Лечење по најсавременијим светским стандардима

Čet, 18.04.2019 - 09:37 -- nikola.tumbas

Интервентни тимови кардиологије Опште болнице Суботица и Универзитетског клиничког центра Бања Луке данас, 17.04., су уз помоћ интерваскуларног ултразвука извели три захтевне интервенције на коронарним судовима пацијената. Раду у сали за катетеризацију срца претходила је заједничка радионица тимова на тему интервентне дијагностике комплексних лезија.

Шеф Одељења интервентне кардиологије у Универзитетском клиничком центру Бање Луке др Саша Лончар изјавио је, тим поводом, да лечење коронарне болести уз помоћ интерваскуларног ултразвука заједно са својим тимом рутински обавља већ три године. Задовољстви и част нам је, додао је, што су имали прилку да разменимо искуства и достигнућа из ове области са колегама из Суботице.

– Данас смо радили процедуре које захтевају одређени степен софистицираних технолошких подухвата, како бисмо могли дубље да погледамо крвни суд, да ли смо добро уградили стент и да ли постоји могућност да се деси нека компликација са пацијентом у будућности. Ми ове процедуре радимо већ извесно време, неки од наших колега раде и овде, тако да смо одлучили да досадашњу сарадњу подигнемо на један виши ниво и надам се да ћемо и у будуће лепо сарађивати – рекао је Лончар.

Шеф Одељења интервентне кардиологије у суботичкој Болници, др Саша Џелебџић, нагласио је да је управо рутинско и свакодневно обављање ове веома захтевне интервенције циљ Опште болнице Суботица.

–  Драго нам је што смо имали ту привилегију да разменимо искуство и да научимо нешто од ових људи који свакодневно раде најтеже процедуре према најсавременијим стандардима и технологијама. То је оно што је у свету постављено као приоритет, да се интервенције не раде само ангиографски и не буде само примарна процедура, већ да имамо и дугорочни ефекат по добробит пацијента – подвукао је Саша Џелебџић.

Директор Опште болнице Суботица, др Слободан Пушкар, казао је да ангио сала ради пет дана у недељи, готово 24 часа, и да сви пацијенти који се овде долазе на лечење коронарне болести могу бити сигурни да су у добрим рукама.

–  Ангио салу у Општој болници, која постоји већ годину и по дана, успели смо да поставимо на ноге, да функционише у пуној мери. Опремљена је најсавременијом опремом којом располажу ангио сале у најразвијениљим земљама у целом свету, а пацијенти који болују од коронарне болести третирани су по највишим могућим принципима – изјавио је Пушкар.

Секретар Секретаријата за друштвене делатности у Градској управи, Јасмина Стевановић, подсетила је да је суботичка Општа болница начинила велики искорак у овој области медицине почетком 2018. године, када је званично отворена ангио сала, једна од три ангио-сале у регионалним болницама у Војводини за чије је опремање и едукацију медицинског особља Покрајинска влада обезбедила 190 милиона динара.

– Отварање ангио сале у Општој болници у Суботици омогућило је да се пацијенти из Севернобачког управног округа лече  по најсавременијим светским  стандардима. Заједничким напорима града Суботице и АП Војводине која је препознала наш проблем и значај који његово решавање има за читав округ, пацијенти са кардиоваскуларним болестима који се лече у суботичкој болници имају много краћи период хоспитализације, бржи процес опоравка и мању инвалидност, а стопа смртности је далеко мања – нагласила је Јасмина Стевановић.

Custom Search