Savez bačkih Bunjevaca: Izborna krađa u Somboru

Kategorija: 

Izborna krađa i manipulacije na izborima za Nacionalni savet Bunjevaca u Somboru

Savez bačkih Bunjevaca na izbore nije išao sa samostalnom listom jer smo procenili da je važnije da zajedno ostvarimo ciljeve, nego da se pojedinačno borimo za položaje u savetu. Savez bačkih Bunjevaca je podržao zajedničku listu svih udruženja u bunjevačkoj zajednici, pod nazivom „Bunjevci zajedno“, sa osnovnim ciljem da se nastavi rad Nacionalnog saveta koji je u predhodne četiri godine postigao rezultate od kapitalne važnosti za bunjevačku zajednicu.

Lista „Bunjevci zajedno ostvarila je ubedljivu pobedu. Zahvaljujemo se svima koji su glasasli da se nastavi ono što je započeto, i da bunjevačka zajednica dobije svoje mesto u u Republici Srbiji ravnopravno sa svima drugima.

Na žalost ni ovi izbori nisu protekli bez manipulacija u pokušaju da se uruši nacionalni savet i da tako Bunjevci izgube status autohtone nacionalne manjine u Republici Srbiji. Žalosno je to što je na ovim izborima to pokušano preko udruženja „Bunjevačko kolo Sombor“, koje je imalo i mora imati u budućnosti, veliki značaj za Bunjevce. Na žalost, ovim udruženjem u poslednje vreme očigledno manipulišu prohrvatski elementi, odnosno sasvim izvesno su u okruženju Bunjevačkog kola takozvani „bunjevački Hrvati“. Uvidom u izborni materijal u Republičkoj Izbornoj Komisiji potpuno je jasno da su za listu 2 „Bunjevačko kolo“ u režiji ljudi iz Bunjevačkog kola i , što je zapanjujuće, očiglednu  asistenciju lokalne vlasti u Somboru, vršene manipulacije na izborima.

Uvidom u izborni materijal u RIK-u, uočeno je da je na gotovo svim biračkim mestima u Somboru, „glasano“ za druga lica, da su ubacivani listići u kutiju nakon zatvaranja biračkih mesta, da je vršen naknadni upis „birača“ u birački spisak, da su vršene naknadne prepravke na  biračkim spiskovima i zapisnicima i da je takav izborni materijal uz asistenciju lokalne vlasi predat bez primedbi, i sve to uz opravdanu sumnju da je neposredno pred izbore vršen upis birača, koji nisu bunjevačkog porekla, u birački spisak Bunjevaca u Somboru, uz opasku da lako  mogu ostati bez posla ako se ne upišu i ne glasaju za listu 2.

Nije ovo prvi put da se pokušava srušiti Nacionalni savet Bunjevaca. Srećom ni ovog puta to nije uspelo, ali je pred novim Nacionalnim savetom zadatak da se radom svojih udruženja ozbiljno pozabavi, i da se spreči da ti takozvani „bunjevački Hrvati“, vršljaju unutar bunjevačke zajednice  u pokušaju hrvatizacije celokupne bunjevačke zajednice.

Subotica, 13. 11. 2018.
Mirko Bajić, Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca

Ličnosti: 
Custom Search