Pet godina edukativnih programa SGSU

Čet, 04.07.2019 - 09:10 -- darko.kovacevic

PUT KA UMETNOSTI: PET GODINA EDUKATIVNIH PROGRAMA SGSU - A MŰVÉSZETHEZ VEZETŐ ÚT: A KGSZ EDUKATÍV PROGRAMJAINAK ÖT ÉVE

Edukativni i prateći programi Savremene galerije Subotica (SGSU) započeti su u pilot fazi tokom oktobra 2013. godine a 2014. Savremena galerija Subotica dobija podršku Ministarstva kulture R. Srbije za utemeljenje edukacionog programa Ustanove. Izložbom „Put ka umetnosti:  pet godina edukativnih programa SGSU” predstavićemo rezultate aktivnosti na polju komuniciranja savremene umetnosti i integracije Savremene galerije Subotica u društvenu zajednicu u kojoj deluje. Na postavci će biti predstavljeni radovi nastali na radionicama u SGSU i  video prezentacija edukativnih programa naše ustanove.

Naziv izložbe: PUT KA UMETNOSTI: PET GODINA EDUKATIVNIH PROGRAMA SGSU
Trajanje izložbe: 5.- 25. jul 2019.
Mesto održavanja: Savremena galerija Subotica, Park Ferenca Rajhla 5, 24000 Subotica
Otvaranje: petak, 5. jul 2019. u 19.00 časova.
Izložbu je priredila Savremena galerija Subotica.

Kustos izložbe je Jasmina Jovančić Vidaković muzejska edukatorka i viša kustoskinja SGSU. Na otvaranju izložbe Jasmina Jovančić Vidaković održaće prezentaciju o edukativnim programima Savremene galerije Subotica.

O IZLOŽBI
Edukativni i prateći programi Savremene galerije Subotica (SGSU) započeti su u pilot fazi tokom oktobra 2013. godine. Analizom poslovanja naše Ustanove i potrebom da se ostvari bolja komunikacija sa publikom i društvenom zajednicom u kojoj naša Ustanova deluje, zaključili smo  da je neophodno ustanoviti kontinuirani program muzejske edukacije. Sa ovim ciljem smo 2014. konkurisali republičkom Ministarstvu kulture sa programom koji smo radno nazvali „Put ka umetnosti” . Cilj ovog projekta je bio utemeljenje edukacionog programa Ustanove i aktivno učestvovanje dece i mladih u svim programima galerije a samim tim i izgrađivanje nove i aktivne publike. Osmišljeni su i programi za publiku svih starosnih kategorija.

Savremena galerija Subotica je transformacijom svoje misije i programske koncepcije postavila kao imperativ program muzejske edukacije. Tokom proteklih pet godina stručni tim galerije analizirao je situaciju i moguće načine osvajanja publike. Dolaskom muzejskog edukatora  galerija uspostavlja saradnju sa svim slojevima društvene zajednice u kojoj ustanova deluje. Likovne radionice, stručna vođenja kroz izložbene programe, razgovori sa umetnicima i istaknutim članovima društvene zajednice, pričaonice sa publikom, predavanja, projekcije umetničkih  filmova i video radova, saradnja sa obrazovnim ustanovama, gerontološkim centrom i drugim kulturnim i društvenim organizacijama, programi za decu sa posebnim potrebama, rad u Grafičkom ateljeu Savremene galerije Subotica, organizovanje tribina i seminara iz oblasti pedagogije i  rada sa mladima, godišnja izložba radova nastalih na radionicama, samo su neke od formi koje čine okosnicu programa muzejske edukacije u SGSU.

Edukativni programi u muzejsko-galerijskoj delatnosti su sve značajniji segment delovanja u ovoj vrsti institucija. Posao muzejsko-galerijskih stručnjaka ne završava se postavljanjem izložbe. Život jedne izložbe tek počinje njenim postavljanjem a da bi u punom smislu komunicirala sa  publikom važno je promovisati je kroz edukativne i prateće programe. Kulturne potrebe se stvaraju u najranijem dobu pa je od izuzetne važnosti dopreti do nalmlađeg dela populacije. Posao muzejskih edukatora je od izuzetnog značaja jer samo čovek koji ima kulturnu svest i potrebe može posedovati kreativno, obrazovano, kritičko mišljenje i tako postati pozitvni pokretač društvenih promena.

Jasmina Jovančić Vidaković

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Pet, 05.07.2019 - 19:00
Vreme održavanja - kraj: 
Čet, 25.07.2019 - 09:00
Kategorija: 
Custom Search