Iva Vidaković: Upoznajte streličarstvo i parastreličarstvo

Sub, 13.04.2019 - 10:05 -- darko.kovacevic
Iva Vidaković

Iva Vidaković, sekretar streličarskog i parastreličarskog kluba "Veteran", jednog od malobrojnih u Srbiji, koji okuplja ratne veterane invalide, invalide i fizički zdrave osobe. Rođena je i živi u Subotici, voli da putuje, upoznaje nove krajeve sveta i neke nove ljude. Sport je uvek bio prisutan u njenom životu, a u poslednje dve godine to je streličarstvo. Pored borilačkih sportova, sportova sa i bez lopte, radoznalost ju je odvukla na neku drugu stranu, a to su luk i strela. Slušajući kako bivši kolega, danas veliki prijatelj, priča sa sinovima kako će da idu na strelište da probaju ovu veštinu, upitala se može li i ona da ide s njima i vidi šta je to. I tako je sve počelo....

Streličarstvo je drevna veština. Kada je došlo do popularnosti streličarstva kao sporta?

Pod pojmom streličarstvo podrazumeva se isključivo sportsko streličarstvo. Postoji i lovno streličarstvo, međutim, lov lukom i strelom u Srbiji još uvek nije precizno regulisan zakonom, a Streličarski savez Srbije okuplja isključivo poklonike sportskog streličarstva. Streličarstvo pripada grupi tzv. belih sportova; zajedno sa tenisom, golfom itd. Streličarstvo je, takođe, i olimpijski sport. Na olimpijskim igrama streličarstvo se prvi put pojavilo 1900. godine (druge OI). Bilo je i na OI 1904., 1908. i 1920. godine, a onda je skinuto sa programa zbog nejedinstvenih pravila (svaki organizator OI postavljao je sopstvena pravila, tako da se rezultati i rekordi nisu mogli upoređivati i vrednovati). Temelji modernog sportskog streličarstva postavljeni su 1931. godine kada je osnovana Međunarodna streličarska federacija (Fédération Internationale de Tir á l'Arc) FITA. Od 1972. godine streličarstvo je ponovo olimpijski sport i tako je sve do danas. Bivša Jugoslavija, a danas Srbija je član WA (naslednica FIT-e) u kontinuitetu od 1965. godine. Streličarstvo je sport koji danas u svetu dobija sve više poklonika.

A streličarstvo u Srbiji?

U Srbiji, međutim, situacija nije toliko ružičasta. S jedne strane, streličarstvo je sport koji zahteva prilična materijalna ulaganja. U uslovima u kojima se nalazila zemlja poslednjih desetak godina, uz opšte osiromašenje naroda, logično je da sportovi koji zahtevaju značajnija materijalna ulaganja dožive stagnaciju, pogotovo imajući u vidu da su lukovi u Srbiji do 2016. godine smatrani oružijem za koje je bilo  neophodno imati dozvolu za posedovanje, što danas više nije slučaj. Sada se lukovi mogu kupiti u slobodnoj prodaji pez obaveze prijavljivanja SUP-u, što je primetno doprinelo ekspanziji ovog sporta u poslednjih nekoliko godine.

Koje su glavne osobine streličarstva kao sporta?

Za streličarstvo je karakteristično da je to sport kojim se mogu baviti i muškarci i žene bilo kog doba starosti i fizičkog sklopa. To je pre svega individualni sport, sport u kome je najteže pobediti samog sebe. Postoje meta i streličar... i prazan prostor između. Za uspeh ste zaslužni isključivo vi, za neuspeh takođe. Streličarstvo se trenira preko cele godine. Leti i kada je lepo vreme vežba se na otvorenom, na terenima koji su za to predviđeni. Zimi se trenira u sali. Postoje tri vrste takmičenja, a to su target, 3D i field, takođe postoje više vrsta lukova.

Vaš klub učestvuje i na parastreličarskim takmičenjima. Šta je parastreličarstvo?

Prvi parastreliličarski turnir je održan još 1948. godine u Engleskoj u Stok Midivl bolnici. Na tom turniru su učesvovali ratni veterani koji su bili tamo na oporavku, tako da je parastreličarstvo praktično začetnik razvoja parasporta. Kasnije, tokom godina su se tom takmičenju priključivali i takmičari iz drugih zemalja pa je ovo praktično preteča paraolimpijskim igrama i naravno, na prvim održanim paraolimpijskim igrama 1960. godine je bilo takmičenja u parastreličarstvu. Od tada je parastreličarstvo prisutno na svakoj paraolimpijadi.

Ko može da se bavi parastreličarstvom?

