Voda je zajedničko dobro

Čet, 15.11.2018 - 16:57 -- darko.kovacevic

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera (nutricionista i strukovnih medicinskih sestara) u saradnji sa Centrom za politike emancipacije organizuje predstavljanje istraživanja „Voda je zajedničko dobro“ koje će se održati u ponedeljak, 26. novembra 2018. godine od 19 časova u čitaonici Gradske biblioteke.

Ulaz je slobodan.

Privatizacija vodosnabdevanja jedan je od gorućih svetskih problema. Potčinjavanje tržišnim principima i mere štednje oduzeli su mnogim ljudima pravo na pristup jednom od osnovnih resursa za preživljavanje. Voda kao ljudsko pravo biće sve više predmet borbe. Šta nam govore iskustva iz sveta?

Kakva je situacija u Vojvodini kada je reč o organizaciji vodosnabdevanja, kvalitetu podzemnih izvorišta i zdravstvenoj ispravnost vode za piće? Šta možemo saznati iz izveštaj UN o seoskim i drugim vodovodima Srbije? Koje su opasnosti od nusproizvoda dezinfekcije? Kakvi su novi trendovi istraživanja ovih uticaja i koje mere preduzima EU? Izmenama Zakona o vodama iz 2016. godine u Srbiji je privatnom kapitalu omogućeno uplitanje u sektor koji bi trebalo da predstavlja zaštićeno dobro od opšteg interesa. Da li država odustaje od servisiranja potreba stanovništva i da li će usluge javnog sektora postajati sve nedostupnije, pre svega siromašnijim slojevima. Pitanje dostupnosti i upravljanja vodom, njeno održivo korišćenje, kvalitet i zaštita, jesu politička pitanja na koja je teško dati odgovor u skladu sa principima jednakosti i demokratičnosti bez odgovarajuće analize, vizije i akcije koje u fokus stavljaju potrebe ljudi a ne interese kapitala. Cilj nam je da ovo  istraživanje doprinese davanju takvog odgovora.

Istraživanje je moguće preuzeti na sajtu www.pe.org.rs

U razgovoru učestvuju:

  • Liljana Sokolova (Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera (nutricionista i strukovnih medicinskih sestara iz Subotice))
  • Tanja Vukša (Centar za politike emancipacije)
  • Miloš Baković Jadžić (Inicijativa Pravo na vodu)

::

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Pon, 26.11.2018 - 19:00
Kategorija: 
Custom Search