Predstavljeni javni pozivi i konkursi NSZ

Kategorija: 

Nacionalna služba za zapošljavanje je u prostorijama Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga poslodavcima predstavila javne pozive i konkurse Nacionalne službe za zapošljavanje za 2019. godinu. Reč je o 12 javnih poziva i konkursa koji se odnose na realizaciju finansijskih programa i mera aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini.

Zamenik direktora NSZ, Petar Jarić, kazao je da je za realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja u 2019. godini opredeljeno 4,55 milijardi dinara, od kojih je iz Budžetskog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom obezbeđeno 550 miliona dinara.

– Cilj skupova koji se održavaju širom Srbije je da se mere koje sprovodi NSZ što bolje predstave i približe poslodavcima i nezaposlenim licima. Svi javni pozivi napravljeni su tako da pomognu poslodavcima da pronađu radnu snagu, a da lica koja nemaju dovoljno kvalifikacija mogu da odgovore potrebama tržišta rada – naglasio je Petar Jarić.

Opredeljenim sredstvima u visini od 4,55 milijardi dinara planirano je da se, na nivou države, obuhvati oko 135.600 nezaposlenih, uključujući i 7.400 osoba sa invaliditetom. Ovim sredstvima dodaće se i novčana sredstva iz pretpristupnih fondova EU, ali i značajna sredstva lokalnih samouprava.

Direktor Pokrajinske službe za zapošljavanje NSZ, Snežana Sedlar, rekla je da je ovo niz mera za direktnu, interaktivnu komunikaciju sa poslodavcima koji su jedna od ciljnih grupa NSZ, pored nezaposlenih lica ili onih lica koja traže promenu zaposlenja.

– Mi želimo da predstavimo i objasnimo sve ono što nudimo, da informišemo poslodavce sa kojima smo do sada sarađivali, ali i da se mnogo novih poslodavaca uključi u naš set mera koje imamo – kazala je, između ostalog, Snežana Sedlar.

Član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje, Srđan Samardžić, podvukao je da subotička lokalna samouprava podržava mere i aktivnosti koje sprovodi NSZ.

– Lokalna samouprava podržava te mere u vidu stvaranja jednog dobrog poslovnog ambijenta i povoljne investicione klime za domaće i strane investitore, kao i za proširenje kapaciteta postojećih privrednih društava i preduzetnika. Na 21. sednici Skupštine grada, održanoj 26. februara, usvojen je Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu za Suboticu koji je osnovni instrument za sprovođenje  aktivne politike zapošljavanja i prepoznavanje i definisanje svih mera koje vode ka povećavanju zaposlenosti u gradu – rekao je Srđan Samardžić.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Subotica, Dušan Torbica, istakao je da je broj nezaposlenih za 20 odsto manji nego u istom periodu prošle godine i da se beleži trend smanjenja nezaposlenosti što je, kako je naveo, posledica otvaranja novih radnih mesta.

– Prisutna je i mobilnost radne snage, sve više nezaposlenih iz susednih opština dolazi da radi u Suboticu. U cilju daljeg smanjenja nezaposlenosti setom finansijskih podsticaja pomažemo nezaposlenima  da dođu do posla, a poslodavcima do kvalitetne radne snage. Pored stručne prakse, koja omogućava mladima da steknu prva radna iskustva, ove godine uvedeni su programi za pripravnike sa fakultetom i srednjom školom, obuke za sticanje radnih veština i znanja za one koji su nekvalifikovani, obuke za poznatog poslodavca i za tržište rada, programi za zapošljavanje teže zapošljivih lica, za samozapošljavanje, subvencije za osobe sa invaliditetom… – rekao je Dušan Torbica.

Na evidenciji subotičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje je 8.200 ljudi, od kojih je 4.800 iz Subotice.

Custom Search