Klub ljubitelja muzike, filozofije i filma: Život je lep

Pet, 31.05.2019 - 18:09 -- darko.kovacevic

U utorak, 28. 5. 2019. godine, u Omladinskom klubu „Skladište“ Fondacije „Danilo Kiš“, sa početkom u 19:30h, održan je treći susret članova Kluba ljubitelja muzike, filozofije i filma. Na početku druženja prikazan je film Roberta Beninjija, ,,Život je lep”.

Posle projekcije filma, profesor filozofije Dragan Krstić je pročitao esej Ognjena Janića (koji nije mogao da prisustvuje sastanku zbog obaveza na fakultetu) Socijalizacija u filmu ,,Život je lep”, u kome je autor izvršio kritički prikaz filma iz perspektive socijalne psihologije i filozofije.

Analizirajući glavni lik u filmu – Gvida (Roberto Beninji) Ognjen Janić kaže: ,,Gvido je vođen modifikovanom filozofijom Šopenhauera sa kojom se upoznaje posredstvom svog najboljeg druga, pesnika Ferućija. Naime, filozof Artur Šopenhauer izražava ideju da je volja univerzalna i  sveprisutna sila, a ne nešto što je pod kontrolom pojedinca. Šopenhauer smatra da je navedena volja važnija od racionalnog uma, ali isto tako da je i koren svih patnji (Šopenhauer, 1859). Uprkos naglasku Šopenhauerove filozofije na besmisao i jad života; na volju kao izvorište nesreće, Gvido se, čini se nesvesno, koristi znatno drugačijom, vlastitom interpretacijom nje. (…) Gvidova nemerljiva snaga volje postaje njegova vitalna pokretačka sila koja će kontrolisati sva njegova buduća dela. Pomoću nje osvaja Doru i pomoću nje na kraju filma spašava sina od otkrića i izvesne smrti”.

Razgovarajući o ovom filmu sa profesorom Krstićem, članovi Kluba su istakli da im se čini da se Gvido (Roberto Benjini) polazeći od  Šopenhauera i shvatajući ga na svoj način približio Ničeovom voluntarističkom optimizmu, njegovom shvatanju da je život najviša vrednost.
Filozofska ideja, prema mišljenju članova Kluba, da je život najviša vrednost, da je život lep – lepota, samim tim dobro i istina, tj. pojavni oblik
metafizičke Lepote, Dobrote i Istine, stvorila se pred nama kako u onoj sceni u kojoj smo videli Gvida (Roberto Benjini), Doru (Nikoleta Braski) i Đosua (Đorđo Kantariani) kako se veseli, nasmejani voze na jednom biciklu, tako i drugim scenama. Pomenuta scena je vizuelizacija filozofske ideje da je život najviša vrednost za koju se treba boriti.

Sledći sastanak članova Kluba je u utorak, 4. 6. 2019. godine, sa početkom u 19:30h. Posle projekcije filma ,,Ulica“, Federika Felinija, članovi
Kluba će analizirati ovaj film iz ugla filozofije (estetičke aksiologije, teleologije, etike i socijalne filozofije), filmske estetike i filmske kritike.

Ulaz je slobodan.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search