od razloga taj što Vam uskoro ističe mandat na mestu na kome ste se pre nekoliko godina na volšeban način našli. Zato se sada iz petnih žila borite da po svaku cenu ostanete na direktorskoj poziciji, čak i ako je ta cena budućnost Festivala.

Ne prezate ni od čega, obmanjujete i dalje javnost ne odgovarajući na pitanja ko je napravio selekciju i ko zapravo upravlja Festivalom. Možda smo to mi koji smo dali ostavke?! Ne znam s kojim pravom zloupotrebljavate naša imena, koja se i u trenutku dok ovo pišem nalaze na sajtu Festivala (dokazi u prilogu)? S kojim pravom, bez ikakvog ugovora sa mnom, koristite i dalje moj autorski program i menjate ga bez moje saglasnosti, iako sam, sa članovima Saveta, podneo ostavku upravo zbog toga što nisam hteo da pristanem na dalju zloupotrebu mog imena i dela? Ko Vam to dozvoljava, ko Vas u tome podržava, ko Vas štiti i zbog čega ćuti?

Slabi su Vam savetnici, Ilija Tatiću. Propustili su, izgleda, da Vam kažu da je Festival na Otvoreni univerzitet došao sa mnom, jer sam ga preneo kao svoj projekat, i da je zbog toga organizacija poverena Otvorenom univerzitetu.

Svih ovih godina, Festival je rastao i razvijao se zahvaljujući podršci Ministarstva kulture, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Grada Subotice, prethodnog rukovodstva Otvorenog univerziteta i, naravno, velikanima domaće i međunarodne scene, koji su ga zajedno sa mnom gradili.

Festival nikad nije poslovao sa gubitkom, niti se ikada dogodilo da u potpunosti ostane bez podrške. Tek Vašim dolaskom počinju da se gomilaju pravi problemi. Za vreme Vašeg mandata, sva potrebna dodatna sredstva za Festival obezbeđivao sam sâm, iako sam u to vreme, budući u penziji, bio angažovan kao spoljni saradnik. Vaš angažman je u svakom pogledu bio ravan nuli.

Ne znam da li ste za proteklih nekoliko godina posetili ijedan program Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, Ilija Tatiću, ali znam da ste prve godine Vašeg mandata, umesto da kao novopostavljeni direktor dočekujete goste, odlučili da radije odete u Kan, na Filmski festival.

Stoga, „činjenice“ na koje se pozivate su lako proverljive i prilikom mogućeg dolaska budžetske inspekcije ili drugih nadležnih službi stojim na raspolaganju i njima i Vama. Podsećam Vas da Savet Festivala nije prihvatio, a samim tim ni usvojio finansijski izveštaj za prošlu 2017. godinu.

Na jednom mestu objašnjavate javnosti šta je složenije - filmski ili festival pozorišta za decu?! Složenije je i odgovornije, svakako, sve ono što utiče na decu i što se priprema za njih. Ona su najosetljivija i najiskrenija publika, kojoj pripada budućnost. Ali, po svemu sudeći, Vi o tome tako ne razmišljate i uopšte niste svesni da ste zapravo od dece, a ne od mene, oteli nešto veliko i vredno.

Nažalost, umesto da smo dostojno obeležili jubilej i da smo se bavili očuvanjem ugleda i daljim razvojem ove međunarodne manifestacije, Festival je upao u ambis Vaših besmislica.

Da ne bih i sam upao u istu zamku, neću Vam se više obraćati.

Slobodan Marković,
idejni tvorac i autor programa Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici

Više o ovoj temi...

Одговор на наводе г. Марковића и саопштење Комисије за позоришну уметност

Отворени универзитет са жаљењем констатује да је по други пут у кратком временском року присиљен да изда јавно саопштење поводом навода...

detaljnije
Post date: Pon, 03.09.2018 - 14:09

Niz neistina i netačnih tvrdnji izneo je Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta u Subotici, povodom ostavki članova Saveta i direktora i selektora Međunarodnog festivala pozorišta za decu. Evo i zašto.

Poslednja sednica Saveta Festivala na koju je bio pozvan predstavnik Izvršnog producenta jeste bila sednica održana 10. novembra 2017, ali je ona bila i prelomna. Nakon petočasovne rasprave s Ilijom Tatićem, Savet je doneo Zaključak o neophodnosti promene izvršnog producenta koji je krajem novembra iste godine dostavljen Sekretarijatu za društvene delatnosti Grada Subotice.

Razmišljalo se najpre o tome da se Festival vrati u Dečje pozorište, gde je i nastao, ali je kao jedina zakonski moguća opcija u datom trenutku sugerisano osnivanje udruženja. Tu inicijativu Saveta...

detaljnije
Post date: Pet, 31.08.2018 - 18:26

Господину Богдану Лабану, градоначелнику Суботицe

Господину Љубивоју Ршумовићу, председнику Савета Фестивала

Поштовани господине Градоначелниче, обавештавам вас као оснивача Фестивала и Вас, поштовани председниче Савета Фестивала, као челног човека органа који управља Фестивалом, да сам приморан да поднесем неопозиву оставку на функције директора и селектора Фестивала, и то у години обележавања јубилеја – четврт века Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици, чији сам идејни творац и аутор.

Формално сам још увек директор и селектор Фестивала, будући да ме Савет, који по Одлуци Оснивача управља Фестивалом и у чијој је надлежности именовање директора и селектора, није разрешио, а у стварности се све активности у вези с припремом 25....

detaljnije
Post date: Sre, 29.08.2018 - 22:46
Custom Search