Извештај са акције Селу у походе Доњи Таванкут

Uto, 11.12.2018 - 17:19 -- darko.kovacevic

Стални партнери у активностима и обележавању значајних нз датума из Календара здравља (Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица, Превентивни центар Дома здравља Суботица и ЦК Суботица) су 11. децембра организовали акцију провере  фактора ризика за здравље у МЗ Доњи Таванкут. Акција је организована са жељом да се нагласи значај промоције здравља и превентивних прегледа код изабраног лекара. Запослени Центра за промоцију здравља су у времену од 08:00-11:00 часова обавили стандардна мерења за 24 особе (телесне висине, тежине, те је одређен индекс телесне масе и процењен степен телесне  ухрањености).

Физиолошка ухрањеност је измерена код 9 особа. Повећана телесна маса у степену предгојазност је измерена код 7 особа, гојазност I степенa код 4 особе, гојазност II степенa код 3 особe, као и потхрањеност код 1 особe. Подељено је 37 комада различитог промотивног материјала. У промотивном материјалу су се налазили и лифлети који промовишу рад Саветовалишта за одвикавање од  дувана, са обавештењем о радном времену. Код 2 особе је измерен ниво СО у издахнутом ваздуху.

Разговарало се о шећерној болести, правилној исхрани, о здравом начину живота, али и о бројним другим здравственим проблемима које особа има - уз заједничку тежњу да се здравље унапреди и сачува. Мерење крвног притиска, холестерола и шећера у крви  обављено је за 41 особу (Превентивни центар Дома здравља Суботица). Шећерну болест (коју уредно контролишу) имале су 2 особе. Повишен холестерол у крви имало је 18 особа, повишен крвни притисак 15 особа и повишен шећер у крви 2 особе. То су били  најучесталији здравствени проблеми особа које су се одазвале позиву да данас провере основне чиниоце свог здравственог стања, и то без здравствене књижице и без заказивања и дужег чекања.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search