Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Predstavljen takmičarski program 26. Festivala evropskog filma Palić

Pet, 12.07.2019 - 09:54 -- darko.kovacevic

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se tradicionalno održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Deo programam prikazuje se tradicionalno i u Bioskopu Fontana na Novom Beogradu. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru.

Glavni  program ovogodišnjeg izdanja Festivala, po izboru selektora Nenada Dukića, karakteriše dobar balans izmedju novih filmova renomiranih autora i, s druge strane, filmova mladih reditelja.

Osim tri filma, koji će biti prikazani van takmičarske konkurencije, za nagrade Zlatni toranj za najbolji film festivala, Palićki toranj za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija, takmičiće se 9 dugometražnih igranih filmova. Filmove će ocenjivati petočlani međunarodni žiri u sastavu Tom Burke, Aleš Pavlin, Syllas Tzoumerkas, Lawrence Tooley i Marta Bereš. Glavni takmičarski program će biti prikazan na Letnjoj pozornici na Paliću, i reprizno u bioskopu EuroCinema u Subotici.

Francuski film „Jadnici“ (Ladj Ly), dobitnik je Velike nagrade žirija u Kanu 2019. Film je zasnovan  na istoimenom kratkom filmu, i nudi provokativni uvid u tenzije koje vladaju između lokalnog stanovništva i policije u toku nemira u predgrađima Pariza 2015. godine.

Svetsku premijeru na 26. Festivalu evropskog filma Palić imaće domaće filmsko ostvarenje „Ajvar“ rediteljke Ana Marie Rossi. Vida (Nataša Ninković) i Bane (Sergej Trifunović) su bračni par koji već duže vreme živi u Skandinaviji. Imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju decu. Bane u Beogradu ima mladu ljubavnicu, za koju je Vida saznala  i o tome ćuti.  

Publika će u okviru Glavne takmičarske selekcije biti u prilici da pogleda i najbolji slovenački film u 2018. godini „Neću da budem luzerka“ rediteljke Urše Menart. Reč je o komediji koja prati život milenijalke Špele, istoričarke umetnosti, u pokušaju da se osamostali i odraste.

Litvanski film „Oleg“ reditelja Jurisa Kursietisa prikazan je u okviru programa „15 dana autora“ u Kanu 2019. godine, i govori o mladiću koji se bori za preživljanje, odlazeći na ilegalan rad u Brisel.

Francuski film „Šta verujete“ (Safy Nebbou), prikazan je u programu „Panorama“ ovogodišnjeg Berlinala. Glavna uloga poverena je izvrsnoj Žilijet Binoš, koja glumi pedesetogodišnju razvedenu učiteljicu Klaru.

Izraelsko-nemački film „Okovan“ u režiji Eynayim Sheli, još jedan je u nizu filmova prikazanih na ovogodišnjem Berlinalu. Film govori o nadmenom policajcu, koji posesivnost izjednačava sa ljubavlju, i kome se ruši moćan, ali često neugodan svet mačoizma.

Mađarski film „Trezor“ (Peter Bergendy) dobio je 8 mađarskih nacionalnih nagrada i jedno je od izvanrednih ostvarenja na programu Glavnog takmičarskog programa festivala. Govori o kraju mađarske revolucije 1956, kada policija unajmljuje osuđenog pljačkaša da obije trezor Ministarstva unutrašnjih poslova.

Film „Bog postoji, ime mu je Petrunija” rediteljke Teone Mitevske dolazi iz Severne Makedonije, a svoju premijeru imao je u okviru Glavnog programa Berlinala 2019. Makedonka pokreće haos svojim upadom na tradicionalnu ceremoniju namenjenu isključivo muškarcima.

Nemački film „Delo bez autora” (Florian Henckel von Donnersmarck) inspirisan je stvarnim događajima i govori o mladom studentu slikarstva Kurtu koji se zaljubljuje u koleginicu Eli, čiji se otac, poznati doktor i profesor Seband, protivi njenom izboru i čini sve da uništi ćerkinu vezu.

