Poseta Subotici delegacije norveške regije Nordland

Uto, 19.03.2019 - 11:21 -- nikola.tumbas

Delegacija regije Nordland (Kraljevina Norveška), predvođena predsednicom Skupštine Nordlanda Sonjom Stin, danas je, u okviru posete AP Vojvodini, posetila Suboticu zajedno sa predsednikom Skupštine AP Vojvodine Ištvanom Pastorom, potpredsednikom Skupštine APV Damirom Zobenicom i njihovim saradnicima. U ime subotičke lokalne samouprave i gradonačelnika Bogdana Labana, delegacije su, u Gradskoj kući, primili zamenica gradonačelnika Timea Horvat i član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje Srđan Samrdžić.

Ovom posetom, trećom po redu od 2016. godine, ponovo je iskazana zajednička želja AP Vojvodine i ove norveške regije da neguju prijateljstvo i nadograđuju svoje odnose, kao i da ih upotpune konkretnim sadržajima saradnje.

Ištvan Pastor je podsetio na bliske istorijske veze sa Nordlandom, kao i na to da je 2017. godine obeležena 75. godišnjica „Krvavog puta“, kada je u Norvešku internirano oko 4.500 jugoslovenskih ratnih zarobljenika iz Kikinde, Melenaca, Niša, Prokuplja i drugih mesta.

– Nije slučajno što smo danas u Subotici, jer ovaj grad ima mnogo toga da pokaže. Subotica može i treba da traži i u ovoj saradnji svoju šansu, naročito imajući u vidu investicione potencijale, kao i turističke koji će dostići svoj pun kapacitet nakon realizacije započetih investicija na Paliću. Mislim da ćemo zaintrigirati naše goste i da će, kao i uvek poneti dobre utiske odavde – istakao je Pastor.

Srđan Samardžić je istakao da su Norvežanima predstavljeni investicioni i turistički potencijali našeg grada i nove mogućnosti za saradnju.

- Prepoznali smo već nekoliko pravaca saradnje i na nama je da ih ubuduće upoznamo i realizujemo – najavio je Samardžić.

Sonja Stin je rekla da Vojvodina i Nordland dugo sarađuju u oviru učešća u radu Skupštine evropskih regiona (AER), kao i na nivou lokalnih samouprava. Ona je dodala da se traži mogućnost za unapređenje i konkretizovanje te saradnje i da se ona, kao predsednica Skupštine Nordlanda, trudi da se saradnja na nivou lokalnih samouprava podigne na nešto viši nivo.

– Grad Bodo sada podnosi kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture 2025. godine, te su nam iskustva Novoga Sada u ovom procesu od velike koristi. Takođe idemo i u pravcu saradnje malih preduzeća i IT sektora i smatram da se saradnja i prijateljstvo između Nordlanda i Vojvodine širi kao krugovi u vodi – poručila je Sonja Stin.

Nakon razgovora sa Timeom Horvat i i Srđanom Samardžićem, gosti iz Norveške obišli su obnovljeno zdanje subotičke Sinagoge, jednog od najimpresivnijih sakralnih objekata secesijskog stila u Evropi.

Gosti iz Norveške imali su priliku da posete i Palićko jezero, kao i da vide gradilište budućeg velnes centra, čija izgradnja je u toku.

Custom Search