Мирјана Стевановић: О Дечјим светосавским данима

Pet, 25.01.2019 - 17:41 -- darko.kovacevic
Мирјана Стевановић

Ове године се по четврти пут одржавају Дечји светосавски дани, од 26. јануара до 1. фебруара. Са програмом Дечјих светосавских дана можете да се упознате овде: https://www.subotica.info/2019/01/23/4-dechji-svetosavski-dani

О манифестацији говори Мирјана Стевановић, идејни творац и водећи члан организационог одбора.

Која идеја је покренула Дечје светосавске дане?

Дечји светосавски дани настали су из потребе да се стваралаштво и труд уложени у припремање школске славе не забораве дан након одржавања. Такође и да се ученици и наставници из различитих школа упознају и зближе.

Ко све учествује у овогодишњој манифестацији?

ОиСШ Жарко Зрењанин, Музичка школа Суботица, Школски центар са домом ученика "Доситеј Обрадовић" (за децу оштећеног слуха), Дом за децу ометену у развоју "Колевка", Суботички тамбурашки оркестар под руководством Стипана Јарамазовића, ХГУ "Фестицал буњевачких писама", Балетска школа "Раичевић", Дечји црквени хор "Емануил", ОШ "Драгутин Тадијановић" из Вуковара (ученици који наставу похађају на српском наставном језику) са својим наставницима и директорком Лидијом Милетић, те основне школе из Суботице: "Сечењи Иштван", "Јован Микић", "Ђуро Салај", "Матија Губец", "Иван Горан Ковачић", "Соња Маирнковић", "Владимир Назор", "Јован Јовановић Змај", "Свети Сава", "Кизур Иштван" и "Матко Вуковић". Од двадесет једне основне школе манифестацији се, до сада прикључило петнаест.

Који је програмски циљ Дечјих светосавских дана?

Првенствени задатак школе је квалитетан образовни и васпитни рад, у наставним и ваннаставним активностима, да допринесе успешном укључивању, развоју потенцијала сваког ученика, вредновању демократије, правде, једнакости, прихватању различитости унутар друштва и подстицање интеркултуралности .

Својим радом и залагањем, наставници и ученици суботичких школа и културних установа доприносе стварaњу идентитетa и осећaју припaдности појединaцa у зaједници. Тaкође, они утичу и нa ствaрaње друштвених вредности. Симболичке, културне и друштвене вредности, вредности Светосавља, темељене нa нaчелимa отворености, рaзноликости, солидaрности, заједништву, човекољубљу и  сарaдњи, кључно су мерило и претпостaвкa рaзвојa одговорног, трпељивог и рaвнопрaвног друштвa. Образовање и културa тaко игрaју вaжну улогу и у формирaњу стaвовa и вредности деце и млaдих особa, и може имaти позитивне утицаје нa социјaлизaцију, формирање личности појединца и друштвену aфирмaцију деце и млaдих. Важан став у оваквом деловању је да деца и млади активно проводе време стварајући садржаје културе и уметности.

Где се одвија овогодишња манифестација?

Манифестација се одвија у више културних и образовних установа ОШ „Матко Вуковић“ Суботица, Геронтолошки центар Суботица, СКЦ „Свети Сава“ Суботица, Дечје позориште Суботица и Дом за децу ометену у развоју „Колевка“ Суботица.

Како су почели Дечји светосавски дани?

Сарадња са локаном управом је развијена у више нивоа. Успешним планирањем и програмирањем у школи функционише тимски рад, остварен је висок ниво сарадње са основним школама и културно-просветним установама како у локалној средини, тако и у иностранству. Осмишљена је и реализује се манифестација под називом „Дечји светосавски дани“ која у Суботици траје већ четврту годину . У четрнаест програмских дана, приказано је сто тридесет различитих плесних, драмских, музичких и рецитаторских тачака, учествовало је око хиљаду учесника извођача уз менторство сто двадесет професора.

Која су посебна својства Дечјих светосавских дана у Суботици?

Суботица је град који у службеној употреби има три језика (српски, хрватски и мађарски). Током трајања „Дечјих светосавских дана“ имамо прилику да, поред набројана три језика чујемо и буњевачи, македонски, грчки, руски и албански језик.

Custom Search