Mlade veslačice osvojile medalje u Čurugu

Pon, 10.06.2019 - 13:14 -- darko.kovacevic

NA VESLAČKOJ STAZI NA STAROJ TISI U ČURUGU ODRŽANO JE 3. KOLO OMLADINSKE LIGE SRBIJE

VESLAČICE PALIĆA, SESTRE B. VARGA, OSVOJILE SU ZLATO U KATEGORIJI KADETKINJA, A STELA PINTER I PETRA MIHAJLOVIĆ BRONZU U KATEGORIJI PIONIRKI, DOK JE KADET ROLAND RIND BIO DRUGI U SKIFU U B FINALU TREĆEG KOLA OMLADINSKE LIGE SRBIJE U ČURUGU

U pretposlednjem kolu Omladinske lige Srbije Palićani su nastupili sa 7 veslačkih posada i 12 takmičara koji su Subotici doneli zlato i bronzu. Veslač Palića, senior Martin Mačković se priprema za drugi Svetki kup koji će se održati od 21. do 23. juna u Poznanju u Poljskoj. Sledeće domaće veslačko takmičenje će se održati na jezeru Palić od 28. do 30. juna 2019 – Prvenstvo Srbije u veslanju. Kada je u pitanju Omladinska liga, ona se završava poslednjim kolom koje će se veslati 10. avgusta u Zrenjaninu, a dve nedelje kasnije od 23. do 25. avgusta na Paliću će se održati i Otvoreno prvenstvo Vojvodine odnosno tradicionalna 57. Internacionalna veslačka regata „Vojvodina Open“.

Protekle subote, 8. juna 2019, na veslačkoj stazi dužine 500 metara na Staroj Tisi u Čurugu održano je treće kolo Omladinske lige Srbije. Na takmičenju je nastupilo 11 veslačkih klubova iz Srbije sa ukupno 81 veslačkom posadom u kategorijama kadeta i pionira. Veslački klub „Palić“ je nastupio sa 7 posada i 12 takmičara u obe kategorije.

Najsjajnije odličje za Veslački klub „Palić“ osvojile su sestre B. Varga, Boglarka i Žofija, koje su bile ubedljivo najbolje u trci dublskulova u kadetskoj kategoriji i time su zasluženo osvojile zlatnu medalju. Sestre B. Varga su u cilj uveslale prve (staza 500 metara, vreme: 1:51.26) i iza sebe ostavile domaćina regate „Čurug“ (Marija Jakovljević, Viktorija Subakov, vreme: 1:54.00) i posade „Partizana“ (Ljubica Bušetić, Danica Milačić, vreme: 1:57.69) i „Crvene Zvezde“ (Anđela Krstić, Milica Ivković, vreme: 2:06.89) iz Beograda. Sestre B. Varga su i u kvalifikacionoj trci bile najbolje (vreme: 1:49.13) i iza sebe ostavile veslačice „Parizana“ Ljubicu Bušetić i Danicu Milačić (vreme: 1:52.08) i „Grafičara“ iz Beograda Mariju Milanović i Jelenu Debeljević (vreme: 1:54.18).

Ne manje vrednu bronzanu medalju osvojile su i pionirke „Palića“ Petra Mihajlović i Stela Pinter. Njih dve su takođe u trci dublskulova u veoma neizvesnoj borbi sa vremenom 2:03.48 u cilj uveslale treće iza posada beogradskog „Partizana“ (Mia Nikočević, Una Jurišić; vreme: 1:57.07; Jana Bugarski, Jelica Vlahović; vreme: 2:02:71), dok su iza sebe ostavile veslačice „Čuruga“ (Tanja Milovanović, Milana Marjanović; vreme: 2:06.92). Petra i Stela su bile najbolje u svojoj kvalifikacionoj grupi s vremenom: 2:02.33.

