Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

SDS: Zahtev protiv (zlo)upotrebe petardi i pirotehnike

Kategorija: 

Socijaldemokratska stranka Subotica apeluje na sve sugrađane, a posebno roditelje da za vreme predstojećih praznika ne kupuju deci petarde, ali i na sve nadležne institucije našeg Grada Subotice (Inspekcijske službe, Komunalnu policiju, MUP..itd), da maksimalno pooštre uslove prodaje pirotehničkih sredstava jer od petardi i pirotehničkih sredstava niko nema ništa dobro! Da podsetimo! Na desetine ljudi posebno dece, svake godine bude povređeno u „igranju“ sa petardama, od čega je čak polovina teže povređena. Osim oštećenja objekata, petarde nanose štetu i deci i odraslima ukoliko neispravno i nesavesno rukuju njima. Tako povrede na šakama, prstima, licu, i opekotine nisu ništa iznenađujuće. Podsećamo da je Zakonom izričito zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj lica, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnim osobama, a da izvođenje vatrometa po zakonu mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Poseban problem predstavlja i kupovina pirotehničkih sredstava od  neovlašćenih i nestručnih lica i na mestima koja za to nisu predviđena i odobrena, poput pijaca, uličnih tezgi i kod uličnih prodavaca koji vrše nedozvoljen promet pirotehničkih sredstava.

Socijaldemokratska stranka Subotica postavlja pitanje, da li zaista nekoga petarde čine srećnim u našem gradu? Kako smo sigurni da je odgovor NE, zahtevamo od nadležnih organa naše lokalne samouprave da se aktivno uključi u borbu protiv pirotehnike – posebno one nelegalne, da se  spreče sve zloupotrebe i postupanja u suprotnosti sa zakonima, te da pruži zaštitu našim uplašenim i zabrinutim sugrađanima.

Tagovi: