Rekonstruisane trafostanice „Subotica 2“ i „Subotica 1“

Čet, 20.09.2018 - 13:47 -- nikola.tumbas
Igor Srejić o trafo stanici Subotica 2
Igor Srejić o trafo stanici Subotica 2

Elektroprivreda Srbije je u rekonstrukciju dve visokonaponske trafostanice u Subotici uložila ukupno tri miliona evra, izjavio je v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić koji je danas, zajedno sa saradnicima i načelnikom Severnobačkog upravnog okruga, Dragim Vučkovićem obišao rekonstruisane trafostanice „Subotica 2“ i „Subotica 1“.  Modernizovane trafostanice obezbediće građanima i privredi bolje snabdevanje strujom.

Grčić je, obraćajući se medijima, naglasio da je rekonstrukcija ovih trafostanica veoma značajna za dalji industrijski razvoj Subotice i dolazak novih investitora.

– Grad Subotica je jedan od najvažnijih gradova i regiona i najbitnijih industrijskih centara u severnom delu Srbije. Za svaki industrijski razvoj  neophodno je obezbediti infrastrukturu, a deo toga je i napajanje strujom istakao – je Gačić.

Podsetio je da je trafostanica „Subotica 1“ najstarija trafostanica u tom delu Srbije, izgrađena 1959. godine.

– Verovali ili ne, do rekontrukcije je samo popravljana i bili su rešavani trenutni kvarovi. Prvi put posle 59 godina ova trafostanica je u potpunosti rekonstruisana i modernizovana, sa povećanim kapacitetom. Na taj način su obezbeđeni uslovi da novi investitori mogu da grade nove fabrike – naveo je Grčić, i dodao da je trafostanica „Subotica 2“ izgrađena 1976. godine, da joj je rekonstrukcijom povećan kapacitet, a modernizacijom stvoreni uslovi za priključenje novih korisnika.

Prema njegovim rečima, sada je sve digitalizovano i na daljinskom upravljanju, tako da u slučaju prakida struje može brzo da se reaguje.

– Suboticu, inače, po pitanju napajanja strujom od svih gradova razlikuje to što ima dvosmerno napajanje, što znači stabilno. Ako se iz jednog pravca nešto loše desi istog momenta se preusmeri iz drugog i uspostavi mreža, a Subotica ima napajanje sa čak četiri strane – podvukao je Grčić.

On je čestitao gradskim vlastima Subotice ističući da su veoma ekspeditivni kada je u pitanju neophodna papirologija za realizaciju projekta.

Uz konstataciju da po tom pitanju Subotica i Čačak prednjače u odnosu na druge gradove u Srbiji, napomenuo je da ima mnogo trafostanica za rekonstrukciju u Srbiji i da je mnogo urađeno prethodnih godina, ali da se decenijama unazad skoro ništa nije radilo osim hitnih popravki.

– Bogu hvala, u današnje vreme Srbija zahvaljujući politici Aleksandra Vučića doživljava ekonomski i privredni prosperitet, a da bi se nastavio neophodno je obezbediti strukturu, gde su dve osnovne stvari: putevi i napajanje električnom energijom. Naš zadatak je da obezbedimo napajanje strujom u svakom gradu, naselju i mesnoj zajednici, u zavisnosti od nivoa potreba – kazao je Grčić.

Dragi Vučković je zahvalio Grčiću na poseti i naglasio da je to prva poseta direktora tog preduzeća posle više decenija.

– Dugujemo veliku zahvalnost za ovu investiciju u trafostanice 'Subotica' 1 i 2 i što je ona bila od priortetnog značaja za EPS – rekao je Vučković.

Subotica je, naveo je, proširila energetske kapacitete i obezbedila sebi budućnost po pitanju napajanja strujom, a stabilno snabdevanje će posebno osetiti potrošači naselja Aleksandrovo i Novi Žednik, ali i ceo južni, jugoistočni i jugozapadni deo Subotice.

–Kada pregovarate sa investitorima, vrlo ih zanima kakav je infastrukturni ambijent i snabdevanje strujom. Subotica ima budućnost i zahvalni smo Vladi Srbije i EPS-u – istakao je Vučković.

Autor teksta: 
Custom Search