Kadet „Palića“, Roland Rind, bio je drugi u B finalu s vremenom: 1:52.04. Bolji od njega bio je Lav Adamov iz „Zreneksa“ (vreme: 1:51.47), dok je posle Rinda u cilj uveslao Marko Stefanović iz zemunskog „Galeba“ (vreme: 1:55.85).  Roland je u kvalifikacionoj trci u svojoj grupi takođe bio drugi, ali je tada imao bolje vreme (1:48.21) u odnosu na vreme u trci u B finalu (1:52.04).

Osim njih, u finalu su se tekmičile još dve posade Veslačkog kluba „Palić“:

-    pioniri Andrej Gombkete i Balint Fileki koji su u disciplini dublskul u svojoj kvalifikacionoj grupi bili najbolji (vreme: 1:48.93), ali su u finalnoj trci zauzeli 4. mesto sa vremenom: 2:04.48 (500m)

-    i pionirka Maša Lekić koja je u disciplini skul u svojoj kvalifikacionoj grupi bila druga (vreme: 2:28.76), dok je u finalnoj trci zauzela 4. mesto sa vremenom: 2:37.47 (500m).

Iako su u kvalifikacijama imali zapažena vremena zbog jake konkurencije ostali takmičari „Palića“ nisu uspeli da se plasiraju u finalne trke:

-    pioniri Marko Banda i Sergej Čipak (dublskul, staza: 500m, vreme: 1:52.20 - 4. mesto u kvalifikacionoj grupi)

-    i pionirke Reka Arnold i Ana Bogosavljev (dublskul, staza: 500m, vreme: 2:25.75 - 3. mesto u kvalifikacionoj grupi) kojima je ovo bilo prvo veslačko takmičenje.

Poslednje kolo Omladinske lige Srbije će se veslati 10. avgusta u Zrenjaninu, nakon čega će se znati ukupni pobednik lige, ali i plasmani klubova.

Najbolji veslač „Palića“ i član reprezentacije Srbije, senior Martin Mačković, priprema se drugi Svetski kup koji će se održati od 21. do 23. juna u Poznanju u Poljskoj. On će u Poznanju veslati u dvojcu zajedno sa Milošem Vasićem iz „Partizana“. Podsetimo, u finalu za dvojce na prvom od tri takmičenja za Svetski kup u sezoni, koje je održano u maju Plovdivu, Martin Mačković i Miloš Vasić trijumfovali su sa vremenom 6:34.05 i to je bio prvi pobednički čamac Srbije u nekoj trci za Svetski kup u poslednjih deset godina. Potom su Martin Mačković i Miloš Vasić, krajem maja, učestvovali na Evropskom prvenstvu u Lucernu gde su takođe imali veoma zapažen nastup u kvalifikacijama, međutim u finalnoj trci su pred sam cilj izgubili ritam i tada im je izmakla medalja. Deo članova veslačke reprezentacije Srbije, među kojima su i Mačković i Vasić, dolaze u utorak (11. juna) na pripreme na jezero Palić gde će boraviti do odlaska na Svetski kup, a potom se opet vraćaju na Palić gde će se od 28. do 30. juna održati najvažnije domaće veslačko takmičenje – Prvenstvo Srbije za seniore, juniore i kadete. Državno prvenstvo u veslanju se tačno posle jedne decenije opet organizuje na jezeru Palić kod Subotice. Nakon državnog prvenstva Mačkovića i Vasića očekuje i treći Svetski kup u Roterdamu u Holandiji (od 12. do 14. jula).

Tradicionalna Internacionalna veslačka regata "Vojvodina Open" (57. Otvoreno prvenstvo Vojvodine) održaće se na jezeru Palić od 23. do 25. avgusta 2019. Ovo trodnevno međunarodno takmičenje namenjeno je svim kategorijama veslača i veslačica, a očekuje se preko 400 takmičara i oko 100 pratilaca iz veslačkih klubova iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Severne Makedonije i ostalih država regiona.

(foto i info: VK Palić)

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search