XXIX Недеља здравља уста и зуба

Kategorija: 

Институт за јавно здравље Србије ”Др Милан Јовановић Батут” са мрежом института/завода за јавно здравље и Стоматолошким факултетом Универзитета у Београду у периоду од 13. до 19. маја 2019. године на територији Србије обележава XXIX Недељу здравља уста и зуба. Ове године кампања се обележава под слоганом ”ОРАЛНО ЗДРАВЉЕ ЧУВАМО ОД НАЈРАНИЈЕГ УЗРАСТА”.

Циљеви ове кампање, која се у Србији обележава од 1991. године, су следећи:

  • Указати на значај оралног здравља и на то да се применом одговарајућих мера добро здравље ста и зуба може одржати током читавог живота.
  • Утицати на побољшање здравља уста и зуба деце и на стварање навике правилног одржавања хигијене и примену мера неопходних за очување оралног здравља.
  • Допринети да се повећа број људи са очуваним оралним здрављем.
  • Подстицати доносиоце одлука за подршку мерама за унапређење оралног здравља становништва.
  • Мобилисати све секторе друштва на заједничке акције које имају за циљ промоцију оралног здравља.
  • Мотивисати појединце, породице, заједнице и доносиоце одлука за активан однос према унапређивању оралног здравља, свако у свом домену.

Носиоци и координатори активности током Недеље здравља уста и зуба на нивоу округа су окружни институти и заводи за јавно здравље, а за територију сваке општине службе стоматолошке заштите домова здравља, уз активно учешће приватне стоматолошке праксе, локалне заједнице, приватног сектора и удружења грађана. У оквиру Кампање се организује конкурс за избор најбољих литерарних састава и ликовних радова намењен деци у вртићима и ученицима основних школа у Републици Србији који има за циљ
подстицање здравственоваспитног рада у вртићима и основним школама на тему оралног здравља. Опште препоруке за очување оралног здравља које се пласирају у оквиру ове кампање нису усмерене само на значај одржавања одговарајуће хигијене и редовних посета стоматологу, већ обухватају и препоруке за смањење уноса шећера, безбедно физичко окружење, а подстиче се и  укључивање порука о утицају конзумирања алкохола и пушења на орално здравље.

Орално здравље је значајан показатељ општег здравља и квалитета живота. Болести уста и зуба су најчешћа незаразна обољења која се могу јавити током живота и која узрокују бол, нелагодности, али могу довести и до озбиљних последица по опште здравље  (Стрептококне ангине, упала зглобова, миокардитис и друго). Овоме у великој мери доприноси недостатак заштите флуоридима, неодговарајућа покривеност стоматолошком здравственом заштитом на примарном нивоу, али и употреба шећера, дувана и алкохола.

Опште препоруке за очување оралног здравља су следеће:

  • Одржавање одговарајуће хигијене, што подразумева редовно прање зуба ујутро и увече, као и после сваког оброка и коришћење конца за зубе
  • Смањење уноса шећера и избалансирана исхрана
  • Коришћење заштитне опреме за спортске активности и придржавање прописаних мера безбедности у саобраћају
  • Безбедно физичко окружење
  • Посете стоматологу ради редовне контроле, уклањање зубног каменца од стране стоматолога и примена флуорида према препоруци стоматолога
  • Престанак или смањење конзумирања алкохола
  • Престанак коришћења дуванских производа.

Др Зорица В. Драгаш
Специјалиста социјалне медицине

Custom Search