Problem stvaranja umetničkog dela

Čet, 27.09.2018 - 10:18 -- darko.kovacevic

U sredu, 26. 9. 2018. godine, u Gimnaziji ,,Svetozar Marković” u Subotici, u klubu 23, održana je tribina na temu: Problem stvaranja umetničkog dela. O stvaranju umetičkog dela govorili su: prof. dr Sreten Petrović, doc. dr Aleksandar Stevanović i Dragan Krstić, profesor filozofije.

Pre rasprave o stvaranju umetničkog dela učenice: Minja Vuković, Anita Bubnjević i Jana Krstić govorile su stihove Aleksandra Stevanovića, a maturant Ilija Kalinić prikazao je nekoliko scena iz poslednjeg filma članova filozofsko-filmske sekcije Hajde da sanjamo otvorenih očiju i gledamo umom, koje se odnose na stvaranje umetničkog dela, i emitovao snimak sa koncerta ansambla MKM, održanog 16. 5. 2018. godine, u Svečanoj sali subotičke Gimnazije, koji je izveo kompoziciju (u neobaroknom stilu) Kozme Prema, Klavirski trio br. 1 u D-molu.

Posle kratkog poetsko-muzičkog programa organizator tribine, profesor filozofije Dragan Krstić, najavio je goste i otvorio čitav snop pitanja koja se odnose na problem stvaranja umetničkog dela.

U svom uvodnom izlaganju gosti tribine su odgovorili na gotovo sva pitanja profesora Krstića: Da li je mistični zanos, tj. ono nesvesno dovoljno da se stvori umetničko delo? Da li je genijalni umetnik Bogom nadahnut čovek? Ako je umetnik bogom nadahnut čovek, da li se to isto može reći i za recipijente, tj. ljude koji uživaju u umetnosti (jer i oni su u mnogo čemu slični umetnicima: poseduju estetski senzibilitet, razvijenu maštu i uobrazilju itd)?

Posle uvodnog izlaganja gostiju, radoznali gimnazijalci su postavljali svoja pitanja.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search