Ovim sportom mogu da se bave skoro sve katekogije invalida. Dovoljno je da je osoba psihički zdrava i da ima bar jedan zdrav ekstremitet da bi se mogla baviti ovim sportom. Čak je, za razliku od većine ostalih parasportova, moguće da se i slepe osobe bave ovim sportom, naravno i takmiče u svojoj kategoriji. Milseći da je dovoljno da neko ima jedan zdrav ekstremitete da bi se bavio ovim sportom nije šala, jer je
poznato da američki reprezentetivac, inače rođen bez ruku, drži luk nogom i tako osvaja svetska odličja, pobeđujući čak i one koji pucaju sa dve zdrave ruke. Osnovni uslov da bi neko bio kategorisan kao parastreličar je da ima problema sa održavanjem ravnoteže u stojećem položaju, ili da ima oštećenje ruku koje koje utiče na držanje luka odnosno pucanje ili da ima problema sa vidom u većoj meri. Sport je prilagođen svim uzrasnim kategorijama i vrlo je privlačan za one koji žele rekreativno da se bave nekim sportom. Ne iziskuje veliku fizičku spremnost kad je u pitanju rekreacija, jer nateg luka (jačina) može da se kreće od 7kg na više, a dečiji lukovi mogu biti i po potrebi sa manjim nategom. Profesionalni parasportisti zbog precisnosti uglavnom koriste lukove sa nategom većim od 17 kg, jer se strela onda brže kreće, ima manju parabolu i manje vetar može da utiče na njenu putanju prilikom takmičenj na otvorenom. Naš klub je jedan od malobrojnih u Srbiji, koji okuplja ratne veterane invalide, invalide i fizički zdrave osobe, gde smo svi jedni drugima podrška.

Koja su tvoja lična iskustva sa ovim sportom?

Već sam spomenula da sam počela da se bavim ovim sportom tako što sam slučajno načula priču o tome. Tako sam tog leta 2017. odlučila da probam, jer šta je to što ja ne mogu da naučim? U početku je sve izgledalo vrlo jednostavno, ispratim sve šta je trebalo da znam, sve šta su mi rekli i - puštaj…Međutim, sad kad sam prešla na neki viši nivo, ima mnogo sitnica koje treba ispratiti da bi sve bilo savršeno i da bi strela odletela gde ste zamislili. Za 2018. godinu sam dobila priznanje koje sam delila sa koleginicom iz Novog Sada, a to je treće mesto u Srbiji po uspešnosti na turnirima. Mada na svakom turniru gledam da pobedim samu sebe, da osvojim veći i veći broj poena, pa nakon toga se borim i za plasman u svojoj kategoriji. U Srbiji u kategoriji seniorki ima oko 20-ak žena, devojaka koje su registovane i koje se bave ovim sportom, Za sebe mogu reći da sam zadovoljna što sam za ovo kratko vreme uvek među prvih 5, ali može to i bolje. I biće bolje. Od ove godine sam izabrana za sekretara kluba, tako da pored svog sportskog doprinosa klubu tu ću biti da ovaj klub unapredim i doprinesem da bude još bolji, kako u rezultatskom tako i u svakom drugom smislu, da se malo pročuje za ovaj sport, da nam se priključuju mladi, da bar dođu da vide, kao što sam ja uradila i tako tu i ostala.

Kako ste organizovani kao klub? Imate li uslove za rad, da li vam nešto nedostaje?

Naš klub se još uvek nalazi u malo težoj situaciji, jer ne nailazimo na adekvatnu finansijsku podršku od viših ustanova vezanih za sport. Kad je vreme lepo, tačnije od aprila do kraja oktobra, imamo dobre uslove za treniranje, a to je teren na strelištu. Međutim, kad dođe zima, uslovi za treniranje su loši (da ne kažem ledeni). Nadam se da će se ti uslovi popraviti u što skorije vreme jer smatram da smo već pokazali da smo vredni ulaganja - klub u poslednje 4 godine konstantno beleži sve bolje i bolje rezultate iz sezone u sezonu pa tako i ove sezone su rezultati vidno bolji u poređenju sa rezulatima u ovom periodu prošle godine, iako smo proteklu sezonu završili u samom vrhu po rezultatima na nivou Srbije . Pored terena za rad sa najnaprednijim sportistima, dobro bi nam došlo i obnavljanje opreme (rekvizita) koje bismo mogli da koristimo za nove članove - školu streličarstva, za zainteresovane koji dođu da vide i da probaju. To su lukovi, strele, i ostala prateća oprema, ono što je osnovno za ovaj sport.

Kako mogu pomoći klubu oni koji bi želeli da pomognu?

Obzirom da streličarstvo nije komercijalni sport poput sportova sa loptom, uvek imamo probelma sa obezbeđivanjem dovoljnih finansija. Svi koji žele da pomognu mogu to da urade putem donacija ili sponzorstva, a mi ćemo ta sredstva da iskoristimo na najbolji način - za kupovinu  opreme koja je potrebna za dalji razvoj i napredak kluba. Za sve informacije možete kontaktirati lično mene na mail [email protected], ili na broj telefona 065/5475555. Takođete možete da ispratite i našu FB stranicu https://www.facebook.com/profile.php?id=100008235221408 PSK VETERAN . Možete nam i tu pisati. Sajt kluba nemamo iz razloga što nemamo sredstava za izradu i održavanje istog.

Ličnosti: 
Custom Search