Van konkurencije biće prikazana tri filma eminentnih svetskih i evropskih reditelja Pedra Alomodovara, Kena Louča i braće Darden.

Drama „Tuga i slava“ Pedra Almodovara svečano će otvoriti festival, van konkurencije. Film prati priču mladog reditelja koji preispituje sve izbore koje je donosio u životu dok mu se svet ruši, a sadašnjost i prošlost prepliću. Glavni glumac, Antonio Banderas, dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu na ovogodišnjem Kanskom festivalu.

Publika će van konkurencije moći da pogleda i film „Izvinite, zaboravili smo vas“ Kena Louča, takođe prikazanog u okviru ovogodišnjeg programa festivala u Kanu. Priča prati Rikija i njegovu porodicu u pokušaju borbe protiv duga koji vuku još od 2008. Nada u oporavak pojavljuje se sa blistavim novim kombijem i prilikom koju nudi sopstvena prevoznička firma.

Festival će svečano biti zatvoren belgijskim filmom, van konkurencije, „Mladi Ahmed“ braće Darden. Film govori o radikalizaciji belgijskog tinejdžera koja ga vodi u njegov lični džihad. Ova filmska priča rediteljskog dvojca ovenčana je nagradom za najbolju režiju u Kanu.

Takmičarski program „Paralele i sudari“ posvećen je dugometražnim igranim i dokumentarnim filmovima iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope, koji se bave pitanjima tranzicije društva i sistema, međuetničkim odnosima, pitanjima identiteta i potreba za mirom i suživotom, tolerancijom u najširem smislu. Selektor programa je britanski filmski kritičar Nil Jang, a kvalitet izabranih filmova vrednuje tročlani žiri kritike u sastavu Nick Pinkerton, Kieron Corless i Vesna Perić. Filmovi iz ove selekcije biće prikazivani u sali obnovljenog bioskopa Abazija na Paliću.

Mađarski film reditelja Milorada Krstića „Ruben Brandt kolekcionar“ govori o psihoterapeutu koji  sanja umetnička dela, i koji angažuje svoje pacijente da ih ukradu iz svetskih muzeja u nadi da će noćne more prestati kada ih on bude posedovao.

Poljski filma „Sveštenstvo“ nagrađivanog reditelja Wojteka Smarzowskog pruža unutrašnji pogled na Katoličku crkvu kroz ispreplitane priče trojice sveštenika.

Bugarski film „Irina“ (Nadejda Koseva) prati priču žene koja u želji da prehrani svoju porodicu zarobljenu u siromaštvu, postaje surogat majka.

Film „Brushalter“ (Veit Helmer) donosi priču o vozaču vozova Nurlana, koga igra Predrag Miki Manojlović, a koji poslednji put pre penzionisanja putuje za Baku kako bi svoj usamljenički život obojio avanturističkim putovanjem.

Litvanski film „Preživeli leto“ (rediteljke Marije Kavtaradzė) govori o mladoj ambicioznoj psihološkinji koja preuzima odgovornost transporta dvoje pacijenata do psihijatrijske ustanove na moru.

Neka bude svetla“ slovačkog reditelja Marka Škopa prati porodičnu priču četrdesetogodišnjeg Milana, oca troje dece, koji kao građevinac radi u Nemačkoj kako bi obezbedio svoju porodicu u Slovačkoj

Albanski film „Zaboravljena planina“ (Ardit Sadiku) govori o Rikardu, čoveku koji se nakon što ga sin isteruje iz kuće, oslanja na ljubaznost svoje ćerke Eme i njenog muža Lorenca koji mu nude kuću za stanovanje na „Prokletoj planini“.

Film „Skandinavska tišina“ (Martti Helde) je psihološka drama sa elementima trilera o ponovnom susretu dvoje ljudi koji ih primorava da otkriju pozadinu nasilnog čina koji se dogodio pre mnogo godina.

