Otvorena izložba „Dositej i srpsko Plavno 1769-2019“

Sub, 08.06.2019 - 23:55 -- nikola.tumbas

Povodom 250 godina od dolaska Dositeja Obradovića u Plavno – najsevernije naselje u Dalmaciji smešteno na tromeđi Bosne, Like i Dalmacije,  nedaleko od Knina – večeras je u galeriji Otvorenog univerziteta, uz prigodan kulturno-umetnički program, otvorena izložba „Dositej i srpsko Plavno 1769-2019“, autora Milorada S. Kuraice. Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Milorad Kuraica je, obraćajući se prisutnima, naveo da je Dositej Obradović svoj prosvetiteljski i književni rad započeo sredinom aprila 1761. godine u srpskoj Dalmaciji i da pre 250 godina velikan i besmrtni Dositej „zlatnom nogom stupi na užareno tlo“ Plavna.

- Dositeju Obradoviću puno duguje srpska kultura, ali mu se srpski narod u Dalmaciji priklanja sa posebnom zahvalnošću. Upravo iz tog razloga, sa pokušajem da se njegov lik i delo trajno ne izgube u spomenu ovdašnjeg, dalmatinskog srpskog naroda, organizovano je ovo druženje i izložba u spomen Dositejevom putu kroz Dalmaciju i, posebno, kroz moje rodno Plavno, nažalost, sad gotovo pusto – podvukao je Kuraica.

Uz konstataciju da je Bogdan Laban prvi gradonačelnik Subotice koji prisustvuje jednom događaju koji organizuje Zavičajno udruženje „Dalmacija“, osnovano 2010. godine, Milorad Kuraica je rekao da je izložba deo projekta „Plavno-Dositej-Bratska kuća“ i da veruje da će 2020. godine, na Spasovdan, u selu Plavno biti otvorena uređena „Bratska kuća“, u kojoj je Dositej stanovao, i u njoj postavljena trajna postavka ove izložbe.

Izložba Milorada Kuraice „Dositej i srpsko Plavno 1769-2019“ podseća nas na velikog srpskog prosvetitelja koji je od sredine 1769. do proleća 1770. godine boravio u mestu Plavno – u severnoj Dalmaciji – gde je kao učitelj obrazovao srpsku decu, istakao je gradonačelnik Laban i dodao da su na fotografijama zabeleženi detalji Plavna koji svedoče o Dositejevom boravku i učiteljovanju i čine bitnu kariku u njegovom prosvetiteljskom životu.

- Dositej je crkvenom učenju suprotstavio razum, materijalni svet, nauku i prosvećeni um. Verovao je u moć razuma i nauke, za njega je nauka bila iznad svega, iznad svih tradicija i verovanja. Njegov životni put najbolje pokazuje šta zablude mogu da učine od čoveka, ali i kako dobra volja i napor mogu doprineti da se mnogo šta nauči i bude od koristi svome narodu. Dositejeve misli i rad okrenuti su obrazovanju srpskog naroda i osnivanju škola, njegovo načelo je da nauka mora dospeti do najzabačenijeg srpskog sela, a njegove snažne poruke: ’Iduć uči, u vekove gleda’ i ’Knjige, braćo, knjige, a ne zvona i praporce’, aktuelne su i danas – naglasio je, otvarajući izložbu, Bogdan Laban.

Svima koji su pomogli projekat „Plavno-Dositej-Bratska kuća“ Milorad S. Kuraica je, na kraju svečanosti, uručio zahvalnice. Izložba „Dositej i srpsko Plavno 1769-2019“ trajaće do 16. juna 2019. godine. Organizator izložbe je Zavičajno udruženje „Dalmacija“, iz Subotice.

Autor teksta: 
Custom Search