Gran pri pripao predstavi - Mačak u čizmama

Pet, 21.09.2018 - 23:37 -- dejan.vukovic

Predstava „Mačak u čizmama“, reditelja Todora Valova u izvođenju Dečijeg pozorišta Republike Srpske, Banja Luka, Republika Srpska, dobitnik je Gran prija (Grand prix) za najbolju predstavu u celini jubilarnog, 25. Festivala pozorišta za decu koji je od 16. do 21. septembra održan u Subotici.

Nagrada je uručena na ceremoniji zatvaranja festivala večeras (petak, 21. septembar) u Dečjem pozorištu u Subotici.

- Predstava „Mačak u čizmama“ kroz ideju: da je promišljanje životnih situacija najbolji put do uspeha, promoviše sklad između znanja i veštine, kao i kreativnosti i mašte. Izražajnim scenskim jezikom, izvanrednom kolektivnom glumačkom igrom i animacijom lutaka i objekata na sceni, ova predstava donosi čaroliju u svet dečije mašte i briše granicu između mogućeg i nestvarnog – navodi se u odluci žirija festivala u sastavu Marijana Prpa Fink, predsednica i Henrik Koler i Đula Urban, članovi.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Jeržiju Bijelunasu (Jerzy Bielunasu) za režiju predstave „Tiha“ u izvođenju Pozorišta za decu Jan Dorman, Bedzin, Poljska. Režiser Jerzy Bielunasu, u predstavi „Tiha“ gradi atmosferu priče iz sveta mitologije i probranim scenskim jezikom uvodi decu u svet tajanstvene tišine. Harmonija koju čini mesto šume i kreacija lutaka čini ovog reditelja autentičnim stvaraocem – obrazložili su članovi žirija.

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Evi Farkaševoj za scenografiju predstave „Prodavnica igračaka“ u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica, Crna Gora, dok je Nagrada za najbolju originalnu muziku dodeljena Peteru Kusu za muziku u predstavi „Džumbus“ u izvođenju pozorišta Werk89, Beč, Austria, a Nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka Irini Somborac za predstavu „Tobi“ u izvođenju Pozorišta za decu i mlade, Skoplje, Makedonija.

Žiri je dodelio i pet ravnopravnih nagrada za glumačko/animatorsko majstorstvo i to Filipu Eldanu za ulogu u predstavi „Jaje“, Andi Rubinstein za ulogu u predstavi „Tajni život pelena“, Petri Nađ za ulogu u predstavi „Doživljaji veverice Majka”, Goranu Smoljanoviću i Dejanu Fajferu za uloge u predstavi „Majstori”.

Predsednica žirija Marijana Prpa Fink zahvalila se organizatorima na veoma raznovrsnom programu, ocenivši da su ih stavili pred izazov da biraju najbolje stvaralaštvo iz dvanaest zemalja.

- Mi smo, naravno, imali naše profesionalne kriterijume za izbor najboljih u ponuđenom programu, ali smo takođe razmišljali i o tome šta ispunjava dečiju dušu iznutra, jer od toga, u stvari, deca rastu. I, naravno, naše veliko zadovoljstvo je što su sve predstave bile veoma dobro posećene, što je bilo mnogo dece koja su na taj način učestvovala na najbolji mogući način u ovom festivalu – poručila je Prpa Fink.

Završnu reč festivala uputio je ovogodišnji dobitnik nagrade „Mali Princ“ Vjeslav Hejno koji je ocenio da su razvojem u poslednjih 50 godina deca uspela da dobiju svoje pozorište, koje je odraz života, zahvaljujući kojem oni uspevaju da ga prepoznaju i da žive sa njim.

- Posmatrajući pozorište za decu mnogo godina, vidim kako nastaju posebne lutkarske i dramske škole za decu. Isto tako i da se razvija teatralna misao pozorišta za decu. Nema sumnje da pozorište za decu poslednjih godina sve više stiče jednu, zaista, ozboljnost, zrelost, da su tu prepoznatljivi i emocije i vrednosti i nema nikakve sumnje da je to rezultat jednog velikog rada i dostignuća – smatra Hejno.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici predstavio je u okviru svog jubilarnog izdanja u takmičarskom programu maštovite i uzbudljive predstave za decu iz celog sveta – njih 14 iz 12 zemalja. Specijalni program bio je posvećen jednoj od najvećih svetskih kultura i pozorišnih tradicija – Kini, čija je filozofija i pozorišna umetnost predstavljena sa predstavama i izložbama.

Od pratećih programa publika je imala priliku da uživa i u baletu “Pinokio” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, dramsko-plesnom programu na centralnom gradskom trgu koji pripremaju deca različitog uzrasta, promocijama knjiga, izložbi plakata studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, radionicama i večerima sa dobitnicima nagrade “Mali princ”.

U okviru Festivala odvijale se i aktivnosti iz INTERREG IPA CBC projekta THEATRO i koje obuhvataju lutkarsku izložbu “Pet gradova-pet pozorišta”, lutkarski kamp za decu iz Subotice i Segedina, gostovanje pozorišta “Kever Bela” iz Segedina u Subotici kao i reprizu dela takmičarskog programa Festivala u Segedinu.

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu bili su besplatni za sve posetioce!

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

Ličnosti: 
Custom Search