Okrugli sto o razvoju filmskih klubova u prekograničnom regionu

Uto, 02.04.2019 - 16:34 -- darko.kovacevic

U ponedeljak 01.04.2019 godine, sa početkom u 15h u prostorijama Otvorenog univerziteta Subotica održan je Okrugli sto na temu Pravni okvir, održivost i razvoj filmskih klubova u prekograničnom regionu Srbija-Mađarska.

Okrugli sto, čiji su organizatori Otvoreni univerzitet Subotica Doo i Centar za organizaciju događaja i medijskih aktivnosti iz Segedina (Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.) realizovan je u okviru projekta “Film art connects young people (FILMY)” koji se realizuje u okviru Interreg - IPA prekograničnog programa Mađarska - Srbija.

Moderatori skupa bili su Filip Markovinović i Nina Latinović iz Kino kluba Novi Sad uz asistenciju Vladimira Perovića iz Filmskog kluba na Otvorenom univerzitetu Subotica dok su učesnici bili zaposleni u kulturnim centrima, filmskim klubovima, bioskopima i udruženjima koja se bave filmskom umetnošću iz Subotice, Novog Sada, Segedina, Zrenjanina, Beograda, Moraholoma, Kanjiže, Sombora i Deszka.

Na skupu su razmatrana iskustva filmskih klubova iz prekograničnog regiona u (ne)formalnom osnivanju klubova, institucionalnom i projektnom finansiranju, organizaciji projekcija uz diskusiju, produkciji i popularizaciji filma, filmskim edukacijama, kreiranju arhiva, formiranju članstva i naplaćivanju ulaznica. Uz razmenu iskustva učesnici su razgovarali i o potencijalnim projektnim idejama i saradnji u okviru narednog poziva prekograničnog programa Mađarska - Srbija.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search