Udruženje Ličana obeležilo Teslindan

Ned, 14.07.2019 - 18:38 -- darko.kovacevic

Čuveni tradicionalni sabor Zavičajnog udruženja Ličana na Vodicama u Subotici - Veliki broj gostiju stigao na proslavu Teslindana

Sve je započelo prošlog petka u Gradskoj većnici Subotice, gde je naučno predavanje o poznatom svetskom naučniku Nikoli Tesli, rođenom u Smiljanju kod Gospića u Lici, održala Dragana Škošelja - Mijatović, diplomirani arhitekta iz Subotice. Naučna tribina “Geometrija kruga Nikole Tesle” pobudila je veliko interesovanje kod mnogih građana Subotice, a sve je to bio samo uvod za veliki tradicionalni Sabor Ličana na Vodicama na putu za Palić , koji se već godinama održava pod nazivom TESLINDAN.

Suština je u tome da su i jedni i drugi želeli da nam putem geometrije, kao univerzalnog jezika i nekih geometrijskih mustri, saopšte apsolutne istine i da mi te mustre, koje postoje u prirodi, možemo kasnije da koristimo prilikom najrazličitijih proseca otkrivanja - objasnila je naučnoj tribini u Subotici Dragana Škopelja - Mijatović.

Samo okupljanje na Vodicama u Subotici započeto je sportskim susretima ekipa iz Bačke Topole, Sombora, Beograda, Novog Sada i Subotice. Takmičenje je bilo u bacanju kamena sa ramena, skokovima pojedinaca iz mesta, boćanjem, deca su nosila jaje u kašici i veselila se pobedničkim osvojenim medaljama, pre par meseci raspisan je konkurs za literalne radove osnovnih škola u čitavoj Bačkoj o liku i delu Nikole Tesle, a bilo je zavičajne pesme, narodne muzike u izvođenju sastava “Boemi”, narodnih kola. Poznate pevačka grupa devojaka iz “Ornamenta” Beograd i specijalni dolazak druge pevačke grupe “Triglav” Subotica, gde svoje glasovne mogućnosti pokazuju uspešno već dugo godina pripadnici Slovenaca i Slovenki u najvećem gradu na severu Srbije - Subotici, gde imaju svoje zavičajno udruženje. Na bini su se ređali izvođači, prisutna publika je aplaudirala i raspoloženo pozdravljala svaki nastup, a program je tako išao do 17 časova. U predviđenom terminu programa usledilo je večernje bogosluženje u maloj crkvi na Vodicama, koje je bogoslužio ovde omiljeni sveštenik SPC Ilija Anđelić i posle kratko besedio:

- Drago mi je što se tradicija nastavlja i svi se radujemo Teslindanu, jer je to jača povratak našoj veri, narodnim običajima i to je sabornost bez koje nam nema budućnosti. Najveći je naš dobitak što vidim tu puno mladića i devojaka, - rekao je između ostalog lokalni paroh SPCO Subotica Ilija Anđelić, koji i sam kao duhovnik sa porodicom živi na Vodicama uz Hram.

Program se posle večernje službe iz SPC preselio opet na otvoreni prostor, predsednik Zavičajnog udruženja “Lika” Subotica mr Miloš Borjan je održao kratki pozdravni govor: - Pripreme za ovaj kulturno-sportski i društveni događaj su trajale dugo, svi su videli da je održano najpre naučno predavanje prošle sedmice u Gradskoj kući Subotice gde je svoj nastup imala Dragana Škopelja- Mijatović, ona je govorila o liku i delu našeg najvećeg srpskog naučnika Nikole Tesle, koji je umro u Americi, rođen u Smiljanu kod Gospića u Lici,a iza njega su ostala mnoga naučna dela i mi sa ponosom organizujemo Teslindan povodom 163. rođendana ovog našeg najvećeg inovatora i naučnika. Svi mi rođeni u Lici, danas nastanjeni u Subotici,AP Vojvodini i Srbiji ponosni smo na našeg Nikolu Teslu i našu rodnu grudu u Lici, ali smo srećni i zadovoljni što smo ovde dobro prihvaćeni u Srbiji i što smo se kroz naše Zavičajno udruženje “Lika” Subotica organizovali i spremili ovu tradicionalnu centralnu manifestaciju već svima poznatu kao Teslindan na Vodicama, na otvorenom prostoru iza zaobilaznog puta Subotica - Palić.  Pozdravljam i pripadnike Vojske Srbije iz garnizona Bačka Topola, koji su uvek sa našim narodom ali i aktiviste Crvenog krsta iz  Subotice. Raduje nas sve što vas se toliko puno skupilo na ovom saboru i usput da kažemo kako godinama dajemo deo prihoda u humanitarne svrhe. U davanju onima koji nemaju je naša radost i obaveza, - pričao je mr Miloš Borjan.

