Vidovdan tradicionalno obeležen u Mišićevu

Sub, 29.06.2019 - 18:06 -- nikola.tumbas

Meštani prelepog subotičkog i bačkog mesta Mišićevo godinama slave Vidovdan kao svoju krsnu slavu,a ovaj put svi su od ranog jutra sa zebnjom očekivali kakvo će se vreme pojaviti  na taj dan proslave. Kiša se nije pojavila,pa je to bio jasan znak da će se narod moći okupiti na otvorenom prostoru ispred Doma kulture u Mišićevu. Izuzetno toplo vreme, dosta gostiju i  evo još jedne lepe priče o gostoljubivim domaćinu smeštenom na cesti Sombot- Subotica. Mesto  Mišićevo se ima uvek sa čim podičiti.

Centralna proslava Vidovdana za Suboticu i ovu regiju godinama se održava baš u ovom selu, jer je Mišićevo mesto Solunskih dobrovoljaca, a na proslavi se uvek pojavljuju i predstavnici okolnih sela gde su se takođe 1920.godine odlukom Vlade Kraljevine Jugoslavije naselili Solunski dobrovoljci. Radovali se domaćini dolasku gostiju iz Alekse Šantića, Bajmoka, Bačkog Sokolca, Gornje Rogatice, Rastine, Subotice i Sombora. Sve su to mesta i gradovi gde su u to teško poratno vreme naselili  bivši Solunski ratnici, dobili na poklon zemlju za obrađivanje i krenuli u novi život. Došli su na taj prostor Bačke iz Like,Hercegovine,Bosne,Dalmacije i Crne Gore sa najnužnijem zavežljajem hrane,odeće i obuće i tu gradili svoj novi život do današnjeg dana. Vidovdanska proslava  u Mišićevu započela je pevanjem državne himne „Bože pravde“ u izvođenju pevačke grupe „Subotičke frajle“. Minutom čutanja odata je potom počast poginulim i preminulim srspkim ratnicima  od Kosovskog boja i Vidovdana 1389. godine do danas. Delegacija potomaka i poštovalaca Solunskih dobrovoljaca i članovi Mesne zajednice Mišićevo položili su vence na spomenik osnivačima sela i legendarnom srpskom vojvodi Živojinu Mišiću, a zna se da je selo dobilo ime po ovom čuvenom vojskovođi rođenom u Mionici, Srbija.Na ovu lepo koncipiranu proslavu došli su i predstavnici Saveza Boraca NOB-a Subotica,Saveza rezervnim vojnih starešina, Kola srpskih sestara iz Subotice, Srpskih udruženja Severno-bačkog okruga, Srpskog kulturnog centra iz Subotice,Makedonskog udruženja „Ilinden“ Subotica itd. Sveštenik Srpske pravoslavne crkve iz Bajmoka Igor Stakić je  održao pomen osnivačima sela Mišićevo, a zatim osveštao i slavski kolač sa lepom besedom o samom velikom prazniku svih Srba Vidovdanu.Predsednik Skupštine Mesne zajednice Pero Šunjka je prvi govorio od svih predviđenih govornika, podelio je i pohvalnice i priznanja svojim vrednim sumeštanima, koji dugo  nose sve predviđene  aktivnosti u radu Mesne zajednice Mišićevo:

-Poštovani gosti i dragi moji Mišićani pripala mi je izuzetna čast da vas sve srdačno pozdravim i zahvalim se što ste došli na ovu našu tradicionalnu svetkovinu Vidovdan. Posebno pozdravljam pripadnike Vojske Srbije, koji su došli iz obližnjeg garnizona Bačka Topola. Velko hvala gospodinu dr Nenadu Ivaniševiću,koji nas danas ovde  došao kao savetnik potpredsednice Vlade Srbije, a neizmerno smo srećni što su među nama i Nataša Aleksić iz Gradskog veća za obrazovanje i Ilija Đukanović, gradski sekretar za socijalna pitanja iz Subotice. Naravno, ne možemo da ne pohvalimo predstavnike Srpske pravoslavne crkve i našeg nadležnog paroha Igora Stakića iz Bajmoka, ali i predstavnike javnog informisanja iz Subotice. Pozdravljamo i predstavnike okolnih mestnih zajednica iz Bajmoka,Đurđina,Male Bosne,Tavakuta,Ljutova, Baćkog Dušanova.Da bi sve moglo izledati lepo i organizovano pobrinuli su se naši donatori i sponzori: Patent co Mišićevo,Deša komerc Draginje,Doo Sala Miler Bajmok,Restoran Vožd Bajmok, farma Libero Mišićevo,Otkupna stanica stoke Mišićevo,JKP“Čistoća i zelenilo“ Subotica,DD“Rasveta“ Subotica i mnogi drugi- rekao je između ostalog u svom nastupu sada već svima poznati gospodin Pero Šunjka, predsednik Skupštine Mesne zajednice Mišićevo i dobio gromoglasni aplauz prisutnih , jer je vidljivo da je on dugo čovek jako omiljen u svom narodu.

