Položeni venci na spomenik „Balada vešanih“

Pet, 16.11.2018 - 20:08 -- nikola.tumbas

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca i cveća na spomenik „Balada vešanih“, obeležena je 77. godišnjica od tragičnog 18. novembra 1941. godine kada su fašisti, pred takozvanim prekim sudom, osudili na smrt i pogubili vešanjem petnaestoro subotičkih mladih rodoljuba jer su pružali otpor ideologiji nacizma i fašizma. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac su položili zamenik predsednika Skupštine grada, Veljko Vojnić, i sekretar GO SUBNOR Subotica, Nikola Ivošević, a u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodila Vesna Bajić, šef Odseka za opšte poslove.

Obraćajući se prisutnima u ime GO SUBNOR Subotica Geza Babijanović je podsetio da svih 15 pogubljenih nisu bili članovu Komunističke partije Jugoslavije nego dokazani antifašisti koji su, kako je rekao, dignute glave i mrskih pogleda na dželate išli ka vešalima čime su pokazali svoju hrabrost, antifašizam i odanost svojoj otadžbini.

– Žalosno je što se pojave nacizma i buđenje fašizma ponovo javljaju, kako kod nas tako i u celoj Evropi. Slično kao što je bilo dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka kada su sve evropske vlade pasivno gledale na širenje ovog zla koje je izazvalo Drugi svetski rat – istakao je Geza Babijanović.

Učenici Politehničke škole su, po tradiciji, izveli recital i na spomenik simbolično položili 15 crvenih cvetova za 15 palih žrtava.

Vence na spomenik položile su i delegacije Mesnog odbora penzionera MZ „Centar III“, Jevrejske opštine Subotica, Komunista Srbije u Subotici i „Centra Tito”, kao i učenici Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“.

Posle polaganja venaca na spomenik „Balada vešanih“ i prigodnog programa, predstavnici grada Subotice i Severnobačkog upravnog okruga položili su vence i na Jevrejskom groblju, gde je održana komemoracija u znak poštovanja prema stradalim sugrađanima jevrejske nacionalnosti.

Autor teksta: 
Custom Search