U nedelju 9. Jazzik festival

Čet, 27.09.2018 - 10:41 -- darko.kovacevic

Na Sceni Jadran, 30. septembra od 20 časova, održaće se deveti subotički internacionalni džez festival “Jazzik”, pod pokroviteljstvom Grada Subotice. “Jazzik” beskompromisno ostaje veran onome što je oduvek predstavljao - spoj muzike vrhunskog kvaliteta, publike koja je voli i ume da je ceni i sjajne energije, koji zajedno predstavljaju jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u našem gradu.

Na ovogodišnjem festivalu nastupiće Gabriel Palači trio iz Argentine i Ivana Vukmirović Manivi iz Beograda.

Tradicionalno, promotivni nastup imaće i učenici džez odseka Muzičke škole Subotica.

Gabriel Palači i je umetnik svetske klase. Njegova muzika predstavlja složeni ukus žanrova, a kompozicije predstavljaju spoj mnogih kultura koje su tokom godina uticale na njegovu muziku, sa dubokim jezgrom u latino jazzu. Rođen je u Buenos Airesu u Argentini, studirao je pod mentorstvom velikih majstora bluza, tanga, džeza i latino džeza na Berklee međunarodnoj školi u Argentini, nakon čega je proveo nekoliko  meseci na Kubi, gde je učio latino džez sa majstorom Čučo Valdezom. Njegov prvi solo albuma “Dnevnik putovanja” 2010. godine je dobio odlične kritike časopisa muzičke industrije, a “JAZZ FM Toronto” izabrao ga je za jedan od najboljih latino džez albuma godine. Snimio je još tri albuma koji su definisali njegov jedinstveni zvuk, koji je kulminirao na svom četvrtom i poslednjem albumu “Nastalo u Kanadi” 2017. godine, koji je prvi njegov lajv album. Album "Trivolution" je dobio nagradu “Gold Medal Winner” u kategorijama kompozitor/ album; postigao TOP TEN status na “Global Music Awards”-u 2015. Tokom proteklih 8 godina, Gabriel nastupa na velikim međunarodnim muzičkim festivalima, obilazeći Meksiko, Kanadu i Evropu. Njegova muzika se emituje preko radio stanica širom sveta od Aljaske do Južne Amerike, Evrope, Bliskog Istoka i Australije. Pregledana je i predstavljena na magazinu Rolling Stone, Latin Jazz Network, Jazznews, All About Jazz, Jazz  Caribe, The Toronto Star, Salsa Son Timba Kolumbija, Newstime Južna Afrika i Inside World Music među mnogim drugim.

Ivana Vukmirović, koja nastupa pod umetničkim imenom Manivi, je kantautorka koja živi i stvara u Beogradu i od detinjstva je u muzici. Njeni tekstovi su autobiografski, a teme koje se provlače kroz njenu muziku se odnose na sve ono što je ljudsko i kroz šta svi prolazimo na svom životnom putu. Manivi piše o socijalnim temama, o pritisku modernog doba, kao i o ljubavi i  intimnosti. Njena muzika je mešavina pop zvuka, soul/fanka sa primesama modernog džeza. Kolaboracija sa vrsnim džez/soul muzičarima kompatibilnim u muzičkom senzibilitetu donela je ovom albumu raznolikost i nesvakidašnju lepotu. Ta interakcija se poput magije prenosi na publiku i to je upravo jedan od razloga zašto se uvek ponovo dolazi na njihov nastup.

“Džez odsek Muzičke škole Subotica i “Jazzik” festival od prve godine rastu zajedno nadopunjujući se u bliskoj saradnji. Mladi subotički talenti svake godine imaju priliku da nastupe na festivalu što predstavlja veliku motivaciju za rad, priliku da sagledaju put na kom se nalaze ali i priliku da pohađaju izuzetne radionice i upoznaju vrhunske svetske muzičare. Preko stotinu različitih edukacija organizovano je u okviru festivala za
ovih devet godina. Sa druge strane, samom festivalu je jako značajno postojanje džez odseka koji predstavlja direktnu šansu da se ova vrsta muzike odneguje na način da za njom ostane trag i početak budućnosti, i upravo su ta deca ono što će predstavljati budućnost džeza u Subotici i muziku koja će opstati da bude dostupna i našoj deci, što je još važnije.

Ovogodišnji sešn bend će biti, sada već Subotici poznati mladi talenti, bend “Iz principa, a sešn će se održati u Bass Bar-u.

Ulaznice za Jazzik se u pretprodaji po ceni od 600 dinara mogu kupiti u radnji IT opreme “Wom” - Dudi Co, ispod Gradske kuće do 29. septembra. Na dan festivala, preostale karte će biti u prodaji od 18 do 20 časova na ulazu Scene Jadran (ne na biletarnici već na samom ulazu).

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search