- Posebna mi je čast što sam danas gost u Mišićevu i pozdravljam vas sve i u ime našega gradonačelnika Subotice gospodina Bogdana Labana, koji nije mogao  doći danas zbog brojnih poslovnih obaveza.Imate svi pozdrav i od predstavnika Vlade Srbije i samog predsednika Srbije, a dolaze uskoro i izbori i svi računamo da ćete izaći i ovaj put da svoj glas date za one koji nešto vrede u našem životu. Imamo i jednu želju da u samom Mišićevu kao i u drugim mestima gde to već postoji, da formiramo Gerontološki klub penzionera,jer je to potreba današnjeg čoveka.Naravno, ostajemo otvoreni za svaku vrstu saradnje sa svakim građaninom Mišićeva,ali i drugih mesta naše regije- rekao je na Vidovdanskom saboru u Mišićevu popularni društveno-politički delatnik dr Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra Subotica i savetnik potpredsednice Vlade Srbije gospođe Dr Zorane Mihajlović iz Beograda.

Brojni građani i gosti na svečanosti obeležavanja Vidovdana u Mišićevu su potom pozvani na svečanu večeru u Dom kulture Mišićevo. Zajedništvo i osmesi na licima prisutnih građana obećavaju lepu budućnost na ovom prostoru. Mišićevo se pokazalo opet kao lepo bačko selo dostojno svojih predaka i Solunskih dobrovoljaca. Zato će tradicija Vidovdana ovde biti dugo sačuvana, jer narod to istinski želi.

REKLI SU O VIDOVDANSKOJ PROSLAVI I SAMOM MIŠIĆEVU :

-Moramo nešto učiniti da život u našem selu oživi, da imamo više dece i da se dovedu ovde neki privrednici sa svojim firmama, jer bez toga nema budućnosti. Upravo sa prijateljem Dojčilom raspravljam o tome koliko nas danas ima u Mišićevu. Istina je da su mnogi otišli za boljim radnim mestom iz našeg mesta ,a slična situacija je i u okolnim selima. Blizu je Subotica, tu su mnogo zaposleni to nas ovaj čas spasava da možemo preživeti u ovim teškim, rekao bih kriznom vremenu- iznosi svoje zapaženje Vladan Papić, koji se doselio u sadašnje mesto življenja iz Tomaševa kod Trebinja u Republici Srpskoj.

- Poznato je da su ovde došli mnogi naši meštani iz Hercegovine,Bosne,Like,Slavonije itd. Vlado Đorđević je ovde otvorio stočnu farmu, čovek je došao  iz Draginja kod Šapca i pronašao ovde svoj mir i mogućnost da stvara nove vrednosti.Dakle, može se ovde živeti i od poljoprivrede, imamo pet velikih proizvođača mleka, tražimo nove mogućnosti da otvaramo nove poslove – jasan je dok govori Dragan Vukajlović, doselio se iz sela Miruša kod Bileće.

- Ovde sam pronašao svoj mir i moram istaći da su me meštani jako lepo primili. Došao sam iz  Slavonije i ne bih se za ništa menjao sa nekim drugim krajem u Srbiji.Posle okončanja ratnih sukoba u Krajini sam prepoznao sve čari ovog podnevlja u Mišićevu i Bačkoj- izjavio je Dragan Čanak, nekadašnji poslanik u Skupštini Republike Srpske Krajine, danas stanovnik Mišićeva.

- Divno se osećamo među našim narodom na Vidovdanskoj proslavi u Mišićevu, došli smo iz Bačke Topole: majori Adam Horvat i Zuko Zejnulahović i moja malenkost i presrećni odlazimo nakon svečanosti- raportira zastanik Damir Demić, svi iz Garnozona Vojske Srbije u Bačkoj Topoli.

- Živim već godinama u gradu Vetingenu,Švajcarska.Specijalno dolazim u ovo vreme da posetim svoju zemlju i da se poklonim senima Solunskih dobrovoljaca i ratnika u Mišićevu. Ceo svoj radni vek sam dao da bi pomagao svojoj Otadžbini iz Švajcarske, humanitarno delovao i bio uz svoj narod u najtežim vremenima kada je NATO bombardovao našu Srbiju i Crnu Goru.Moji su poreklom iz Like u Hrvatskoj,ali sam ja srcem i dušom u Mišićevu, Bajmoku,Subotici i Srbiji- diktirao je svoju izjavu bivši bokser, danas samo penzioner Nikola Radulović iz Vetingena,Švajcarska.

- Mi Makedonci u Subotici i Srbiji smo ovde odlično primljeni i dolazimo uvek u Mišićevo da odamo počast Solunskim dobrovoljcima,ali i žrtvama svih ratova na ovom prostoru – kratko je iznela svoj stav Blaga Klišanić iz Makedonskog društva „Ilinden“ Subotica.

 

info: Borislav Boro Eraković

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search