Subotički ekonomisti na forumu u Gračanici kod Tuzle

Uto, 11.06.2019 - 21:42 -- darko.kovacevic

Bosanskohercegovački gradić domaćin tradicionalnom naučnom forumu Evrope
Profesori i akademici iz Evrope došli na skup „Gračanica“

I ove godine održan je skup univerzitetskih profesora i akademika iz više evropskih zemalja u gradiću Gračanica kod Tuzle (FBIH). Prvi je govorio na ovom zanimljivom tradicionalnom okupljanju domaćin i stanovnik ovog grada docent dr Husein Mehmedović, nekadašnji student Ekonomskog fakulteta Subotica. On je pri tom promovisao i svoju novu knjigu za studente Internaciolanog Univeziteta Travnik,gde radi kao predavač. Zatim se predstavio naš prof.dr Predrag Dašić, inače Akademik Ukrajine i počasni direktor međunarodnog bibliografskog centra u Kembridžu, Engleska. Zapažen istup imao je Akademik prof. dr Dušan Ješić, dugogodišnji univerzitetski profesor u Rijeci i Zagrebu, Hrvatska, ali i na Univerzitetu Novi Sad. Čuveni Akademik prof. dr Raul Turmanidze stigao je sa svojom naučnom pričom iz Republike Gruzije, a sa prestižnog američkog Univerziteta Ilinois Čikago je specijalno za ovu priliku u Gračanicu došao neponovljivi mladi stručnjak dr Milivoje  Davidović, za koga u Americi govore da je najbolji mladi ekonomski ekspert i budućnost za sve zemlje Jugoistočne Evrope, jer se uskoro vraća kući u Srbiju. Prof. dr Dragan Vukasović se pojavio kao dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta Nubl Banjaluka, zanimljivo je da je rođen u Đakovici na Kosovu i Metohiji, živi sa porodicom u Subotici, gde je i diplomirao, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu Subotica.  Sledeći se predstavio Prof. dr Dejan Gligović, predavač na Visokoj školi modernog biznisa u Beogradu, koji istovremeno radi isti posao u Doboju, Republika Srpska. Mladi ekonomski stručnjak iz Subotice Dr Goran Šijan je još jedan pristigao iz Srbije, a da bude sve lepše svojim istupom sve je oduševio na ovom tradicionalnom godišnjem okupljanju u Gračanici doktorand Ekonomskog fakulteta iz Niša Saša Gravorac, koji je isto stanovnik grada Subotica.

Celodnevno druženje je završeno razgovorom sa publikom, koja je bila prisutna u sali Srednjoškolskog centra Gračanica. Naravno, bilo je mnogo pitanja i jasnih odgovora od strane priznatih Akademika, profesora univerziteta i osoba, koje se bave naučnim radom u Evropi.

- Ova konferencija ili bolje rečeno ovaj naučni skup u Gračanici, jasno pokazuje da se intenzivano istažuje i dugogodišnje radi za budućnost čovečanstva u Evropi. Sve ovo je nastavak naučnog i stručnog rada od prošle godine. Hvala ljudima iz stručnog tima Internacionalnog  univerziteta Travnik,koji su nas i ove godine pozvali da budemo gosti u prelepom gradiću Gračanica kod Tuzle.Nadamo se da će takvih skupova i rasprava biti uskoro i u AP Vojvodini i Srbiji. Nije mi bilo teško doći čak iz Čikaga na ovaj načni skup, a drago mi je što je ovde promovisana i nova knjiga mog prijatelja i bivšeg kolegu sa Ekonomskog fakulteta Subotica docenta dr Huseina Mehmedovića, koji se i ovaj put iskazao kao dobar domaćin i osoba zbog kojeg svi dolazimo na ovaj naučni forum u Bosnu i Hercegovinu. Amerikanci me hvale i daju nova  saznanja u svetskoj ekonomiji, ali kako sada stoje stvari, najverovatnije ću se vratiti negde u Evropu ili čak Srbiju da radim na nekom  ekonomskom fakultetu. Imam neke ponude iz razvijenih arapskih zemalja da pređem kod njih da radim, ali ovaj čas sam još uvek čvrsto na Univerzitetu Ilinois Čikago, Amerika, – jasan je u svojoj priči dr Milivoj Davidović, nekadašnji najbolji student Ekonomskog fakulteta Subotica,  koji je posle okončanja redovnog studija odradio master studiranje i na kraju postao najmlađi doktor ekonomskih nauka na Ekonomskom fakultetu Subotica i AP Vojvodini. Momentalno je dr Milivoj Davidović u Subotici, gde mu živi otac . Za mesec dana dr Davidović će krenuti  avionom za Čikago, Amerika, jer ga tamo očekuju nove obaveze.

Piše, bio na naučnom skupu: Borislav Eraković, email: [email protected] tel> 0637668808

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search