Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Kategorija: 

Ove godine će se u Subotici po sedmi put obeležiti 20. mart kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Za obeležavanje je odabran prvi dan proleća što simbolizuje buđenje prirode i stvaranje novog života, a cilj obeležavanja je podizanje svesti javnosti o značaju i mogućnostima prevencije raka dojke. Na nacionalnom nivou inicijativu pokreću Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena svuda u svetu. Rizik da oboli od karcinoma dojke ima svaka 8 do 12 žena. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 2,1 miliona žena, a preko 620 hiljada umre (GLOBOCAN  2018.). Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji su 2015. godine 4304 žene obolele od karcinoma dojke, a umrle 1693 žene.

Prema podacima Registra za rak subotičkog Zavoda za javno zdravlje u 2016. godini je od raka ukupno obolelo 568 žena, a od raka dojke 132 žena (23,2%). U istoj godini je od raka umrlo 278 žena, a njih 49 od raka dojke (17,6%).

Od 20% do 30% novoobolelih žena u svetu je mlađe od 50 godina, a oko trećina žena su u životnoj dobi između 50 i 64 godine. U našoj zemlji stopa obolelih žena slična je zemljama u okruženju, ali je stopa umrlih žena među najvišima u Evropi i iznosi 21,9/100.000. Razlog je u  dijagnostikovanju raka dojke u kasnoj fazi: u Srbiji se u momentu postavljanja dijagnoze kod 2/3 žena bolest nalazi u odmaklom stadijumu.

Uspešnost lečenja zavisi od proširenosti bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze.

Faktori rizika za razvoj raka dojke se dele u dve grupe: one na koje ne možemo uticati (kao što su nasledna predispozicija, ženski pol i starenje) i one na koje možemo uticati (rađanje dece posle 30 godine, nedojenje dece, pušenje, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana i  gojaznost, konzumiranje alkohola). Važno je da vaša ishrana svakog dana sadrži bar 5 porcija povrća i voća (ili najmanje 400g). Prednost dajte ribi i posnim mesima, žitaricama od celog zrna (hleb i proizvodi od integralnog brašna) i mlečnim proizvodima sa manjim sadržajem mlečne masti. Pazite na skrivene masnoće i čitajte etikete na proizvodima koje kupujete. Za pripremu hrane koristite kuvanje, barenje ili dinstanje.  Održavajte svoju telesnu težinu u granicama normalnih vrednosti. Preporučujemo vam brze šetnje svaki dan (1600m za 15min.) ili neku drugu  fizičku aktivnost po vašem izboru i prilagođenu vašim mogućnostima. Prestanite da pušite i zalažite se da radite i živite u sredini bez duvanskog dima. Ne preporučujemo korišćenje alkohola ili neka to bude u malim količinama (1-2 pića u jednoj prilici) i retko.

Mere prevencije su najbolji način borbe protiv malignih bolesti. Ono što svaki pojedinac može da uradi je da eliminiše štetne faktore rizika i usvaja pozitivna ponašanja. Redovne kontrole zdravlja su od životnog značaja jer vam pružaju šansu da na vreme i u ranoj fazi otkrijete eventualnu bolest, onda kada se još osećate potpuno zdravo i nemate nikakvih tegoba. Vama lično skrining može spasiti život, a vašoj porodici očuvati kvalitet porodičnog života. Benefite imaju i zdravstveni sistem i država zbog smanjenih troškova lečenja.

Brinite o svome zdravlju i učinite danas i vi nešto za zdravlje vaših grudi!

Prim. mr sc. med. dr Nada Kosić Bibić,
spec. socijalne medicine, koordinator za skrininge

Custom Search