Настављени радови на изградњи ипсилон крака

Sre, 03.04.2019 - 22:16 -- nikola.tumbas
Detalj stanja radova dela Y-kraka
Detalj stanja radova dela Y-kraka

Ради се на четвртој и до сада најзахтевнијој деоници дугој готово девет километара, са два објекта на путу. Вредност радова је 1,1 милијарда динара, а до завршетка обилазнице остало је још три километра.

Машине су поново на траси и настављају градњу ипсилон крака, обилазнице око Суботице која треба да повеже  гранични прелаз Келебија са аутопутем Суботица – Београд. Од 1. априла у посао на градилишту су уведене фирме које су победиле на тендеру: суботички „Војпут“ са групом извођача ВД „Југокоп“ Подриње и  „Вест градња“ из Шапца и „Сомборелектро“ као подизвођач. Процењена вредност радова је 1,1 милијарда динара.

Од када су 2016. године обновљени радови на изградњи ове 23 км дуге деонице, радови трају у континуитету, обнављајући и градећи део по део трасе, а пред путарима је до сада, у четвртој деоници изградње и  најзахтевнији задатак – изградња готово девет километара пута, са два објекта, надпутњаком и надвожњаком. Реч је о деоници која је у тендерском задатаку дефинисана као изградња леве траке аутопута Е 75, у делу од Миљкутског до Сомборског пута, односно од трећег до 12 километра обилазнице.

Сва механизација „Војпута“ ангажована на овој градњи сконцентрисана је тренутно код надпутњака изанд таванкутског  пута. Педесетак возила и исто толико радника, непрестано односе и доносе земљу.

„Започели смо рушење постојећих насипа за надпутњак, они су грађени раније, стоје незаштићени годинама, вода их је подлокала и морамо да их обновимо. Кренули смо одавде јер је овде највећа количина земљаних радова, онда идемо ка Келебији да решимо још један насип“ каже за „Политику“ Золтан Барат, шеф градилишта „Војпута“.

Ипсилон крак практично се гради од 1990. године, када је, такође „Војпут“ изградио и и најдужу трасу од готово 10-так километара, а од тада до данас, и поред низа отварања и отпочињања радова, обилазница није завршена. Радови који сада предстоје управо показују „остатке“ свих тих започињања и напуштања градилишта јер је део трасе тек земљани пут, понегде има и делова асфалтног слоја, па Барат каже да је рад сада сложенији јер на различитим деоницама морају паралелно да савладавају различите нивое довршености пута.

У овој фази обилазница око Суботице требала би да премости и пругу Суботица – Баја, али су се урбанисти одлучили да се овде не ради надвожњак, пошто тренутно тамо ни нема пруге,  већ да се без прекидања уради коловозна трака, а када пруга буде ревитализована тада уради надвожњак.

Према обећањима из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре радови на ипсилон краку требало би да буду завршени још ове године. Преостало је још да се ураде последња три километра која повезују деоницу од локалног Миљкутског пута до граничног прелаза, али по претходно урађеним плановима обилазница није излазила на гранични прелаз већ је пут завршавао на суседној ергели коња тик уз границу. Према незваничним најавама управо се ради пројектна документација, и решење се тражи у виду кружног тока и денивелисања путева како би се обилазница и у пројектној документацији напокон довела до граничног прелаза. Имре Керн, државни секретар у Министарству раније је изјавио да би тендер за изградњу ова последња три километра требао да буде расписан овог јуна, а радови завршени такође до краја године.

Уколико се то оствари, Суботица ће решити један од највећих проблема у теретном саобраћају у граду јер тренутно сви камиони са Келебије пролазе практично кроз центар града како би стигли до излаза на аутопут ка Београду.

Autor teksta: 
Custom Search