Европска недеља превенције рака грлића материце

Kategorija: 

Европска недеља превенције рака грлића материце 2019. године  се обележава од 21. до 27. јануара са циљем подизања свести становништва, посебно женског дела, о основним карактеристикама рака грлића материце и начинима превенције. Прва Европска недеља обележена је 2007. године, после интервенције Интересне групе за рак грлића материце, када је Савет Европе донео препоруке о започињању Кампање и обележевању Европске недеље превенције рака грлића материце. Препознајући значај ове кампање, Србија већ тринаести пут активно учествује у њеном обележавању.

Овом недељом преносимо поруку о значају доступних мера превенције у нашој земљи, у циљу спречавања обољевања и умирања од рака грлића материце. Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. ”РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ” - слоган је који ће обележити ову недељу у 2019. години, као и потребу да се у Европској недељи превенције рака грлића материце размишља о репродуктивном здрављу и да се у току године одвоји дан за посету код свог гинеколога, ради примене доступних могућности превенције.

Рак грлића материце, дуже од деценије, представља озбиљан јавноздравствени проблем у Србији. У нашој земљи сваке године 420 до 500 жена изгуби живот од овог рака, за који са сигурношћу знамо да припада групи најпревентабилнијих. Нарочито забрињава чињеница да се Србија и даље налази у групи европских земаља са највишим стопама обољевања и умирања од рака грлића материце. Када је реч о обољевању од рака грлића материце, Србија се налази на петом месту у Европи, после Латвије, Босне и Херцеговине, Естоније и Молдавије. Такође, наша земља се и по умирању од овог рака у женском делу становништва налази на петом месту у Европи, после Румуније, Молдавије, Бугарске и Литваније. Већина ових смртних исхода, насталих у продуктивним годинама живота, могла је бити спречена да је болест откривена на време и да се на време приступило лечењу.

Најефикаснија мера примарне превенције је имунизација против хуманог папилома вируса. Ова интервенција је исплатива, поготову у земљама где су ресурси ограничени, а учесталост ХПВ инфекције је висока и обухват превентивним прегледима је низак. Имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа (једанпут годишње), пошто је познато да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ. У оквиру ове теме најважније је знати да се у великом броју случајева рак грлића материце може спречити.

Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце, откривајући малигну дегенерацију (промену) у ћелијама епитела (слузокоже) грлића материце и то у преинвазивној фази, дакле на време! Валидан закључак је изведен из бројних истраживања, као и из циљано праћених здравствених показатеља у земљама у којима се организовани скрининг програм за рак грлића материце спроводи дужи низ година (прате се стопе обољевања и стопе умирања).

У недељи која је пред нама интензивирају се активности на промоцији значаја очувања репродуктивног здравља и могућности коришћења доступних мера превенције рака грлића материце. Европска асоцијација за рак грлића материце (ECCA) је дала препоруке за обележавање Недеље превенције, а оне се односе и на   организовање предавања о превенцији цервикалног карцинома за адолесенте у средњим школама.

Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље ће у понедељак, 21. децембра одржати два предавања за ученике 1. и 3. разреда Економске школе. Прво предавање почиње у 11:15 сати. Предавач је др Зорица В. Драгаш.

Custom Search