Светски дан чистих руку – 15. октобар

Kategorija: 

Генерална скупштина Уједињених Нација је 2008. годину прогласила Међународном годином санитације и Светски дан чистих руку је био централни догађај у активностима које су дале подстицај за мобилизацију милиона људи широм света да перу своје руке сапуном да би се на тај начин унапредила хигјенска пракса, и смањила изложеност бројним узрочницима поремећаја здравља и болести.

Глобална иницијатива “Прање руку сапуном“ има међународни карактер, и од 2001. године укључује у своју делатност бројне светске организације међу којима су широј јавности најпознатије UNICEF и Светска банка. Први пут је Светски дан чистих руку обележен 15. октобра 2008. године, код нас и у целом Свету.

Најважнији циљ установљеног Светског дана чистих руку је развој културе прања руку становништва, како на глобалном тако и на локалном нивоу. Истраживања су доказала да је прање руку топлом водом и сапуном једна од најкориснијих и сигурно  најисплативијих мера спречавања болести праћених проливом, и упале плућа, а управо су те болести најодговорније за умирање деце узраста до године дана. Прање руку сапуном је веома успешан начин да се спрече и многе друге цревне и инфекције дисајних путева, односно болести органа за варење и дисање.

На основу изнетих, само најважнијих, чињеница лако се може закључити због чега ће ширење навике прања руку сапуном, увек када је то потребно, допринети достизању Миленијумског циља Светске Здравствене Организације: Смањење умирања деце у старосној групи до 5 година за две трећине. Економске добити од постизања овог циља везаног за санитарно- здравствене мере могу се лако израчунати – јадан долар улагања доноси десет долара добити. Као и увек када су болести у питању - најбоље је спречити!

Др Зорица В. Драгаш
Специјалиста социјалне медицине

Custom Search