U ime Skupštine grada Subotice i odsutnog gradonačelnika Bogdana Labana, govor je održao njegov pomoćnik Srđan Samardžić, koji je između ostalog rekao posetiocima: - Pozdravljam vas u svoje lično ime, ali i u ime gospodina gradonačelnika Bogdana Labana, koji nije mogao stići zbog svojih brojnim poslovnih obaveza. Ipak, moram danas reći, da on razmišlja o svima vama i drago mu je što postoji ovde tradicionalno narodno skupljanje na Vodicama. Pozdravam i sveštenika SPC gospodina Iliju Anđelića, koji je danas nešto jako lepo izjavio u ovom hramu,a i svi se moramo složiti sa njim kad je rekao, da je čuveni naš naučnik Nikola Tesla osvetlio naš narod i svetu omogućio lepšu budućnost, jer bez njegovih izuma teško da bi bilo pomaka u tehnologiji, nauci, privredi,prosveti itd. Neka živi naše i vaše zavičajno druženje, organizatoru Teslindana, čuvenom Udruženju Lika sve pohvale za njihov dugodišnji rad, – deo su reči izgovorenih od Srđana Samardžića, izaslanika gradonačelnika Subotice.

Nikola Vranješ, glavni čovek za sportske aktivnosti na Teslindanu je pozvao pobednike u pojedinim disciplinama da izađu na binu i preuzmu priznanja,medalje i lepe pehare.

- Najvažnije je učestvovati na ovom tradicionalnom sportskom turniru, oni koji nisu osvojili priznanja i medalje ne moraju tugovati, jer smo svi ovde pobednici. Pobednička ekipa u boćanju došla je iz Bačke Topole, ekipu Zavičaj čine: Špiro Lazinica, Zoran Marić, Mile Pavlica, Blagoje Acan, Petar Žigić i Milenko Milovanović.Priznanje su dobili i takmičari iz Mesne zajednice Makova sedmica Subotica, ZU “Lika” Subotica i ekipa Crvenog krsta Subotica. Najbolji bacači kamena sa ramena su Zoran Marković, Zoran Marić i Marijan Jafimov. Skok u dalj iz mesta teška je sportska disciplina a tu su najbolji bili: Albert Topić, Uglješa Nikolić i naš dugogodišnji takmičar Bojan Ružić iz Subotice. Lepo priznanje ide u ruke i našim naslednicima – deci, Vuku, Tari i Jovani Basarić, ali i Milici Marković, Dunji Tomić i Mariji Vukićević. Čestitke svima, – rekao je Nikola Vranješ i podelio odličja pobednicima, oni to preuzeli, neki otvorili šampanjac za tu priliku, a okupljena publika u gledalištu gromoglasno apladirala svima.

Na Teslindanu se svake godine održava između ostalog i učešće inovatora i naučnika iz čitave Srbije, koji pokazuju na posebnom mestu svoja najnovija naučna dela i inovacije.Skup na Vodicama je ovaj put pozdravio Radovan Lemaić iz obližnje Inđije.

- Radosno sam prihvatio poziv organizatora da dođem i predstavim se kao inovator ovde u Subotici. Ponosim se što sam poreklom iz Like, moji rođaci danas pričaju da su u Smiljanu, gde je rođen Nikola Tesla, još su uvek ostali tamo netaknuti grobovi rođaka Nikole Tesle i mojih Lemajića iz tog prelepog kraja, koji nam je dao jednog od najvećih naučnika u svetu. Moja istraživanja idu prema vodoniku, to je  najmanji, najlakši, najjednostavniji i najmoćniji element u majci prirodi, - ocenio je svoju inovaciju gde vidi budućnost čovečanstva, istraživač Radovan Lemaić iz Inđije.

- Kakv bi ja bio čovek i društveno-politički delatnik, poslanik u Skupštini AP Vojvodine, ali i kao osoba čiji koreni su iz Drežnice na samom rubu naše Like, ako ne bih došao na ovaj veličanstveni skup Teslindan. Mi u Bajmoku negujemo tradiciju i običaje naših predaka, a Nikolu Teslu svi slavimo i ponosimo se što neće nikada biti zaboravljen u čitavom svetu, - iz mase naroda beležimo izjavu Ilije Maravića, poslanika Skupštine AP Vojvodine iz Subotice.

