Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Održana tradicionalna čvarkijada na Paliću

Sub, 08.12.2018 - 20:06 -- nikola.tumbas
Timea Horvat na Čvarkijadi
Timea Horvat na Čvarkijadi
Otot Robert na Čvarkijadi
Otot Robert na Čvarkijadi
Engi Norbert na Čvarkijadi
Engi Norbert na Čvarkijadi

Više o tradicionalnoj Čvarkijadi na Paliću čuje u izjavama, (Timea od 02.10 na srpskom)

Otvoren šesti po redu „Zimski festival tradicije“

Na Paliću, kod „Male gostione“, danas je počeo šesti po redu „Zimski festival tradicije“. Dvodnevnu manifestaciju, u okviru koje je organizovana izložba lokalnih proizvoda i međunarodno takmičenje u pečenju čvaraka, otvorio je zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Robert Otot. Svečanom otvaranju prisustvovali su zamenik gradonačelnika Subotice Timea Horvat i član Gradskog veća zadužen za oblast poljoprivrede Šimon Ostrogonac.

Obraćajući se izlagačima, takmičarima, organizatorima Festivala i građanima koji su pratili manifestaciju, Timea Horvat je rekla da veruje da će se loše vreme praćeno kišom uskoro prolepšati i da će zajedno uživati u ovoj zimskoj čaroliji. Svima je poželela lep provod, takmičarima da im se trud isplati i da uživaju u istopljenim čvarcima, a izlagačima da se bolje upoznaju, razmene iskustva i što uspešnije promovišu i prodaju svoje proizvode.

Robert Otot je, otvarajući manifestaciju, između ostalog rekao da je u agrarnoj politici Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, u cilju postizanja boljih proizvodnih rezultata po jedinici površine, akcenat stavljen na podsticanje intenzivnih grana poljoprivredne proizvodnje kao što su povrtarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, što je i uvršteno u konkursne linije.

–Prednost se daje onima koji gazduju na malim površinama, zatim postoji mogućnost da poljoprivrednici konkurišu i sa predračunima, a osobe mlađe od 40 godina i žene kod većine naših konkursa mogu da računaju na refundiranje troškova i do 70 odsto. Da su nam lokalni proizvodi važni pokazuje i činjenica da svake godine izdvajamo značajna sredstva u našem budžetu uza nabavku nove opreme u sektoru voćarstva i povrtarstva, i to za čišćenje, pranje, sortiranje, kalibraciju i obeležavanje proizvoda. Isto tako, već godinama podržavamo i tradicionalne manifestacije koje imaju za cilj promociju lokalnih proizvoda – naglasio je Robert Otot.
U okviru izložbe lokalnih proizvoda predstavljeni su i novi proizvodi brenda „Juliška“, kao i brojne rukotvorine putem kojih će se promovisati stari zanati. Projekat saradnje Mađarske i Srbije u okviru IPA projekta, u izgradnji brenda uz osiguranje kvaliteta za promociju lokalnih agroproizvoda i poljoprivrednika u prekograničnom regionu, sufinansira Evropska unija, uz podršku subotičke lokalne samouprave.
Organizatori „Zimskog festivala tradicija“ su Udruženje „Ludašpusta“ i mesara „Noge“, iz Subotice.

Autor teksta: