Najavljena izgradnja biciklističke staze pomoću programa prekogranične saradnje

Sub, 15.09.2018 - 20:19 -- dejan.vukovic

Ispred restorana „Abraham“ na Paliću, upriličen je sastanak sa predstavnicima biciklističke ture Zakanjsek (Mađarska) - Ašothalom (Mađarska) - Palić (Srbija) koja se organizovala povodom proslave Dana evropske saradnje (21. septembar) u okviru OPTI-BIKE projekta, a koji se finansira kroz Interreg-Ipa program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Član Gradskog veća grada Akoš Ujhelji pozdravio je sve prisutne - Nalazimo se na Paliću gde smo dočekali naše prijatelje koji su biciklom došli iz Mađarske. Povod današnjeg susreta je zajedničko obeležavanje Dana evropske saradnje. Izuzetno smo ponosni na projekat "Opti bajk" preko kojeg smo uspeli da organizujemo današnju biciklističku turu. Ukupan budžet Opti bajk projekta iznosi 2,5 miliona eura od toga 85% posto plaća Evropska unija a 15% lokalne samouprave. U sledećoj godini preko ovog projekta ćemo izgraditi biciklističke staze u dužini od 8 kilometara i izgradićemo projektnu dokumentaciju za novih 30 kilometara biciklističkih staza. Partneri u ovom projektu su nam mesta Ašothalom i Tompa. Do kraja godine raspijsujemo javnu nabavku a sledeće godine će staza biti izgrađena. 

Prisustna je bila i projektni menadžer Zajedničkog sekretarijata Interreg-Ipa programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, Agneš Dobrotka - Pozdravljam Vas u sklopu biciklističke ture koja je organizovana putem projekta Optimizacija saobraćaja u pograničnoj zoni - planiranje i izgradnja biciklističkih staza, i to kao menadžerka programa odgovorna za projekat. Raduje me što su učesnici uspeli završiti ovu biciklistički turu dužine skoro 17 kilometara. Najlepše zahvaljujem svima što na ovaj način podržavaju zdraviji način prevoza, i što ukazuju na potrebu održivog saobraćaja. Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija kao inicijativa sufinansirana od strane EU, septembra i oktobra ove godine kroz 15 manifestacija u organizaciji sedam projekata Programa slavi Dan evropske saradnje.

Velika mi je čast što mogu učestvovati na biciklističkoj turi koja je organizovana putem projekta OPTI-BIKE, a koju zajednički realizuju Lokalna samouprava velike opštine Ašothalom, kao 1. partner, Grad Subotica kao vodeći partner i Samouprava Grada Tompe kao 2. partner. Ova tura je treći deo serije manifestacija povodom Dana evropske saradnje i izvanredno pokazuje proširivanje kapaciteta prelaska granica i povezanih saobraćajnica u pograničnom regionu Mađarske i Srbije, ukazujući na važnost razvoja tih kapaciteta i unapređenja održivog saobraćaja. Cilj projekta je da se izgradnjom novih biciklističkih staza olakša i ubrza saobraćaj vozila i biciklista u regiji. Biciklistička staza će u Mađarskoj povezati Ašothalom i Tompu, a u Srbiji Grad Suboticu, i naselja Bački Vinograde i Kelebiju. Projekat obezbeđuje mogućnost saobraćaja onima koji žele saobraćati biciklom, kao i onima koji bicikl koriste radi rekreacije, s obzirom na to da će granični prelazi na obe strane granice biti lako i brzo dostupni. Razvoj će omogućiti bezbedan prelazak biciklista na granici, ujedno i štiti životnu sredinu.

Custom Search