- Došli smo iz Beograda, jer su to zahtevali organizatori Teslindana, mlade smo, lepo pevamo i radujemo se sa drugim mladićima i  devojkama, koje pevaju, igraju ili se sportski takmiče. Živela naša mladost, – jasna je bila prilikom pevačkog nastupa Teodora Ignjić iz pevačke grupe “Ornament” Beograd, koje deluje u sklopu KUD “Nikola Tesla” Beograd.

- Imam prilično dosta godina, ali Teslindan ne zaboravljam, dolazim da se družim sa potomcima mojih Ličana, ovd godine je susret malo pokvarila kiša, ali će sledeće godine biti još lepši i veći ovaj naš sabor. Autom sam stigao i prešao skoro stotinu kilometara u oba smera da bi bio učesnik ovog zbora. No, nije mi ništa teško, jer evociram događaje iz svoje mladosti i pomisao za Liku, - objašnjava Vladimir Mišković, penzioner iz mesta Kolut kod Sombora.

- Moj deda nije Ličanin, ali moja baka jeste, rođen sam u Subotici, ali zbog moje drage bake uvek sam na ovakvim veličanstvenim događajima među njenim i mojim Ličanima. Puno radim,umoran sam ali za ovo se uvek nađe vremena, na sportskim sam takmičenjima i ove godine sam uzeo medalju za svoj nastup, - izustio je nekoliko reči ponosni Bojan Ružić, društveno-politički delatnik iz SPS-a Subotica.

- Takmičim se u boćanju, to je kod nas u gradu jako omiljen sport. Nisam poreklom Ličanin, ali sam kratko tamo živeo i radio u Nacionalnom parku Plitvička jezera do poslednjeg rata. Osvojili smo prvo mesto u boćanju na ovom turniru,a naša perjanica u tom sportu je Špiro Lazinica, koji je došao iz Dalmacije, a zna se da je tamo boćanje jako važan sport. Inače, rođen sam u Zapadnoj Slavoniji, Pakrac je moja mladost,  tamo su grobovi rođaka, a aktivan sam u našem udruženju u Bačkoj Topoli, gde sam se doselio posle rata u Hrvatskoj, - promuklo priča zbog prehlade Blagoje Acan, fotoreporter svih važnih događaja u Severnobačkom okrugu AP Vojvodine.

- Mi delujemo i zabavljamo se pevajući u našem Zavičajnom udruženju “Triglav” Subotica. Organizatori su nas pozvali da budemo gosti i mi smo to rado prihvatili, jer volimo sve ljude sveta i pokazujemo da smo za druženje ovde u multinacionalnom i multikonfesionalnom gradu na granici između Srbije, Mađarske i Slovenije – moto je okupljanja svih Slovenaca u Subotici.

- Zadužen sam od organizatora, čiji sam i ja član, da prodajem suvenire,majice sa znakom našeg udruženja i prodajem bonove za jelo. Vojska Srbije iz garnizona Bačka Topola tradicionalno ovde pravi vojnički pasulj,ali je ovde bilo i ovčijeg paprikaša, što su svi posetioci odlično dočekali i pohvalili ta jela. Radosno konstatujem, sabor je bio veličanstven, prijavili se u naše članstvo i neki novi ljudi, čak i neki koji nisu Ličani, jer radimo odlično i vredimo, priznanja za naš rad stižu sa svih strana, - govori Milorad Glumac, čovek koji zrači nekom neverovatnom pozitivnom energijom u Udruženju”Lika” Subotica.

Na skupu je viđena i popularna novinarka iz redakcije novina “Kolo” Beograd Dragana Bokun-Šimić, koja je poreklom iz Zapadne Slavonije, ali je ovde po redakcijskom zadatku:

- Moj posao je da pratim ove i slične zavičajne manifestacije, jer nas čitaju po čitavom svetu naši građani. Ovo je sjajno ispalo, čekamo sledeći Teslindan na ovom prostoru još bolji,veći i lepši. Tako je to kod našeg naroda, - ne skriva svoje razmišljanje Dragana Bokun-Šimić, familijano vezana za Palić.

Borislav Boro Eraković

Autor teksta: 
Custom Search