Otvorena deonica Y-kraka

Pon, 17.12.2018 - 11:59 -- nikola.tumbas

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, prisustvovala je danas puštanju u saobraćaj deonice Ipsilon kraka, ukupne dužine 12 kilometara.

Sada je to kraći put za teški teretni saobraćaj od autoputa do "zone" u Malom Bajmoku, ali zato dok se ne završi Y-krak do kraja i povećan saobraćaj na deonici Mali Bamok do Zagrebačke ulice.

Puštanju u saobraćaj prisustvovao je predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor.

***

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, prisustvovala je danas, zajedno sa predsednikom Skupštine AP Vojvodina Ištvanom Pastorom i gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom, puštanju u saobraćaj deonice „Ipsilon kraka“, ukupne dužine 12 kilometara, i tom prilikom najavila da je Vlada Srbije u 2019. godini opredelila 1,4 milijarde dinara za završetak ove obilaznice oko Subotice.

– Prošle godine završili smo 6,5 km, ove godine 5,5 km i time puštamo u saobraćaj 12 km puta. Kako smo rekli, tako i radimo. Ova obilaznica, koja povezuje granični prelaz Kelebija i industrijsku zonu sa Koridorom 10, važna je kako za Suboticu, tako i za Srbiju. Naš cilj je da stvaramo uslove za dolazak novih kompanija i dalji razvoj cele zemlje – rekla je Zorana Mihajlović.

Ona je ovom prilikom istakla i da sledeće godine kreće rekonstrukcija još jednog dela pruge Beograd-Budimpešta, na deonici Novi Sad-Subotica-državna granica, rekavši da je u pitanju projekat vredan više od 1,1 milijarde dolara.

Ištvan Pastor je rekao da je završetak obilaznice oko Subotice san Subotičana više od dve decenije.

– Ovo je dobra vest za sve nas jer se držimo rokova i svega obećanog. Sijaset je racionalnih razloga za završetak 'Ipsilon kraka', verujem da ćemo dogodine u ovo vreme završiti i preostalih 12 kilometara – kazao je Pastor.

Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice, istakao je da su posle višedecenijskog zastoja, u novembru 2016. nastavljeni radovi i da će završetak Ipsilon kraka doprineti izmeštanju teškog teretnog saobraćaja iz centra grada.

– Obilaznica oko Subotice učiniće da se sav teretni saobraćaj izmesti iz grada, kao i iz Privredne zone ‘Mali Bajmok’. Ovaj projekat rezultat je predanog rada i insistiranja na efikasnosti predsednika Republike, Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Do kraja 2019. godine završićemo celu deonicu – naglasio je gradonačelnik Laban i dodao da su u izgradnju 12 kilometara obilaznice oko Subotice uložena sredstva u visini od 1,1 milijardu dinara.

Custom Search