Локална самоуправа спона образовања и привреде

Sre, 13.02.2019 - 21:58 -- nikola.tumbas

Дуално образовање није никакав посебан, нови модел образовања. То је спајање привреде и система образовања на прави начин. То значи да младима, у циљу обједињавања процеса стицања теоријских знања и практичних вештина, омогућујемо да уче на два места: да теоријска знања, која су јако важна, и опште образовање стичу у образовним институцијама, а да кроз праксу у компанијама стекну оне вештине које не могу да стекну у школама и на факултетима – изјавила је помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја за дуално и предузетничко образовање и васпитање Габријела Грујић, на промоцији националног модела дуалног и предузетничког образовања у Суботици.

Уз констатацију да данашњи догађај показује куда иде дуално и предузетничко образовање у Републици Србији, она је подвукла да локална самоуправа има важну улогу када је реч о дуалном и предузетничком моделу образовања, јер, како је навела, она представља спону са привредом.

– Компаније које послују у Суботици и у овом региону су друштвено одговорне, отвориле су своја врата младима и омогућиле им да стекну знања која прате савремени технолошки развој. Поред 33 актуелна профила које смо већ увели, наши млади ће од ове године имати чак и нових девет профила – рекла је Габријела Грујић.

Према њеним речима, ускоро је у јавној расправи Закон о високим дуалним студијама, зато што, како је навела, наш национални модел говори о томе да је јако важно да ту стручност и тај квалитет знања омогућимо свим младима који се школују у Републици Србији, било у средњем стручном образовању, било у високом образовању.

– Тај закон ће се односити само на факултете који желе да имају праксу, који процењују да је јако важно да млади људи улазе у компаније и наравно да решимо тај проблем, да им помогнемо, да се њихово знање и вештине стечене у компанијама заиста и вреднује кроз фонд сати који доносимо кроз наш закон и да им се то њихово знање вреднује као њихово почетно радно искуство – казала је Габријела Грујић и додала да су кључне теме нови Закон о дуалном моделу студија у високом образовању, правилници из те области, ученичке компаније и развој предузетничких компетенција.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан је, обраћајући се присутнима, истакао да је суботичка локална самоуправа свесна значаја дуалног образовања, да је на време препознала  предности које оно нуди и потребу да, у том смислу, пружи пуну подршку образовним институцијама. У складу са тим, истакао је, план уписа у средње школе и ове године у потпуности одговара исказаним потребама привреде.

Подсетио је да се од школске 2016/2017. године, од када је у Републици Србији почело да се спроводи дуално образовање, започело са реализацијом овог модела образовања у суботичким средњим школама: Економској школи „Боса Милићевић“, Политехничкој школи, Техничкој школи „Иван Сарић“ и Хемијско-технолошкој школи. 

– Суботица је, дакле, један од пионира дуалног образовања у Србији. Такође, град Суботица у циљу несметаног функционисања локалне заједнице води рачуна да подстиче упис ученика на дефицитарне образовне профиле и у том циљу стимулуше ученике првих разреда средњих школа трогодишње струке, додељујући 30 стипендија ученицима који  похађају наставу кроз дуално образовање. Школе обезбеђују ученицима осигурање на раду, а град Суботица плаћа превоз на праксу – рекао је градоначелник Лабан.

Он је навео да се не ради само о новчаним средствима – већ и у  препознавању дефицитарних занимања и давања на њиховом зачају – да циљ увођења дуалног образовања није да образујемо ученике за рад у иностранству него да поспешимо конкурентност на тржишту рада и омогућимо им да остану овде, да је суштински битно да се у друштву промени став према занатским занимањима и да их као заједница препознамо као уважена, достојанствена занимања којима се вреди бавити.

Најављујући да компанија „Бојсен" у наредних пет година планира да уложи 65 милиона евра у свој производни погон у Привредној зони „Мали Бајмок" и запосли око 500 радника, Богдан Лабан је нагласио да привреда у нашем граду иде узлазном путањом и да је број запослених у Слободној и Привредној зони у сталном порасту.

– Имамо  капацитете за развој дуалног образовања које нуди вишеструку корист и компанијама које имају потребе за одређеним кадровима, и младим људима који након свог школовања имају конкретнију перспективу и бржу могућност запослења у струци, и локалној самоуправи јер се образују кадрови који су нам потребни – закључио је градоначелник Лабан.

О националном моделу дуалног и предузетничког образовања говорио је и заменик покрајинског секретара Милан Ковачевић.

На скупу у Великој већници Градске куће, који је организовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја, представљени су и правилници предвиђени Законом о дуалном образовању, а било је речи и о каријерном вођењу и саветовању у дуалном образовању.

Autor teksta: 
Custom Search