Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Ambasador Nemačke posetio naš grad

Čet, 15.11.2018 - 23:21 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Izjave za medije Bogdan Laban i Tomas Šib
Izjave za medije Bogdan Laban i Tomas Šib

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban primio je danas ambasadora Savezne Republike Nemačke u Beogradu, Tomasa Šiba. Sastanku u Gradskoj kući, na kome se razgovaralo o investicijama, razvojnim projektima i položaju nemačke manjine u našem gradu, prisustvovali su šef ekonomskog odeljenja nemačke ambasade, Katrin Čiganovski, direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević i član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje, Srđan Samardžić.

Obraćajući se medijima nakon sastanka u Zelenoj sali Gradske kuće, gradonačelnik Laban je rekao da je ambasadoru Šibu poželeo srdačnu dobrodošlicu u naš grad i da je izrazio zahvalnost Nemačkoj na kontinuiranoj podršci, kao i nemačkim investitorima na poverenju koje ukazuju ulaganjem i našu zemlju, i u naš grad.

– Poznato je da velike nemačke kompanije, poput ’Simensa’, ’Norma grupe’, ’Dunkermotorena’, ’Kontinental-Kontiteka’, koje posluju u subotičkoj Privrednoj zoni ’Mali Bajmok’ zapošljavaju oko 4.000 naših sugrađana. Nemačkoj vladi veliku zahvalnost dugujemo i za realizaciju projekta ’Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš’, za koji je donirala sredstva u iznosu od 6,5 miliona evra. Pre dva meseca izabran je konsultant, uskoro bi trebalo da raspišemo javnu nabavku i radovi bi trebalo da krenu početkom sledeće godine. U prvoj fazi, na Paliću će se graditi kanalizaciona mreža, a u narednoj fazi urediće se priobalje i izgraditi inspekcijska i biciklistička staza – istakao je Bogdan Laban.

Razgovarali smo, dodao je, i o realizaciji nekih drugih projekata, poput projekta kojim se Subotica predstavila na sajmu investicija „Expo real“, u Minhenu, a koji se odnosi na privrednu zonu na Segedinskom putu za trgovačko-ugostiteljske i stambeno-poslovne objekte, kao i o mogućnosti da u naš grad dođe poznata nemačka kompanija „Bojsen“.

– Sa kompanijom ’Boysen’, koja se bavi proizvodnjom auspuha, pre nekoliko meseci potpisali smo Memorandum o razumevanju. Nadam se da će taj projekat biti realizovan. Do kraja ove godine predstoji nam još jedan razgovor sa menadžmentom te kompanije i verujem da ćemo već posle tog sastanka našim sugrađanima moći da objasnimo o čemu se tu radi i kolika je vrednost investicije – naglasio je gradonačelnik Laban.

Uz izražavanje zahvalnosti na srdačnom prijemu, Tomas Šib je rekao da se razgovaralo i o nemačkoj manjini.

–  Zaista cenimo što ovde veliki broj različitih etničkih manjina žive u slozi. Nemačka manjina uživa podršku grada Subotice. Oni su veoma aktivni u svom radu i angažmanu, što nas raduje – rekao je ambasador Šib.

On je najavio da će posle sastanka sa gradonačelnikom Labanom posetiti kompanije „Simens“ i „Kontinental-Kontitek“, u Subotici, a potom i Sombor gde će se, kako je rekao, sastati sa predstavnicima nemačke nacionalne zajednice.

Više o ovoj temi...

U Plavoj sali Gradske kuće održan je početni sastanak projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš“. Sastanku su prisustvovali nadležni iz „KfW“ banke, predstavnici i saradnici konsultantske kuće „Posch and Partners“ i predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada Subotice, Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje,  Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, JKP „Vodovod i kanalizacija“, JP „Palić-Ludaš“ i preduzeća „Park Palić“ d.o.o.

Tokom konstruktivnog sastanka predstavljen je projektni tim, kao i obim i dinamika radova na realizaciji ovog projekta.

Na sastanku je saopšteno da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i...

detaljnije
Post date: Pet, 14.09.2018 - 10:50

Na redovnoj konferenciji za novinare 25. Festivala evropskog filma Palić, održanoj u sredu, 18. jula 2018. godine čula se zahvalnost Nemačkoj za pomoć u rešavanju najvećeg ekološkog problema – Palićkog i Ludaškog jezera, za šta su odvojili 6 i po miliona evra preko KfW banke.

...

detaljnije
Post date: Sre, 18.07.2018 - 23:58

Izabrana međunarodna konsultantska kuća za praćenje sanacije jezera Palić i Ludaš

Jedan od važnijih zadataka, na čiju realizaciju se nešto duže čekalo, jeste izbor međunarodne konsultantske kuće za praćenje implementacije KfW projekta “Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš”. Do kraja nedelje KfW banka, preko koje Vlada Nemačke podržava ovaj projekat sa 6 i po miliona evra, treba da potvrdi odluku rezultata tendera koji je sprovelo Ministarstvo za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu. Ako sve bude teklo po planu, do kraja godine bi trebalo da se raspišu javne nabavke za izgradnju kanalizacionog sistema i potisnog voda sa Palića na gradski prečistač otpadnih voda. Ovu vest je saopštio Mišel Rohman...

detaljnije
Post date: Uto, 17.07.2018 - 23:27

Informisanje građana o organskoj proizvodnji se nastavlje organizovanjem Organik info dana preko IPA projekta „Organski most“ koji Udruženje TERRA’S realizuje sa partnerima iz Srbije i Hrvatske.

Ovaj put, peti po redu, 15. jula 2018. godine u Subotici na izložbi fotografija o Palićkom i Ludaškom jezeru kao propratnom programu ekoloških filmova ECO DOX. Bila je to prilika da se posetioci ovih događaja uz degustaciju, upoznaju sa značajem konzumiranja organske hrane, gde ih mogu nabaviti, kao i prepoznati nacionalni i evropski znak kojim se obeležavaju.

Upravo je jedan od ciljeva projekta, informisanje javnosti kako da prepoznaju organski proizvod, te je ceo događaj i medijski propraćen.

... detaljnije
Post date: Pon, 16.07.2018 - 23:31

Posle stanovitih komentara o stanju vode u jezeru Palić i radu prečistača, direktor JKP Vodovod i kanalizacija Đerđ Šugar danas je stručno i jasno dao odgovore na "pitanja i prozivke".

Osnovno, prečistač radi svoj posao, pošto je to ozbiljna tehnologija potrebna su - neophodna i poveća sredstva zaodržavanje istog.

Prošla sušna godina je učinila to da se zbog manjeg priliva vode povećala koncenracija nepoželjnih materija, čiji priliv istovremeno nije opao.

Post date: Pon, 12.02.2018 - 15:33