Обележена 100. годишњица ослобођења Суботице у великом рату

Uto, 13.11.2018 - 15:17 -- nikola.tumbas

Полагањем венаца на спомен-плочу на железничкој станици и Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 на Пушкиновом тргу, обележена је стогодишњица ослобођења Суботице у Првом светском рату. У име суботичке локалне самоуправе венац на Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 положиo je градоначелник Богдан Лабан.

Код Споменика јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 за пале борце служен је парастос, а на велика страдања која је претрпео српски народ у Првом светском рату подсетио је архијерејски намесник и парох храма Светог Вазнесења Господњег, свештеник Миодраг Шипка.

Присутнима се обрaтио и члан Удружења ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца, подружнице из Бајмока, Драгутин Лукић, који је истакао да морамо да се дивимо патриотизму српских ратника из ратова 1912-1918. године којима је родољубље била једина морална мера њихових дела и велика њихова унутрашња истина. Нагласио је да нам борба српских ратника из времена Првог светског рата, која је била њихов идеал, служи као светао пример како се воли и брани отаџбина.

Венце на споменик на Пушкиновом тргу положили су и представници Севернобачког управног округа, СКЦ „Свети Сава“, Буњевачког културног центра, Удружења добровољаца и њихових потомака 1912-1918. године и представници других удружења и организација. Цвеће на споменик положили су ученици Политехничке школе. Као и ранијих година, полагању венаца присуствовали су и бројни грађани који су се окупили да одају пошту палим јунацима.

Организатори обележавања Дана ослобођења Суботице у Првом светском рату, познатом и под именом Велики рат, су СКЦ „Свети Сава”, Буњевачки културни центар, Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца и Град Суботица.

Autor teksta: 
Custom Search