Gruzijski film „Žetva“ (Misho Antadze) prikazuje odnos između prirode i tehnologije u gruzijskim predelima u eri kripto-rudarstva.

Drama „Oštrim nožem“  (Teodor Kuhn) priča priču o čoveku koju je izgubio sina u neo-nacističkom napadu.

Na programu selekcije „Paralele i sudari“ su i tri kratkometražna filma: „Zajednička bašta“ (Vytautas Katkus), o hladnom odnosu oca i sina koji se, usled ravnodušnosti, potpuno raspada; film „Rana“ (Arthur Sukiasyan), dokumentarac o drugom najvećem gradu Jermenije koji se još uvek oporavlja od katastrofalnog zemljotresa iz 1988 i  „Razdvojeni“ (Diana Cam Van Nguyen) koji govori o životu nakon gubitka voljene osobe.

Francuski scenarista i reditelj Žan Šarl I dobitnik je nagrade Underground Spirit 26. Festivala evropskog filma Palić, koja se dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku stvaranu izvan dominantnih tokova filmske industrije.

Žan Šarl I istakao je značaj koji za njega ima ova nagrada:

- „Nagrada Underground spirit 2019, koja će mi za kinematografski rad biti uručena na Festivalu evropskog filma u Paliću, za mene je od izvanrednog značaja iz nekoliko razloga. Jedan od njih jeste što gajim divljenje prema mnogim filmskim stvaraocima koji su primili ovu prestižnu nagradu: naročito mislim na F. Ž. Osana, čiju filmsku poeziju uvažavam koliko i velikodušnost njenog stvaraoca. Pored toga, naročito ističem napore da se ovom nagradom ukaže zahvalnost delima koja se nalaze u nezahvalnom, teškom položaju, jer pomalo naivno nastoje da u unapred izgubljenoj bici raskinu sa izvesnim prirodnim zakonima koji mnogim cvetovima ne omogućavaju da isklijaju na površinu kako bi se rascvetali u punom sjaju.“

Da podsetimo, dobitnici ovogodišnje nagrade Aleksandar Lifka koja se tradicionalno dodeljuje istaknutim domaćim i inostranim filmskim stvaraocima ove godine su domaći scenograf Miljen Kljaković Kreka i hrvatski filmski reditelj Rajku Grliću.

Takođe, završne festivalske večeri biće dodeljena i Gorki list nagrada publike, za najbolji film po mišljenju publike u Glavnom takmičarskom programu, koja se ove godine dodeljuje četvrti put.

Filmski festival Palić osnovan je 1992. godine i  od nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog regionalnog festivala u teškim vremenima izolacije i prvih pokušaja povezivanja kinematografija tada zaraćenih zemalja izrastao je u važnu tačku na mapi evropskih filmskih festivala. Od 2003. postaje Festival evropskog filma Palić okrenuvši se promovisanju stvaralaštva evropskih autora a time i mesto okupljanja najvažnijih umetnika koji oblikuju kulturnu scenu Evrope. FEF Palić je i dobitnik nagrade EFFE (u organizaciji Evropske asocijacije festivala) za najbolji evropski umetnički festival u 2017-18. godini.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Inspirisan potrebom da velikoj populaciji mađarske manjine koja živi u Vojvodini omogući da prati tokove savremene mađarske filmske produkcije, program Festivala evropskog filma Palić tradicionalno čini selekcija „Novi mađarski film“ u okviru koje će se ove godine naći 8  naslova koji će biti prikazani u bioskopu Eurocinema. Takođe, i ove godine biće predstavljena selekcija filmova sa trećeg „Žigmond Vilmoš Film Festivala“ iz Segedina kao rezultat saradnje dva filmska festivala iz prekograničnog regiona. Tom prilikom u bioskopu Abazija biće prikazano  11 dugometražnih, kratkih i eksperimentalnih filmova iz programa partnerskog festivala.

