Uzairi - Džamija u Subotici ne pripada samo muslimanima

Sub, 06.04.2019 - 15:25 -- nikola.tumbas

Mi se u gradu osećamo sigurno u toj meri da niko od članova Islamske zajednice ni ne preispituje taj osećaj, kaže Ibazir Uzeir, predsednik odbora Islamske zajednice.

Muslimani u Subotici su bezbedni i dobrodošli. Mi smo deo ovog grada, kaže u razgovoru za „Politiku“ Ibazir Uzeir, predsednik Odbora Medžlisa Islamske zajednice u Subotici.

Na nedavni incident kada su u gradu primećene antimuslimanske nalepnice, odmahuje rukom. „I grad i naša zajednica su zdravi i zreli organizmi koji se lako brane od tih usputnih virusa“, kaže.

„Mi se u gradu osećamo sigurno u toj meri da niko od članova Islamske zajednice ni ne preispituje taj osećaj. Subotica ne poznaje netrpeljivost. Zahvalni smo policiji što je odmah reagovala, i mi znamo da ne treba da brinemo“, kaže sagovornik „Politike“.

Islamska zajednica funkcioniše u okviru Islamske zajednice u Srbiji, i okuplja oko sedam hiljada članova, odnosno oko 600 porodica. Centar njihovog verskog života je Muhadžir džamija koja je izgrađena 2008. godine. Džamiju je sve donedavno obezbeđivala policija, i to nakon što je 2014. godine neko pokušao da podmetne požar u susedstvu. Uzeir kaže da su zajedno, Islamska zajednica i rukovodstvo policije došli do procene da policijska zaštita verskog objekta više nije potrebna i da ni on ni vernici  nisu ugroženi.

„Mi smo se uklopili u grad, islamska džamija ne pripada samo muslimanima, ona je jedan od brojnih verskih objekata u gradu i pripada svim građanima, zato treba da je zajedno čuvamo i vodimo brigu o njoj“ kaže Uzeir.

Predsednik odbora Islamske zajednice u Subotici potvrđuje da je međuverski dijalog i razgovor u Subotici izuzetno razvijen. Predstavnici istorijskih crkava, pravoslavne, jevrejske, katoličke i muslimanske redovno se sreću i ugošćuju jedni druge kroz tribne pod zbirnim imenom „Avramova deca“. Održali su i nekoliko zajedničkih akcija dobrovoljnog davalaštva krvi. Upravo imaju novu inicijativu: predstavnici verskih zajednica i grada zajedno će tokom aprila posaditi drvo na šetalištu Radijalac u centru grada.

„Mi smo dobili i jednu parcelu da je pošumimo i ovi naši zajednički nastupi prilika su da se pošalje poruka o zajedništvu i uvažavanju. Verujemo u to da Bog prima naše molitve samo ukoliko činimo dobra dela, ako dobročinstvom oplemenjujemo svoj put i kroz njega izgrađujemo svoju ličnost“, kaže Uzeir.

U velikoj zajednici čiji članovi su i nacionalno raznorodni uvek ima prilika za dobročinstvo. Zbog toga je Islamska zajednica veoma angažovana na humanitarnom radu, i Ibazir Uzeir kaže da kroz različite načine, obezbeđuju materijalnu ili finansijsku podršku  za gotovo 200 porodica. Prikupljaju se školske knjige i sveske, ogrev, lekovi, namirnice. Naročito tokom meseca Ramazana postoji običaj dobrovoljnih donacija za one koji su u nevolji.

„Za našu zajednicu je značajno da nismo prepušteni sebi, nego radimo i funkcionišemo kroz institucije sistema, imamo saradnju sa gradskom upravom, sa verskim zajednicama i kada se i pojave problemi znamo gde i kako možemo da ih rešimo“, kaže Uzeir.
 

Ličnosti: 
Custom Search