Отворена Светосавска недеља у задужбини Душана Радића

Pon, 21.01.2019 - 20:44 -- nikola.tumbas

У Задужбини Душана Радића вечерас је отворена традиционална, двадесет и седма по реду културно-просветна и духовна манифестација „Светосавска недеља” посвећена Светом Сави, утемељивачу српске државе, српске писмености, првом српском архиепископу, просветитељу, државнику, миротворцу, законописцу. Организатор седмодневне манифестације је Српски културни центар „Свети Сава“.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан подсетио је, обраћајући се присутнима, да је Свети Сава радио на организацији цркве; помагао сиротињи, поштовао монахе; подизао многе цркве, манастире и школе, а српском народу, на чијем је црквеном и културном просвећивању такође радио, говорио о хришћанском моралу, љубави и милосрђу. За управљање црквом, навео је, донео је Законоправило или Номоканон и тиме још више учврстио свест Срба о самосвојности, потврдивши њихов дубоки смисао за правду.

– Дело Саве Немањића је превелико да бисмо могли о томе да говоримо у неколико реченица, али ово је, свакако, прилика да подвучемо да је веома важно да останемо на путу Светог Саве који је био саткан од љубави, моралне чистоте, храбрости и достојанства. Свети Сава је, уосталом, на личном примеру показао да сваки успешан пут мора да буде утемељен на систему моралних начела – истакао је Богдан Лабан.

Уз изражавање захвалности Српском културном центру „Свети Сава“ што већ скоро три деценије негује ову манифестацију и пажљиво припрема њен програм, градоначелник Лабан је рекао да верује да ће је СКЦ „Свети Сава“ и у наредним годинама успешно организовати и да ће она и убудуће промовисати духовност, културу, образовање и друге бројне садржаје који оплемењују српско биће.   

„Светосавску недељу“ је пригодном беседом свечано отворио архијерејски намесник суботички, Миодраг Шипка.

– Преносим вам најтоплије благослове и поздраве Његовог преосвештенства епископа бачког господина Иринеја који због бројних обавеза вечерас није у могућности да буде овде са нама. Ове године посебни акценат у 'Светосавској недељи', осим у манифестацијама, биће на великом јубилеју који наша света црква слави, а то је 800 година од самосталности Српске православне цркве. Верујем да је Српска православна црква своју аутокефалност добила управо захваљујући труду, љубави и жртви Светога Саве који је био и њен први архиепископ. Надам се и Богу се молим да ћемо, сви заједно, имати снаге, могућности и знања да овај велики јубилеј обележимо на заиста достојан начин – нагласио је протонамесник Миодраг Шипка.

Вечерас је отворена и изложба „Вртлози“, Звонка Павличића, а изложбу је, у име аутора представио Миле Тасић. Програм ће бити настављен у уторак представљањем књиге „Сто мојих портрета“ Матије Бећковића, док ће у среду бити представљено дело Тиме Димитријевића „Крвава окупација Бачке“.

У четвртак ће бити одржано вече етно музике на коме ће учествовати Бојана Николић, док ће у петак бити одржана духовна трибина. У суботу је Светосавска академија на којој ће учествовати ученици Гимназије „Светозар Марковић“ и мешовити хор СКЦ „Свети Сава“.

Програм се завршава у недељу, 27. јануара, Светосавским балом у ресторану „Спартак“ на коме ће наступити Слободанка Стојиљковић и Чеда Марковић у пратњи Оркестра РТС-а.

Седмодневни програм почео је химном Светом Сави, у извођењу Мешовитог хора СКЦ „Свети Сава“, под диригентском управом професора Веселина Јевтића.

Custom Search