Selekciju mađarskog filma otvoriće film „Loše pesme“ (Reisz Gábor) u nedelju, 21. jula od 17...

detaljnije
Post date: Sre, 17.07.2019 - 10:37

Imajući u vidu značaj koji dokumentarni filmovi imaju za kinematografiju, Festival evropskog filma Palić tradicionalno promoviše dokumentaristiku kroz selekciju „Eco Dox“ koja se bavi ekologijom i zaštitom čovekove okoline. Od ove godine, program posvećen dokumentarnim filmovima proširen je selekcijom „Novi evropski dokumentarni film“ što, prema rečima organizatora, predstavlja razvoj dokumentarnog programa u skladu sa potrebama profesionalaca i publike koji posećuju festival.

Selekcija „Novi evropski dokumentarni film“ obuhvata 5 filmskih ostvarenja iz svih delova Evrope po izboru selektora Igora Toholja. Program će se održavati u Art bioskopu „Aleksandar Lifka“, a sve projekcije počinju u 19 časova.

U nedelju, 21. jula publika će moći da pogleda film „...

detaljnije
Post date: Pon, 15.07.2019 - 13:43

Omaž dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“ – Miljenu Kljakoviću Kreki i Rajku Grliću

Ovogodišnjim laureatima nagrade "Aleksandar Lifka" – srpskom scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki i hrvatskom reditelju Rajku Grliću, biće posvećen Omaž program u okviru kog će od nedelje, 14. jula do četvrtka, 18. jula biti prikazani filmovi kojima su dobitnici svojim angažmanom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Selekcija će se odvijati u bioskopu Eurocinema kao deo predfestivalskog programa 26.  Festivala evropskog filma Palić, koji će se održati 20. do 26. jula na više lokacija na Paliću i u Subotici.

Omaž program Rajku Grliću otvoriće drama „Bravo maestro“ od 17 časova, a u narednim danima takođe od 17 sati, publika će moći da uživa u...

detaljnije
Post date: Pon, 15.07.2019 - 13:33

Kao svojevrsno zagrevanje pred 26. izdanje Festivala evropskog filma Palić, večeras (u subotu), 13. jula na Gradskom trgu u Subotici počeće predfestivalski program „Klasici na trgu“, i trajaće do srede, 17. jula. Tom prilikom biće prikazano pet vrhunskih klasika evropske kinematografije, restaurisanih i pripremljenih za savremenu digitalnu prikazivačku tehniku.  

Program će večeras u 21.30 otvoriti film „400 udaraca“ čuvenog francuskog reditelja Fransoa Trifoa. Reč je o debitantskom filmu koji je Trifoa učinio jednim od začetnika francuskog novog talasa, i doneo mu nagradu za najbolju režiju na Kanskom festivalu 1959. godine. Film prati tešku životnu priču četrnaestogodišnjeg Antoana Duanela ispunjenu siromaštvom i lošim odnosom...

detaljnije
Post date: Sub, 13.07.2019 - 16:32

Program „Mladi duh Evrope“ predstavlja jednu od najuzbudljivijih selekcija Festivala evropskog filma Palić, i ove godine donosi mnogobrojne zanimljive filmove koje je pažljivo selektovao britanski filmski kritičar Nil Jang. Prema njegovim rečima, naglasak je na kratkim i  eksperimentalnim filmovima, a cilj je da se publika bolje upozna sa hrabrim i mladalačkim duhom prožetim radovima evropskih autora, nastalih tokom poslednjih osamnaest meseci. Projekcije ovih filmova održavaće se od 21. do 26. jula na Letnjoj pozornici bioskopa Abazija na Paliću.

U nedelju, 21. jula, na festivalskom programu su kratkometražni eksperimentalni filmovi. Crnogorsko-američko-kanadska koprodukcija “Hipnagogija” (Pierre-Luc...

detaljnije
Post date: Sub, 13.07.2019 - 10:06