Поводом Светског дана борбе против шећерне болести

Uto, 13.11.2018 - 15:35 -- darko.kovacevic

Стални партнери у активностима и у обележавању значајних нз датума из Календара здравља (Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица, Превентивни центар Дома здравља Суботица) су 13. новембра организовали акцију провере фактора ризика за здравље у ТЦ РОДА, код О Болнице у Суботици.

Акција је организована у сусрет обележавању Светског дана борбе против шећерне болести, који се и у нашој земљи обележава 14. новембра, при томе наглашавајући значај промоције здравља и превентивних прегледа код изабраног лекара. Запослени Центра за
промоцију здравља су у времену од 09:00-12:00 часова обавили стандардна мерења за 26 особа (телесне висине, тежине, те је одређен индекс телесне масе и процењен степен телесне ухрањености). Физиолошка ухрањеност је измерена код 6 особа. Повећана
телесна маса у степену предгојазност је измерена код 10 особа, гојазност I степенa код 7 особа и гојазност II степенa код 3 особe. Подељено је 38 комада различитог промотивног материјала. У промотивном материјалу су се налазили и лифлети који промовишу рад Саветовалишта за одвикавање од дувана, са обавештењем о радном времену. Разговарало се о шећерној болести, правилној  исхрани, о здравом начину живота, али и о бројним другим здравственим проблемима које особа има - уз заједничку тежњу да се здравље унапреди и сачува.

Запослени Превентивног центра Дома здравља Суботица су обавили мерење крвног притиска,  холестерола и шећера у крви за 41 особу. Шећерну болест (коју уредно контролишу) имало је 8 особа.  Повишен холестерол у крви имало је 16 особа, повишен крвни притисак 8 особа и повишен шећер крви 3 особе. То су били најучесталији здравствени проблеми особа које су се одазвале позиву да данас провере основне чиниоце свог здравственог стања, и то без заказивања и без дужег чекања.

Статистички подаци ЗЈЗС - Умрли од Шећерне болести у Севернобачком округу 2017. године

Укупно су умрле 54 особе, 22 мушког и 32 женског пола. Учесталост умирања значајно расте после 70 година живота. У старосној групи 70-79 година преминуло је 8 особа мушког и 15 женског пола, а у групи 80 и више година преминуло је 6 особа мушког и 11 женског пола.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search