Otvoren novi granični prelaz Bajmok - Bačalmaš

Čet, 07.02.2019 - 12:57 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Siniša Mali - Detalj sa obraćanja prisutnima na press konferenciji
Siniša Mali - Detalj sa obraćanja prisutnima na press konferenciji

Tokom prepodneva na granici Srbije i Mađarske otvoren je granični prelaz Bajmok-Bačalmaš, sa novim objektima i infrastrukturom.

***

Novoizgrađeni Granični prelaz Bajmok, jedan od osam između Srbije i Mađarske, u čiju rekonstrukciju je po najvišim svetskim standardima uloženo 2,1 milion evra otvoren je danas. Prigodnoj svečanosti, upriličenoj tim povodom, prisustvovali su ministar finansija Siniša Mali, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, pomoćnik ministra ze evropske integracije Branko Budimir, direktor Uprave carina Miloš Tomić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Ministar Siniša Mali je na otvaranju prelaza istakao da taj prelaz, izgrađen po najvišim standardina, pokazuje kakvu Srbiju želimo da imamo, koliko se Srbija promenila,  kako se menja i koliko smo na dobrom putu unapređenja odnosa sa Evropskom unijom.

Radovi na modernizaciji prelaza Bajmok, koji će unaprediti kvalitet života lokalnom stanovništvu, olakšati putovanja, a carini i policiji rad, trajali su 18 meseci, rekao je Siniša Mali i najavio da će, pored radova na prelazu Sot, biti rekonstruisani i prelazi Gostun i Kotroman.

Uz konstataciju da Bajmok pokazuje kako izgleda prelaz za 21 vek, Sem Fabrici je naveo da je projekat rekonstrukcije deo agende povezivanja Srbije i Mađarske, a samim tim i šire Srbije i EU, i da EU sarađuje sa Srbijom da bi se postigla njena efikasnost.

– Rekonstrukcija je deo sporazuma Srbije i EU o integrisanom upravljanju granicom, što podrazumeva zajedničko upravljanje i uprave carina i policije i poljoprivrede – rekao je, između ostalog, Fabrici i podsetio da godišnje između Srbije i Mađarske pređe oko šest miliona putnika, da iz Mađarske u Srbiju pređe gotovo isto toliko putnika, a da kroz Bajmok prođe oko 100.000 automobila.

Budimir je naglasio da EU opredeljuje značajna bespovratna sredstva za aktivnosti koje su deo i Poglavlja 24 - Pravda sloboda i bezbednost, da je u integrisano upravljanje granicom EU poslednjih godina uložila 50 miliona evra i da EU, takođe, izdvaja sredstva i za projekte prekogranične i transnacionalne saradnje.

Granični prelaz Bajmok sadrži sve što je neophodno za nesmetano funkcionisanje putničkog prometa i efikasan rad graničnih službi.

Od uloženih 2,1 milion evra, 1,8 miliona obezbeđeno je iz pristupnih fondova EU, a 300.000 evra kroz nacionalno sufinansiranje. Pored toga, za nadzor na radovima izdvojeno je dodatnih 240.000 evra (iz Eu fondova obezbeđeno 216.000 evra, a iz budžeta RS 24.000 evra).

Novoizgrađeni prelaz Bajmok je udaljen tridesetak kilometara od Subotice. Očekuje se da će rasteretiti neke od najfrekventnijih prelaza u zemlji, Horgoš i Kelebiju, koji su udaljeni 50, odnosno 30 kilometara.

U okviru novog prelaza nalaze se po dve saobraćajne trake, što će ubrzati putni promet sa Mađarskom, a ujedno je i najbrži putni pravac koji vodi ka Beču.

Na prelazu Bajmok (otvoren 1991. godine) Uprava carina je stvorila i sve neophodne uslove za autobuski saobraćaj. Na prelazu, kao i do sada, neće biti teretnog saobraćaja. Granični prelaz radi od sedam do 19 časova, a s obzirom na to da predstavlja potpuni pandan prelazu sa mađarske strane otvorena je i mogućnost za uvođenje dvadesetčetvoročasovnog funkcionisanja, što do sada nije bio slučaj.

Rekonstrukcija prelaza na tenderu poverena je domaćoj firmi „Modulor“, dok je za nadzor nad radovima i kvalitetom obavljenog posla zadužena francuska kompanija SAFEGE. Novac izdvojen za izgradnju novog graničnog prelaza Bajmok samo je deo budžeta od 6,7 miliona evra koji je Evropska unija predvidela za projekat podrške daljoj modernizaciji Uprave carina Srbije i poboljšanje upravljanja granicom.

Više o ovoj temi...

Gradonačelnik, Jene Maglai, predsednik Skupštine grada Ilija Maravić i direktor kompanije „Vojput”, Duško Dražić,obišli su saniranu i rekonstruisanu deonicu puta koja povezuje Bajmok - Njegoševa ulica (šest kilometara) - i granični prelaz prema Mađarskoj sa Bačalmašom (do oznake državna granica)

Radovi na ovoj saobraćajnici izvedeni su u okviru projekta „Rehabilitacija poveznog puta do graničnog prelaza Bačalmaš-Bajmok” koji je finansiran iz sredstava EU putem IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, Pokrajinskog sekretarijata za finansije i budžeta grada Subotice.

Gradonačelnik, Jene Maglai je pri tome naglasio - Pre otprilike mesec ipo dana smo bili tu. Tada se govorilo; evo došao je gradonačlenik i neki ljudi iz grada da se slikaju...

detaljnije
Post date: Čet, 12.06.2014 - 12:50

Otvarajuća konferencija projekta „Sanacija poveznog puta do graničnog prelaza Bajmok-Bačalmaš“ održana je u Velikoj većnici Gradske kuće. Vrednost ovog prekograničnog IPA projektu Srbija-Mađarska je 1.672.835 evra, a cilj da se do 31. avgusta 2014. godine rekonstruiše postojeća deonica puta u dužini od šest kilometara koja povezuje Bajmok (Njegoševa ulica) i granični prelaz prema Mađarskoj sa Bačalmašom.

Vodeći partner u projektu je Nacionalna agencija za razvoj infrastrukture iz Budimpešte, partner je grad Subotica, a sufinansiranje je obezbeđeno iz programa Evropske komisije IPA CBC. U okviru projekta finansira se još i nadzor nad radovima, marketing aktivnosti i organizacija otvarajuće odnosno zatvarajuće konferencije.

Više o ovome pogledajte...

detaljnije
Post date: Čet, 04.07.2013 - 11:30
Custom Search