Veliko interesovanje za predstavu Kineskog nacionalnog teatra za decu

Sre, 19.09.2018 - 23:12 -- darko.kovacevic

Scena "Jadran" Narodnog pozorišta bila je danas od 11 časova pretesna za sve zainteresovane najmlađe Subotičane i njhove pratioce na srpskoj premijeri sjajne predstave "Tri monaha" u izvođenju Kineskog nacionalnog teatra za decu iz Pekinga.

U neverbalnoj predstavi, sa mimikom i artističkim veštinama nagrađivanih glumaca sa dalekog istoka koje su kod dece budile smeh, ali i audio-vizuelnim sekvencama koje su kod najmlađe publike na kratke momente budile i jezu, prikazana je kineska legenda o tri monaha.

Pouka legende je da se starijima mora pomagati, a da bežanje od odgovornosti i pomaganja najbližima ni nama samima ne donosi dobro, te da to često shvatamo kroz zajedničko delovanje u teškim situacijama.

Predstavu dodatno obogaćuje i korišćenje drevnih kineskih ritmičkih instrumenata, tako da su najmlađi posetioci Scene Jadran Narodnog
pozorišta mogli da se upoznaju i sa ovom kineskom tradicijom, ali i sa borilačkim veštinama uz povremeni prikaz nekih od osnovnih poteza. Što i ne čudi, s obzirom da su nastupali neki od najboljih kineskih glumaca uopšte.

Kao po pravilu, i na ovoj predstavi tražilo se mesto više, pošto se karte ne naplaćuju. A zbog velikog interesovanja predstava je i reprizirana danas od 16 časova.

Ko je propustio "Tri monaha", a želi da se uveri u umešnost majstora lutaka sa Dalekog istoka, može to učini i sutra, takođe u Narodnom pozorištu, od 17 časova, kada je na repertoaru, takođe u okviru specijalnog programa, Kolaž kratkih priča Pozorišne akademije iz Šangaja.
Kinesko lutkarstvo i teatar senki su oduvek privlačili pažnju divno izrađenim lutkama, elokventnim dijalozima i vrhunskim dramskim kvalitetom. Deo te raskošne umetničke riznice kroz performans pozorišta senki i lutaka prikazaće nam Šangajska pozorišna akademija kroz legende bazirane na kineskom folkloru i literarnim remek-delima kineskih autora.

Predstave su deo specijalnog programa 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu posvećenog jednoj od najvećih svetskih kultura i
pozorišnih tradicija – Kini. Kroz spoj drevnih tehnika i savremenog stvaralaštva upoznajemo priče koje vekovima razonode i edukuju decu i odrasle i predstavljaju srž kineske kulture, filozofije i načina života.

Osim toga, u okviru filmskog programa na repertoaru su tri klasična kineska animirana filma, bazirana na legendama i knjigama za decu – „Kralj majmuna: Pometnja na nebesima“, „Lotosov fenjer“ i „Buni medvedi: Mistična zima“.

Dvadeset peto izdanje jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu do 18 godina traje do 21. septembra u Subotici.

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada
Subotice.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Dodelom nagrada za životno delo „Mali princ“ Pop Dušanu Đurđevu i Vjeslavu Hejnou sinoć je u Subotici otvoren jubilarni 25. Međunarodni festival pozorišta za decu, jedan od najprestižnijih pozorišnih festivala za decu na svetu.

Pozdravljajući okupljene goste u subotičkom Dečijem pozorištu, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je ocenio da će ovaj grad do 21.
septembra biti centar pozorišne umetnosti za decu u ovom delu Evrope. „Pred nama je dvadeset i peto, jubilarno izdanje jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu koji je svojom jasnom vizijom razvoja uticao na kretanja i razvoj savremenog svetskog lutkarskog pozorišta u celini“ – rekao je on.

Laban ističe da je ovom periodu Subotica „prestonica lutkarstva i dečije sreće i...

detaljnije
Post date: Pon, 17.09.2018 - 18:41

Dušan Pop Đurđev, naš poznati pisac za decu i mlade i dugogodšnji direktor Zmajevih dečjih igara i Vjeslav Hejno, cenjeni poljski profesor pozorišne umetnosti, glumac, reditelj, pedagog i publicista, ovogodišnji su dobitnici međunarodne Nagrade za životno delo "Mali princ", za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, a nagrade će im biti uručene 16. septembra na otvaranju 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici (18:30h, Narodno pozorište – scena „Jadran“).

Tokom trajanja Festivala, 17. septembra, u Medija centru hotela Patria u Subotici biće održan program pod nazivom „Večeri sa dobitnicima Nagrade za životno delo Mali princ“, u okviru kojih će laureati razgovarati sa prisutnom publikom i gostima festivala na različite teme...

detaljnije
Post date: Uto, 11.09.2018 - 08:22

Jubilarni 25. Međunarodni festival pozorišta za decu, koji će se održati od 16. do 21. septembra u Subotici, predstaviće u okviru Takmičarskog programa inspirativne, maštovite i uzbudljive predstave za decu iz celog sveta – njih 14 iz 12 zemalja.

Zanimljiva predstava “Džumbus” bečkog pozorišta Werk89 prikazuje dečaka neobičnog karaktera, koji ne komunicira rečima već zvukovima i muzikom. Kad bi svaka stvar imala svoj zvuk, on bi sviranjem mogao objasniti ceo svet i sebe.

Iz dalekog Sao Paula dolazi Endi Rubinštajn sa predstavom „Tajni život pelena” u kojoj majka, dok pere i pegla pelene, uranjajući dušom i telom u obavljanje ovog zadatka na kratko izlazi iz realnosti zamišljajući neki drugi svet gde se ove pelene...

detaljnije
Post date: Pon, 10.09.2018 - 16:11

Dvadeset peto izdanje jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu do 18 godina u svetu održaće se od 16. do 21. septembra u Subotici.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici predstaviće u okviru svog jubilarnog izdanja u takmičarskom programu maštovite i uzbudljive
predstave za decu iz celog sveta – njih 14 iz 12 zemalja. Na programu će biti predstave iz Poljske, Velike Britanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Turske, Brazila, Crne Gore, Mađarske, Austrije i Srbije.

Specijalan program u okviru obeležavanja jubileja Festivala biće posvećen kineskom pozorištu za decu i u okviru njega će biti izvedene predstave Kineskog nacionalnog pozorišta za decu iz Pekinga i Pozorišne akademije iz Šangaja.

Od...

detaljnije
Post date: Sre, 05.09.2018 - 12:51
Custom Search